Rusija se bo tudi uradno uvrstila v osmino finala že danes, če Savdska Arabija ne premagala Urugvaja. Z Južnoameričani bi se morali Rusi predvidoma pomeriti za zmago v skupini A, ki se nato križa s skupino B, kjer sta favorita Portugalska in Španija. Foto: EPA
Rusija se bo tudi uradno uvrstila v osmino finala že danes, če Savdska Arabija ne premagala Urugvaja. Z Južnoameričani bi se morali Rusi predvidoma pomeriti za zmago v skupini A, ki se nato križa s skupino B, kjer sta favorita Portugalska in Španija. Foto: EPA
Rusija je začela turnir kot 70. reprezentanca Fifine lestvice, kar je najnižja uvrstitev kakšnega izmed udeležencev SP-ja. A gre tudi za sistemski problem, saj gostitelji ne igrajo uradnih tekmovalnih srečanj, kjer se osvaja večino točk za koeficient. Foto: EPA
29-letni Artem Dzjuba je pred letošnjo klubsko sezono padel v nemilost pri Zenitu, ki ga je po novem letu posodil Arsenalu Tuli. Kar so v Rusiji dojemali kot izgnanstvo, je napadalec ukrajinskih korenin izkoristil za 6 golov na 10 tekmah in preboj v reprezentanco na račun poškodb kolegov. Foto: EPA
Denis Čerisev
Denis Čerisev je izjema v ruskem pravilu, saj je odrastel in se nogometa naučil v Španiji, kar pa je bil zanj hendikep in je do SP-ja zbral le 11 nastopov brez zadetka. Foto: Reuters

5:0 proti Savdski Arabiji, 3:1 proti Egiptu. Evforija in ulična slavja v Sankt Peterburgu, Moskvi in najbrž vseh večjih ruskih mestih, saj je zdaj zbornaja komanda 99,9-odstotno kot prva že v izločilnih bojih domačega svetovnega prvenstva v nogometu. Še pred tednom dni med navijači ne bi mogli najti optimista, ki bi pravilno napovedal razplet uvodnih tekem za Rusijo.

Pred dvema tednoma še Turčije B niso mogli premagati
5. junija
je zasedba selektorja Stanislava Čerčesova igrala zadnjo pripravljalno tekmo s Turčijo, pri čemer so jim šli nasprotniki na roko, da so dejansko v Moskvo poslali B-reprezentanco. Končalo se je z 1:1 in žvižgalnim koncertom, četudi so vsaj prekinili niz 3 porazov na pripravljalnih tekmah v letu 2018. V zadnjem letu dni so pred SP-jem Rusi na desetih tekmah kar 6-krat izgubili, s 4:2 premagali pa le bledo Južno Korejo. Delovalo je, da so Rusi kljub ogromnim vlaganjem preprosto zapravili osemletno pripravljalno obdobje, med svetovnimi zvezdami ni bilo nobenega Rusa, na koncu so se zatekli celo k naturalizacijam.

Dedić pred desetletjem iztiril ruski pohod na vrh
Večina je izvirni greh pripisovala ruski nogometni samozadostnosti. Kar 21 od 23 reprezentantov igra v finančno močni domači prvi ligi, kjer so Rusi glede na kakovost preplačani. Tudi klubsko so bili kljub odmevnim tujim okrepitvam Zenit, CSKA in drugi daleč od dosežkov izpred desetletja, ko sta omenjena kluba osvojila Pokal Uefa in redno mešala štrene v Ligi prvakov. Kot da bi Zlatko Dedić na tisti nepozabni novembrski večer v Ljudskem vrtu iztiril celotno nogometno Rusijo. Pred desetimi leti na Euru 2008 so namreč Andrej Aršavin, Andrej Anjukov, Jurij Žirkov in Sergej Semak sejali strah in trepet po Avstriji in Švici ter poskrbeli za edini pravi uspeh Rusije po razpadu Sovjetske zveze – na koncu so se prebili vse do polfinala evropskega prvenstva.

"Odpusti nam za vse, Stas"
A zdaj celotna Rusija slavi nenadejane junake in skorajda prosi odpuščanja. Nismo verjeli vanje, a zdaj so nas osrečili je kolumno naslovil največji športni dnevnik Sport Express, Celotna država se je zaljubila v reprezentanco je občutke povzel najstarejši športni dnevnik Sovsport, najbolj kritični športni portal v državi Championat je odkrito zapisal in se opravičil selektorju: "Odpusti nam za vse, Stas".

Ne bodo se pridružili Južni Afriki
Roko na srce, se je gostiteljem na decembrskem žrebu dodobra nasmehnila sreča, pri čemer sta bila dva ključna dejavnika: avtomatično so bili nosilci skupine A, s čimer so se ognili, da bi bila v skupino izžrebana še kakšna druga evropska reprezentanca, s po enim azijskim in afriškim nasprotnikom je bilo vsaj realno mogoče upati, da se Rusiji ne bo pripetila zgodbe Južne Afrike, ki je leta 2010 kot doslej edini izmed 21 gostiteljev ostal brez preboja v izločilne boje na domačem svetovnem prvenstvu.

Z razliko v golih 8:1 so Rusi že spisali zgodovino, saj tako dobro ni prvenstva začel še noben gostitelj! Prejšnji mejnik je držala Italija iz leta 1934, saj so prvenstvo začeli s 7:1 proti ZDA, nato pa proti Španiji potrebovali dve tekmi, saj je po 1:1 sledila ponovljena tekma, kjer so poznejši svetovni prvaki prevladali z 1:0.

A osupljivih številk pri zbornaji komandi kar ne zmanjka:

  • 8 golov na 2 tekmah je več, kot jih je Rusija dosegla na šestih tekmah na turnirju 2002 in 2014 (6 golov),
  • 8 ruskih golov je enako ofenzivnemu učinku Španije med njenim šampionskim pohodom v Južni Afriki 2010 na 7 tekmah!
  • predhodnica Sovjetska zveza je le v Angliji 1966 dobila uvodni tekmi turnirja.

Bistvena za zmagoviti štart sta dve precej bolj oprijemljivi prvini nogometne igre:

  • Učinkovitost: Rusi so 8 golov dosegli v samo 10 strelih v okvir vrat!
  • Tek: Na prvi tekmi so skupaj pretekli 118 kilometrov, na drugi pa 115 kilometrov. Po kilometrini so se jim najbolje približali Egipčani na prvi tekmi, ko so pretekli skupaj 112 kilometrov.

Velikan s filigranskimi potezami
Konec koncev so imeli tudi srečo v nesreči, tako pri menjavah za poškodovane kot menjavah med tekami. Robustni Artem Dzjuba, ki mu je uspelo iz klubskega izgnanstva v Tuli, priti med 23 izbrancev zaradi kopice poškodb med napadalci. A 196 cm visoki Moskovčan je nato kot rezervist zadel proti Savdski Arabiji, v prvi postavi proti Egiptu pa je v slogu najspretnejših velikanov potrdil novo visoko zmago. "Super podaja Kotepova, želel sem samo zadeti in mi je uspelo. Rusija gre naprej! Borili smo se za vsak centimeter igrišča, onemogočili smo Salaha," je v evforiji pripovedoval robustni Dzjuba.

"Španec" Čerišev z obema rokama zagrabil priložnost
Predvsem je Denis Čerišev prišel v udarno postavo šele po poškodbi kreatorja igre Alana Dzagojeva na prvi tekmi. Čerišev je nogometno odrastel in se prekalil v Španiji in je bil zaradi statusa legionarja že vrsto let na stranskem tiru reprezentance, tudi selektor Čerkesov mu je dal vedeti, da ne more upati na prvo enajsterico. S tremi goli je eden izmed vsega dveh legionarjev ob boku Cristiana Ronalda na vrhu strelcev prvenstva. "Predvsem smo skušali razveseliti navijače. V zgodovino bomo odšli kot prva ekipa Rusije, ki se je uvrstila v izločilne boje, a to nam še ni dovolj, želimo še nadaljevati," je 27-letni Čerišev napovedal nove ruske podvige.

Rusija gladko opravila tudi z Egiptom
Rusija gladko opravila tudi z Egiptom