Edy Reja je bil nekajkrat v krogu kandidatov za klop Slovenije, ki ji je bil najbližje ob koncu drugega obdobja Srečka Katanca. Foto: MMC RTV SLO
Edy Reja je bil nekajkrat v krogu kandidatov za klop Slovenije, ki ji je bil najbližje ob koncu drugega obdobja Srečka Katanca. Foto: MMC RTV SLO

Prekaljeni trener Edy Reja bo sedel na izpraznjeno selektorsko mesto, potem ko se je marca po porazu s Turčijo poslovil Italijan Christian Panucci. Reja se je dogovoril za enoletno sodelovanje (do novembra) za plačilo 250.000 evrov, z možnostjo podaljšanja za še eno leto.

Reja bo tretji zaporedni trener iz Italije na klopi Albanije, pod vodstvom Giannija de Biasija se je prebila na evropsko prvenstvo leta 2016.

"Imel sem ponudbe za delo v Italiji, a želel sem voditi eno izmed reprezentanc. Tako se je pojavila možnost, da sem selektor Albanije. Ponosen sem na to. Cilj je jasen - uvrstitev na evropsko prvenstvo 2020," je po podpisu pogodbe v Tirani povedal Reja.

Po treh letih znova na delu
73-letni Reja, ki se je ob menjavah zadnjih let omenjal med možnimi kandidati za mesto slovenskega selektorja, je prvič v pisani in dolgoletni karieri postal selektor. Reja se vrača iz trenerske upokojitve, saj je nazadnje sedel na klopi Atalante iz Bergama, ki jo je zapustil po koncu sezone 2015/16.

V tujini vodil samo Hajduk
Pred tem je Reja treniral Lazio, Napoli, Cagiari, Catanio, Genoo, Vicenzo, Torino, Brescio, Bologno, Verono in številne manjše italijanske klube v nižjih ligah. V tujini je Reja vodil samo Hajduka iz Splita v sezoni 2009/10, kjer pa se je sredi sezone odzval klicu Lazia.

Albanija je v kvalifikacijski skupini H boj za Euro 2020 začela z omenjenim domačim porazom s Turčijo (0:2), ki je bil usoden za Panuccija, nato so s 4:0 doma premagali skromno Andoro. V skupini so še Francija, Islandija in Moldavija. Naslednja tekma Albance čaka 8. junija, ko bodo gostovali na Islandiji.