Jordan Pickford je med najzaslužnejšimi za preboj Anglije v polfinale. Foto: Reuters
Jordan Pickford je med najzaslužnejšimi za preboj Anglije v polfinale. Foto: Reuters
Na Otoku že zdaj velikanska evforija
Angleži izločili Švede za prvi polfinale po 28 letih

Angleški navijači so imeli pred prvenstvom skromna pričakovanja, zdaj pa sanjajo o naslovu prvaka, na katerega čakajo že vse od leta 1966. Šele tretjič v devetem poskusu so Angleži preskočili četrtfinalno oviro, v soboto jih na Lužnikih čaka Hrvaška.

Približno 20 milijonov Angležev je prek televizije spremljalo prenos tekme, kar pa so le uradne številke gledanosti in vanje niso všteti številni, ki so uvrstitev Anglije v polfinale pospremili na zaslonih na trgih ali v barih. "Tekmo si je ogledalo izjemno visokih 89 odstotkov vseh, ki so bili v tistem času pred televizijskimi zasloni, kar pomeni več kot 19,9 milijona gledalcev," je sporočil BBC. Dobili so 3,9 milijona prošenj za spremljanje tekme prek interneta, od tega 3,8 milijona v živo, kar je rekord v zgodovini BBC-ja.


Zanimanje za pot v Moskvo v velikem porastu

Navijačev iz Otoka na prvih petih tekmah ni bilo veliko, a to naj bi se v polfinalu korenito spremenilo. British Airways ima pripravljene dodatne lete v Moskvo, že po torkovi zmagi v osmini finala nad Kolumbijo se je zanimanje za polete v Rusijo na njihovi spletni strani povečalo za sedemkrat.

"V preteklosti so naši nogometaši bolj razmišljali o svojih pričeskah, zvezdniških dekletih ali novih športnih avtomobilih kot o brcanju žoge. Tokrat je drugače in lahko sanjamo. Hvala vam," je bil navdušen eden izmed navijačev po sobotnem slavju v Samari.

Pickford: Ne čutim pritiska, nič me ne zmoti
Če so proti Kolumbiji morali spremljati 11-metrovke, so se jih tokrat njihovi ljubljenci usmilili in jim niso pripravili nove drame. Branilec Leicestra Harry Maguire in Dele Alli sta zadela z glavo, najboljši igralec tekme pa je bil vratar Jordan Pickford s tremi odličnimi obrambami. Angleži prvič na prvenstvu niso prejeli zadetka.

24-letni vratar Evertona je eno izmed odkritij turnirja, potem ko je Southgate doma pustil izkušenega Joeja Harta, z dobrimi predstavami vnaša tudi mir v obrambo. V reprezentanci je debitiral pred sedmimi meseci, pred SP-jem je branil le na treh tekmah. Na klopi sta še dva neizkušena vratarja Jack Butland (osem nastopov) in Nick Pope (en nastop).

"Ko sem ubranil tisti prvi strel Marcusa Berga z glavo, sem se 'razbranil'. Za mano je dobra sezona. Ne postavljam se pod pritisk, nič me ne zmoti. Igrišče je vedno enako, vrata so vedno enako velika. Vsak dan trdo treniram in to se pozna na tekmah," ostaja skromen Pickford, ki se je izkazal že pred štirimi dnevi proti kofetarjem, med drugim pri 11-metrovkah.

"Ko se je Anglija zadnjič uvrstila v polfinale, se še nisem rodil. Še naprej moramo iti tekmo za tekmo in spisati zgodovino," je dodal.

Andersson: Za nami je prekleto dobro prvenstvo
Mimo pohval na njegov račun ni mogel niti švedski selektor Janne Andersson: "Z nami ni bilo nič posebnega narobe. Tekmec je bil dober, mi pa nismo bili na popolnoma najvišji ravni. Odločile so malenkosti. Če bi zadeli na začetku drugega polčasa, bi bilo vse odprto. Njihov vratar je imel nekaj izjemnih obramb. Anglija je močna in dobro organizirana, lahko postane tudi prvak."

Andersson je po tekmi sredi zelenice zbral svoje igralce in imel govor: "Povedal sem jim, da je za nami prekleto dobro prvenstvo. Zdaj nam je težko, a ko se bomo čez nekaj časa ozrli nazaj in analizirali stvari, bomo kar zadovoljni."
Čeprav s svojim na obrambi temelječim stilom niso navdušili veliko nevtralnih navijačev, je pred Švedi gotovo svetla prihodnost. Tokrat jim je zmanjkalo nekaj strelskega navdiha, s katerim so bili na nekaterih prejšnjih tekmah zelo učinkoviti.

Kane: Igrali smo dobro in hitro
Pred tekmo v Samari je Anglija premagala Švedsko le na dveh izmed zadnjih 15 medsebojnih dvobojev. S kolektivnim duhom je druga najmlajša ekipa v Rusiji uspešno odgovorila na velik izziv. Dokazala je, da ni odvisna samo od kapetana Harryja Kana.
Napadalec Tottenhama se je moral proti Švedom večkrat, kot bi si morda Anglija želela, povleči bližje vezni vrsti, toda to je prisililo švedsko obrambo, da se je odprla in pustila nekaj več prostora Jesseju Lingardu in Raheemu Sterlingu, ki resda spet ni imel najboljšega dne. "To je bila zelo zrela predstava. Vedeli smo, da bomo imeli veliko časa žogo, mislim, da smo igrali dobro in hitro," je menil s šestimi zadetki najboljši strelec svetovnega prvenstva.

Southgate: Ustvarili smo moštvo z jasno identiteto
"Da smo se prebili skozi ti dve tekmi ta teden, smo potrebovali prav to. Nismo še dokončana zgodba in nimamo še tistih res najboljših igralcev, toda imamo mlade fante, ki igrajo pogumno, ko imajo žogo, pokazali pa so tudi, da so psihično zelo močni. Mislim, da smo ustvarili moštvo z jasno identiteto. Vemo, kje smo bili pred letom in pol ter kako trdo smo garali za uspeh. Tako moramo tudi nadaljevati. Vsi skupaj,"
je poudaril Southgate, ki vsaj navzven deluje bolj kot učitelj, ne kot avtoritativen trener. V domovini žanje vse več pohval.

Veliko pozornosti pri pripravi na tekme namenja tudi prekinitvam, Maguire je po strelu iz kota dosegel že osmi gol Anglije iz prekinitve na tem SP-ju (od skupaj enajstih).

Skladba Football's Coming Home vse bolj priljubljena
Anglija na zadnji tekmi predtekmovanja proti Belgiji ni igrala z najboljšo postavo in na polno, v primeru zmage na tisti tekmi bi jo ob preskočeni oviri v osmini finala v četrtfinalu čakala Brazilija. Vprašanje je, ali bi tudi ob takšnem razpletu danes angleški navijači peli izjemno priljubljeno himno Eura 1996 Football's Coming Home, ki se te dni znova uvršča na sezname največkrat predvajanih skladb na Otoku ...

Na Otoku že zdaj velikanska evforija
Angleži izločili Švede za prvi polfinale po 28 letih