Slovenci so zelo dobro začeli evropsko prvenstvo v Groningenu. Foto: UEFA Futsal EURO
Slovenci so zelo dobro začeli evropsko prvenstvo v Groningenu. Foto: UEFA Futsal EURO

Slovenska izbrana vrsta je zelo dobro odprla svoje sedmo prvenstvo stare celine. Kazahstan je bil četrti na septembrskem SP-ju v Litvi in na EP-ju 2018 v Ljubljani. Točka vzbuja upanje na preboj v izločilne boje, kar je glavni cilj slovenske vrste. Za to mora Slovenija v skupini osvojiti eno od prvih dveh mest. Tokrat je bila blizu celo trem točkam, saj je vodila že z dvema goloma razlike.

Fideršek zadel vratnico
Uvod tekme je pričakovano minil ob terenski pobudi favoriziranih Kazahstancev, ki pa pri strelih niso bili dovolj natančni. Slovenci so hitro vzpostavili ravnotežje in v 8. minuti so imeli veliko priložnost. Alen Fetić je izvedel kot z desne strani, na drugi vratnici pa se je žoga od trebuha Mateja Fiderška odbila v vratnico.

Totošković kaznoval napako vratarja Higuite
Tri minute zatem so Slovenci povedli. Vratar Leo Higuita, ki je zelo pogosto sodeloval v napadih, je na sredini igrišča izgubil žogo, Denis Totošković pa jo je nato poslal v prazno mrežo. Minuto zatem so Kazahstanci ostali brez Alberta Akbalikova, ki je dobil rdeči karton po trku z vratarjem Slovenije Nejcem Berzelakom.

Dvorana, v kateri igra slovenska reprezentanca. Foto: Sandi Škvarč
Dvorana, v kateri igra slovenska reprezentanca. Foto: Sandi Škvarč

Douglas Junior izenačil po prekinitvi
Številčne prednosti Sloveniji ni uspelo unovčiti, čeprav je imela še kar nekaj priložnosti, Teo Turk je zgrešil iz bližine. Kazahstanci so stavili na prekinitve, ki so njihova specialnost. V 16. minuti je z volejem z desnico izenačil Douglas Junior.

Izjemen volej Fiderška
V 23. minuti je Fideršek poskrbel za novo vodstvo Slovenije z izjemno potezo. Po kotu z desne strani žogo je z volejem z levico poslal žogo pod stičišče prečke in vratnice kazahstanskih vrat. Toda tudi tokrat so Kazahstanci hitro izenačili, ko je z roba kazenskega prostora po tleh zadel Biržan Orazov.

Po golu Turka močno dišalo na vse tri točke
V 31. minuti so Slovenci še tretjič na tekmi povedli. Razigrani Žiga Čeh se je na levi strani mojstrsko otresel Douglasa Juniorja in žogo mimo Higuite poslal v mrežo. Slovenci so kar leteli po parketu in dve minuti zatem je Turk po lepem preigravanju povišal na 4:2. Žogo je poslal Higuiti med nogama v mrežo.

Kazahstanci v zadnjih minutah rešili točko
Kazahstan se je v 36. minuti vrnil v igro, ko je zadel Žomart Tokajev s peto. Sledil je velik pritisk na slovenska vrata. Najprej je Berzeala rešila prečka, v 39. minuti pa je Douglas Junior izenačil in s tem rešil točko za favorizirano ekipo skupine B.

Osredkar: Lahko malo obžalujemo, da nismo zmagali
"Če bi mi nekdo pred tekmo ponudil izenačen izid proti Kazahstanu, bi bil zelo vesel. Potek srečanja je bil drugačen, mi smo štirikrat vodili, imeli smo ogromno priložnosti in lahko malo obžalujemo, da nismo zmagali," je povedal kapetan Igor Osredkar.

"Po prvi tekmi na letošnjem evropskem prvenstvu nimam grenkega priokusa. Na igrišču smo pustili vse, kar imamo. Čestitam ekipi za fantastično tekmo proti odličnemu tekmecu. Ves čas sem verjel v to našo ekipo, vedel sem, da imamo kakovostne fante, ki znajo igrati vrhunski futsal. Maksimalno jim zaupam, danes so to le potrdili. V nadaljevanju tekme nisem mogel računati na Gašperja Vrhovca, ki ima težave z mišico. Sam je zahteval menjavo, ni zmogel naprej na tej ravni. S tem je pokazal odgovornost do ekipe. Pred nami so dnevi, ki jih moramo izkoristiti za dobro regeneracijo, s sabo imamo vrhunskega strokovnjaka s Hrvaške, ki bo opravil svoje delo. Potem sledi priprava na Italijo, da pridemo spet z identično intenziteto na tekmo," je razmišljal selektor Horvat.

Zadetki s tekme Kazahstan - Slovenija

Kazahstan je četrta reprezentanca tudi na Uefini lestvici. Srednjeazijska država, ki je leta 2002 postala 52. članica Evropske nogometne zveze, je v zadnji petletki postala pomembna sila v dvoranskem nogometu. Na evropskem prvenstvu v Srbiji 2016 se je veselila celo bronaste medalje.

Sorodna novica Slovenci na Nizozemskem v boj za četrtfinale

Kazahi so močno okrepljeni s petimi naturaliziranimi Brazilci, velik adut pa je uigranost, saj velika večina reprezentance igra za AFC Kairat. Bogati klub iz Almatyja sistematično kupuje Brazilce, najboljši pa si lahko prislužijo državljanstvo. Kairat je kot mini reprezentanca dvakrat osvojil Ligo prvakov (2013 in 2015), nazadnje pa je bil polfinalist in v zadnjem desetletju redko konča zunaj najboljše četverice.

Slovenska reprezentanca je v zadnjih letih doživela delno menjavo generacij, v primerjavi z EP-jem pred štirimi leti v Ljubljani, kjer je izpadla v četrtfinalu proti Rusiji (2:0), v ekipi ni več nekoč nosilcev igre Kristjana Čujca, Roka Mordeja in vratarja Damirja Puškarja.

Po prvem delu se bodo prvo- in drugouvrščene ekipe iz vsake od štirih skupin prebile v četrtfinale, sledili bodo polfinale, tekma za tretje mesto in finale. Vsi izločilni boji bodo v Amsterdamu v dvorani Ziggo Dome s kapaciteto 10.500 gledalcev.

Slovenci navdušili na uvodni tekmi in iztržili točko proti Kazahstanu

Skupina B, Groningen, 1. krog:
KAZAHSTAN - SLOVENIJA 4:4 (1:1)
Douglas Junior 16., 39., Orazov 25., Tokajev 36.; Totošković 11., Fideršek 23., Čeh 31., Turk 33.
RK: Akbalikov 12./Kazahstan

Slovenija: Berzelak, Turk, Osredkar, Hozjan, Vrhovec, Lovrenčič, Kovačič, Bukovec, Totošković, Fetić, Čeh, Fideršek.

Kazahstan: Higuita, Taynan, Akbalikov, Douglas Junior, Orazov, Atantajev, Karagulov, Edson, Valijulin, Jesenamanov, Tursagulov, Tokajev.

ITALIJA - FINSKA 3:3 (1:1)
Nicolodi 3., de Matos 30., 39.; Alamikkotervo 1., 30., Autio 33.


Ponedeljek ob 17.30:
ITALIJA - SLOVENIJA
Ob 20.30:
FINSKA - KAZAHSTAN

Petek, 28. januarja, ob 17.30:
SLOVENIJA - FINSKA (v Amsterdamu)
KAZAHSTAN - ITALIJA

Slovenci z odlično igro na uvodni tekmi še povečali apetite na EP-ju