Katero reprezentanco si še želite v osmini finala in katere ne? Možnosti razpletov je ogromno, samo med Urugvajem in Italijo pa res odloča le neposredni dvoboj. Foto: Reuters
Katero reprezentanco si še želite v osmini finala in katere ne? Možnosti razpletov je ogromno, samo med Urugvajem in Italijo pa res odloča le neposredni dvoboj. Foto: Reuters
Horst Hrubesch (Nemčija) - Gijon SP 1982
Zakaj se obe tekmi zadnjega kroga v skupinah igrata sočasno? Na SP-ju 1982 v Španiji se je zgodila "sramota v Gijonu", ko je nenapadalni pakt Avstrije in Nemčije izločil Alžirijo. Samo nemška zmaga z izidom 1:0 je peljala obe nemškogovoreči sosedi v nadaljevanje prvenstva. Hors Hrubesch je že v 10. minuti zadel za Zahodno Nemčijo, do konca pa so si nasprotniki le še podajali žogo. Kljub ogorčenju Alžircev in športnega sveta Fifa ni mogla storiti ničesar, razen da se od takrat odločilni zadnji krog igra sočasno. Foto: EPA
David Luiz in Neymar
Brazilija bo pred tekmo z odpisanim Kamerunom že vedela, katerega nasprotnika ji prinaša 1. mesto ali 2. mesto v skupini A. V takšnem položaju bodo tudi Kolumbija, Francija in Belgija - si bo katera reprezentanca drznila izbirati na papriju ugodnejšega tekmeca? Foto: Reuters
Čile
Samo v skupini B sta znana oba udeleženca osmine finala, stoodstotna Čile in Nizozemska pa se bosta med seboj udarila za 1. mesto. Foto: Reuters
Vincent Enyeama (Nigerija)
V skupini F lahko o drugem potniku v osmino finala odloča šele zadnji, sedmi, Fifin kriterij - žreb. Leta 1990 je žreb že odločal o razvrstitvi med Irsko in Nizozemsko, a takrat sta v izločilne boje napredovali obe reprezentanci. Foto: Reuters
Skupina G
Vsi možni razpleti skupine G (kliknite sliko za povečavo). V naslednjih dveh dneh je pričakovati silen pritisk na Nemčijo in ZDA, kaj se lahko zgodi v primeru neodločenega izida pa ni težko prerokovati. Foto: Twitter
Cristiano Ronaldo
Kar v štirih skupinah imajo vsaj teoretične možnosti še vsa štiri moštva. Ob Hondurasu je pred največjo misijo nemogoče Portugalska, ki mora proti Gani v primerjavi z ZDA nadoknaditi pet golov zaostanka, proti Nemčiji pa kar osem. Foto: Reuters

Osmino finala 20. svetovnega prvenstva v nogometu so si pred zadnjo tekmo v skupinskem delu turnirja že zagotovili Nizozemska, Čile, Kolumbija, Kostarika, Argentina in Belgija. Brez možnosti za napredovanje je le peterica reprezentanc Kamerun, Španija, Avstralija, Anglija ter Bosna in Hercegovina.

Poglejmo, kakšni so scenariji in možnosti razpleta v razburljivem 3. krogu, ko se tekmi posamezne skupine igrata sočasno, da bi se preprečilo dogovarjanje, kot se je zgodilo na neslavni tekmi Nemčija - Avstrija v Gijonu na SP-ju 1982 (več pod drugo sliko). Iz posamezne skupine napredujeta po dve reprezentanci, v osmini finala se križati sosednji skupini (A z B, C z D, E s F in G s H), nato pa se bo boj za svetovnega prvaka odvil po tabeli.

Pravila za razvrščanje v skupini (upoštevajo se vsi trije krogi):
1. točke
2. razlika v golih (!)
3. število doseženih golov
Šele nato se v primeru izenačenosti upoštevajo medsebojne tekme moštev, ki imajo enako število točk:
4. točke na medsebojnih tekmah
5. razlika v golih na medsebojnih tekmah
6. število doseženih golov na medsebojnih tekmah
7. žreb


SKUPINA A
(Hrvaška - Mehika; Kamerun - Brazilija)
Brazilija (4 točke; gol razlika +2) zaseda "pole position" in lahko izpade v primeru poraza proti odpisanemu Kamerunu in ob sočasnem remiju na drugi tekmi. (Obstaja še malo verjeten razplet za domačo tragedijo: poraz s Kamerunci za dva gola ali več kot bi izgubili Mehičani proti Hrvatom).

V primeru pričakovanega brazilskega uspeha na tekmi z Afričani jim 1. mesto skupine lahko Mehika (4; +1) še vedno odnese z izdatno zmago nad Hrvaško (3; +2). Ognjeni se v teoriji lahko prebijejo naprej celo z remijem, če selecao izgubi, a realno morajo Hrvati premagati Mehičane, saj slednjim za osmino zadostuje točka. Če se gostiteljem zatakne, je 1. mesto na voljo zmagovalcu tekme Mehika - Hrvaška.

Najverjetnejši razplet: Brazilija z zmago osvoji 1. mesto, 2. mesto pripade boljšemu v Recifeju.

SKUPINA B (Nizozemska - Čile; Avstralija - Španija)

Edina skupina, v kateri je že znano, kdo ostaja v Braziliji in kdo ima že pripravljene kovčke za pot domov. Nizozemska (6 točk; +5) in Čile (6; +4) v Sao Paulu neposredno odločata o 1. mestu, pri čemer je oranje v prednosti zaradi boljše razlike v golih. Nizozemcem bi tako že remi prinesel osmino finala z drugouvrščenim iz skupine A, ki pa igra 3. krog po tekmah skupine B.

Najverjetnejši razplet: Kdo si po španskem Maracanazu upa staviti proti Čilu? Zmaga tistega, ki si bolj želi izogniti Braziliji.

SKUPINA C (Japonska - Kolumbija; Grčija - Slonokoščena obala)

Kvalificirana Kolumbija (6 točk; +4) si s točko v vsakem primeru zagotovi 1. mesto, ki je na voljo tudi ob zmernem porazu z Japonsko. Slonokoščena obala (3; +/- 0) z zmago nad Grčijo potrdi napredovanje, če Japoncem spodleti, zadostuje tudi remi z Grki. Japonska (1; -1) nujno potrebuje tri točke in poraz slonov, če slednji osvojijo točko, morajo samuraji premagati kafetarje z vsaj dvema goloma razlike. Grčija (1; -3) mora prav tako obvezno zmagati, ob tem pa Japonci ne smejo slaviti zmage, razen če grški bogovi eksplodirajo v napadu in zmagajo še za dva gola več kot Azijci.

Najverjetnejši razplet: Kolumbija je razred zase v skupini, Slonokoščena obala dočaka osmino finala.

SKUPINA D (Italija - Urugvaj; Kostarika - Anglija)

Senzacija prvenstva Kostarika (6 točk; +3) bi s točko proti poslavljajoči se Angliji osvojila 1. mesto, ki je los ticos na voljo tudi še ob zmernem porazu. Italija (3; +/-0) in Urugvaj (3; -1) že igrata izločilni boj. Velika prednost azzurrov je boljša razlika v golih, zaradi česar jim napredovanje prinaša tudi remi. Računica prvih svetovnih prvakov je preprosta: zmaga za preboj v osmino finala. Če si evforični Kostaričani vzamejo prosto, je ob izdatni zmagi enih ali drugih v Natalu v igri tudi 1. mesto.

Najverjetnejši razplet: Kostarika osvoji "skupino smrti", v Natalu pa odloča dvoboj Balotelli - Suarez.

SKUPINA E (Honduras - Švica; Ekvador - Francija)

Teorija pravi, da ima še Honduras (0 točk; -4) možnosti za napredovanje, a mora za to občutno premagati Švico (3; -2), Ekvador (3; +/-0) pa sočasno izgubiti s Francijo (6; +6). Francozi s točko brez dvoma osvojijo skupino, izpadejo lahko pa le ob neverjetnem razpletu: porazu za štiri gole in slavju Švicarjev za pet golov! Ekvadorci in Švicarji se borijo na daljavo, pri čemer morajo Evropejci doseči boljši izid. Južnoameričani se kvalificirajo z zmago, in če Švica ne zmaga še za dva gola več kot oni. V primeru remija tricolorjev v Riu de Janeiru, mora nati zmagati. Če pa Ekvador izgubi, Švici zadostuje že točka proti Hondurasu.

Najverjetnejši razplet: Francija potrdi primat in odpre vrata napredovanja sosednji Švici.

SKUPINA F (Nigerija - Argentina; Bosna in Hercegovina - Iran)

Argentina (6 točk; +2) ne sme izgubiti in s tem zadrži 1. mesto ter ugodno izhodišče za izločilne boje v drugem delu tabele. Nigerija (4; +1) z remijem napreduje, z zmago pa celo osvoji skupino F. V primeru poraza so superorli odvisni od druge tekme. Iran (1; -1) mora proti odpisani Bosni in Hercegovini (0; -2) obvezno zmagati in upati na poraz Nigerijcev. Tukaj je tudi največja verjetnost, da o udeležencu osmine finala odloča žreb: če Nigerija izgubi z 0:1 in Iran zmaga z 1:0, bo zaradi remija 0:0 odločala čista sreča.

Najverjetnejši razplet: Prvo mesto za Messija in žreb kot kazen za na smrt dolgočasnih 0:0 v Curitibi.

SKUPINA G (ZDA - Nemčija; Portugalska - Gana)

Skupina z največ različicami razpleta. Nemčija (4 točke; +4) in ZDA (4; +1) držita usodo v svojih rokah, pri čemer elf lahko pokoplje le izdaten poraz in visoka zmaga enega moštva na drugi tekmi. "Prijateljski" remi med nekdanjima sodelavcema Löwom in Klinsmannom prinaša osmino finala tako Nemcem kot Američanom, a tu je tudi lepa nagrada za zmago - 1. mesto skupine. Gana (1; -1) in Portugalska (1; -4) igrata na zmago, in to čim izdatnejšo, a vse je lahko zaman, če ne bo zmagovalca v Recifeju. Portugalci morajo proti Američanom nadomestiti pet golov razlike, proti Nemcem pa kar osem! Minimalna zmaga črnih zvezd in minimalni poraz jenkijev bi peljal naprej ZDA, a zasuk za tri gole bi osrečil Gano.

Najverjetnejši razplet: Se spomnite severnjaškega "fairplayja" na Euru 2004? Vsekakor si Fifa ne želi takšnega scenarija.

SKUPINA H (Južna Koreja - Belgija; Alžirija - Rusija)

Belgija (6 točk; +2) je že napredovala, a 1. mesto še ni povsem v njenih rokah. Alžirija (3; +1) ne sme izgubiti proti Rusiji (1; -1), v primeru remija se Južni Koreji (1; -2) na drugi tekmi ne sme strgati in ne sme premagati rdečih vragov za najmanj tri gole. Pravi dvoboj za biti ali ne biti je tako med Alžirci in Rusi. Za Capellove varovance in gostitelje naslednjega SP-ja šteje samo zmaga, če sočasno pride do južnokorejskega podviga, mora zbornaja komanda za napredovanje zmagati z enako gol razliko. Puščavske lisice se lahko zavihtijo na sam vrh z zmago in če Belgijcem spodleti z Azijci.

Najverjetnejši razplet: Prvo mesto za tihega favorita turnirja, v Curitibi pa slavje Capellovega pragmatizma.