Damir Skomina je prvi Slovenec, ki je sodil finale Lige prvakov. Svoje delo je opravil dobro. Foto: BoBo
Damir Skomina je prvi Slovenec, ki je sodil finale Lige prvakov. Svoje delo je opravil dobro. Foto: BoBo

"Ko bi naredil neko razliko, to ne bi bil jaz. To – mislim – velja tudi za moje kolege. S tem si sprožiš le še večji pritisk. Nisem si predstavljal, da je to tekma, v kateri je vložek še večji kot sicer. S takim pristopom tudi lažje deluješ. Če bi razmišljal o številkah, presežkih, ki so povezani s tako tekmo, potem bi izgubil osredotočenost na najpomembnejše," je na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju o sobotnem finalu (Liverpool je z 2:0 premagal Tottenham) povedal Skomina.

Že po 20 sekundah igranje z roko in 11-metrovka
42-letni Primorec, ki ima tako v zbirki vse najpomembnejše finalne evropske klubske obračune (sodil je tudi finale Evropske lige 2017 in Superpokala 2012), je s pomočnikoma Robertom Vukanom in Juretom Praprotnikom svoje delo na finalu v Madridu, kjer je Liverpool premagal Tottenham z 2:0, opravil dobro. Med drugim je dosodil tudi najhitrejšo enajstmetrovko v zgodovini Lige prvakov, ko je igranje Mousse Sissokoja z roko kaznoval že po dobrih 20 sekundah.

Skomina o finalu:
Skomina o finalu: "Normalna tekma, ekipi sta želeli igrati, in to sem lahko omogočil. Čim manj moramo posegati v igro, dosodili smo le 12 prekrškov, tako da tekmo lahko ocenim kot normalno." Foto: BoBo

Če si neviden, si dobro opravil delo
"Vtisi so pozitivni, za nas sodnike je najpomembnejše, da se o nas kaj veliko ne govori, kar pomeni, da ni bilo nekega vpliva na zmagovalca," je dejal Skomina. Dodal je: "Z vidika odgovornosti je težko dobiti večjo tekmo. Ta je tudi takoj ponudila ključno odločitev v prvi minuti. Drugače pa je bila normalna tekma, ekipi sta želeli igrati, in to sem lahko omogočil. Čim manj moramo posegati v igro, dosodili smo le 12 prekrškov, tako da tekmo lahko ocenim kot normalno."

Od 60 do 70 strani analize vsake ekipe
Skomina, ki je od leta 2003 mednarodni sodnik, pravi, da je potreboval veliko časa, da je prišel do finala Lige prvakov. "Kaj si drugi mislijo – ali sem finale sodil, ker je predsednik Uefe Slovenec – pa ni v moji domeni, da o tem razmišljam. Svoje moram narediti na igrišču, in to je vse." Pred tekmo je dobil od 60 do 70 strani analize vsake ekipe, v katero pa se sam ne spusti pregloboko. "Izgubil bi bistvo, fokus. To so namreč le predpostavke. Je pa dobro vedeti na primer pri predložkih, na koga gre največkrat žoga, saj lahko tam pride do vlečenja. Dobro je vedeti tudi, kdo je vodja ekipe, ki ni nujno kapetan."

Pritisk ga ni prevzel
Da ga čaka vrhunec kariere, je izvedel tri dni pred javnostjo, nakazovalo pa se je že tri tedne prej. Skomina pravi, da ni težko teh informacij zadržati zase. Prav tako ga po njegovem mnenju ne moti pritisk. "Pritisk je velik, ampak sam zase si ne dovolim, da bi me to prevzelo, ker potem ne bi mogel delovati. Na sami tekmi je fokus le na igrišče, imamo slušalke, sploh zdaj, ko je VAR, nas tako oglušijo, da malo slišimo okolico, bolj se sliši dihanje kolegov kot publika. Ves fokus je na igrišču. Vse, kar je zunaj, je za nas nepomembno."

VAR ne more rešiti vsega
O sistemu VAR Skomina pravi, da ni idealen. "Je protokol, pri katerem jasno piše, zakaj se uporablja. Ne da se vsega z njim rešiti." Poudaril je tudi pomembnost svojih pomočnikov. "Če nekdo svojega dela ne opravi primerno, je cela ekipa na koncu kritizirana. Res je, da sem seveda najbolj izpostavljen. Ko je vse super, je Skomina dober, ko so napake, je Skomina slab. Sem pa zelo zadovoljen, da smo skupaj v tej ekipi že pet let in dobro delujemo. Nismo optimalni, smo pa kar kompaktni." je sklenil Skomina. Naslednji cilj? Sojenje v kvalifikacijah za EP 2020 prihodnji konec tedna, malce dolgoročnejše pa samo EP 2020.

Skomina: Velikokrat moram sprejeti tudi nepriljubljene odločitve