Arjen Robben in Robin van Persie sta bila najbolj zaslužena, da so Nizozemci odčitali Španiji pravo nogometno lekcijo. Foto: EPA
Arjen Robben in Robin van Persie sta bila najbolj zaslužena, da so Nizozemci odčitali Španiji pravo nogometno lekcijo. Foto: EPA
Robben dotolkel svetovne prvake
Van Persie kaznoval napako Casillasa
De Vriej povišal nizozemsko vodstvo na +2
Robben uspešno preigraval za 2:1
Van Persie mojstrsko izenačil na 1:1
Xabi Alonso z bele točke poskrbel za 1:0

Po izenačenem prvem polčasu prvega derbija mundiala so Nizozemci v drugem kaznovali vsako napako španske obrambe, ki jih ni bilo malo. Povsem nebogljena sta bila osrednja branilca Sergio Ramos in Gerard Pique, ki sta blestela na zadnjem evropskem prvenstvu, nerazpoložen pa je bil tudi Casillas. Na krilih neverjetnih Arjena Robbna in Robina van Persieja so varovanci Louisa van Gaala napolnili špansko mrežo in se poigrali z branilci naslova, ki so bili v drugem delu povsem nemočni. "Furia" je na zadnjem svetovnem prvenstvu prejela le dva gola, na zadnjem evropskem pa samo enega.

Prvič sta se v skupinskem delu pomerila finalista zadnjega prvenstva. V Johannesburgu so po podaljšku Španci slavili z 1:0, Nizozemska pa je še tretjič postala svetovni podprvak. Eden izmed osmoljencev je bil tudi Robben, ki je tedaj zapravil morda celo priložnost za naslov svetovnega prvaka. Takrat je odlično posredoval Casillas. Zadnjič ko je na uradni tekmi Španija dobila najmanj pet golov, je bilo prav v Braziliji. Leta 1950 je na SP-ju klonila pred Brazilci s 6:1.


Tekmo med Španijo in Nizozemsko si oglejte še enkrat. Prvi in drugi polčas

Po nekoliko previdnem začetku so si prvo veliko priložnost priigrali Nizozemci. Jordi Alba je v osmi minuti na sredini slabo posredoval, do žoge se je dokopal Robben, ki jo je z glavo takoj poslal v protinapad. Žoga je našla pot mimo obeh centralnih branilcev, Wesley Sneijder je brez težav prehitel Piqeuja in Sergia Ramosa, ki sta ga pospremila le s pogledom, a nizozemski vezist je streljal preveč po sredini vrat, Casillas pa je bil dobro postavljen. Dve minuti pozneje so na drugi strani "tulipani" pustili Andresu Iniesti preveč prostora, a je mož odločitve na zadnjem SP-ju meril prek vrat. Kmalu zatem je bilo nevarno v kazenskem prostoru, kjer pa je ob Diegu Costi zanesljivo posredoval Ron Vlaar.


Oglejte si studijsko analizo tekme - prvi polčas in drugi polčas.

Diego Costa se je mnogo bolje znašel v 26. minuti, ko je imel veliko prostora v kazenskem prostoru po odlični globinski podaji. Španski napadalec je začel preigravati, ob Stefanu de Vriju, ki ga je nekoliko zadel, pa je hitro padel in Nicola Rizzoli je brez oklevanja pokazal na belo točko. Jasper Cillessen se je po nasvetu Robbna sicer vrgel v pravo smer, vendar je bil strel Xabija Alonsa premočan.

Panterski skok van Persieja za 1:1
Tri minute pozneje so imeli svetovni prvaki izvrstno priložnost. Z velemojstrsko podajo je Iniesta našel samega Davida Silvo, ki je stekel v kazenski prostor, z nekoliko leve strani poskusil z lobom, vendar je bil na mestu Cilliessen. Na drugi strani je sledila kazen. Daley Blind je skoraj s sredine poslal z leve izvrsten predložek pred kazenski prostor, kjer pa se je van Persie fantastično znašel in z odličnim skokom žogo poslal prek Casillasa. Sergio Ramos in Pique sta bila znova neodločna.

V drugem polčasu se je dež okrepil, prvi nevaren strel pa je sprožil Iniesta z velike razdalje. Po osmih minutah so Nizozemci izpeljali novo izjemno akcijo. Ponovno je odlično z leve strani podal razigrani Blind, mojstrsko je žogo sprejel Robben, na tla s preigravanjem v levo spravil Piqueja, nato pa žogo poslal še mimo Casillasa.

V nekaj minutah Španija potopljena
Le nekaj minut pozneje je van Persie z desne po novih hitri akciji Robbna z desne strani močno sprožil, vendar je stresel le prečko. Toda vsega štiri minute pozneje je bila španska obramba znova premagana. Sneijder je s prostega strela podal predložek v kazenski prostor, Casillas je šel mimo žoge, ki jo je de Vrij z glavo poslal v mrežo. Počasni posnetek je pokazal, da je van Persie napravil prekršek nad španskim vratarjem.

Hitro so Španci spravili žogo v nizozemsko mrežo, po strelu rezervista Pedra Rodrigueza je zadel David Silva, ki pa je bil v prepovedanem položaju. Van Persie je nadaljeval svoj 'šov' 18 minut pred koncem, ko je kaznoval veliko napako Casillasa. Španski kapetan je nespretno sprejel žogo, pozoren je bil nizozemski kapetan, ki mu jo je odvzel in poslal v prazno mrežo.

Robben še enkrat osmešil obrambo
Piko na i fenomenalni igri je postavil Robben, ki je v 80. minuti še enkrat več prehitel Sergia Ramosa, nato se poigral s Casillasom, ki se je povsem nebogljen splazil za napadalcem Bayerna, ta pa je znova zatresel mrežo. Casillas je do konca še ubranil priložnosti Sneijderja in Joela Veltmana, pred nizozemskimi vrati pa je nespretno reagiral Fernando Torres.

Skupina B, 1. krog:
ŠPANIJA - NIZOZEMSKA 1:5 (1:1)
Xabi Alonso 27./11-m; van Persie 44., 72., Robben 53., 80., de Vrij 64.

Španija: Casillas , Azpilicueta, Ramos, Pique, Jordi Alba, Xabi Alonso (63./Pedro), Busquets, Xavi, Silva (78./Fabregas, Iniesta, D. Costa (62./ Torres)
Nizozemska: Cillessen, Janmaat, de Vrij (77./Veltman), Vlaar, Martins Indi, Blind, de Jong, de Guzman (62./Wijnaldum), Sneijder, van Persie (79./Lens), Robben.
Sodnik: Nicola Rizzoli (Italija)

Robben dotolkel svetovne prvake
Van Persie kaznoval napako Casillasa
De Vriej povišal nizozemsko vodstvo na +2
Robben uspešno preigraval za 2:1
Van Persie mojstrsko izenačil na 1:1
Xabi Alonso z bele točke poskrbel za 1:0