Luis Suarez je stoti nastop za urugvajsko reprezentanco ovekovečil z zadetkom v 23. minuti. Foto: AP
Luis Suarez je stoti nastop za urugvajsko reprezentanco ovekovečil z zadetkom v 23. minuti. Foto: AP
Takole je Suarez iz bližine dosegel edini zadetek na tekmi. Foto: Reuters
Suarez unovčil veliko napako vratarja Al Ovaisa

Urugvajci so si že po dveh krogih skupinskega dela letošnjega SP-ja v nogometu zagotovili nastop v osmini finala, potem ko so po zmagi nad Egiptom z 1:0 premagali še Savdsko Arabijo.

Edini strelec na tekmi je bil prvi zvezdnik urugvajske izbrane vrste Luis Suarez. Ta je v prvem polčasu rutinirano kaznoval veliko napako savdskega vratarja, ki je ob predložku iz kota zataval v prazno.

Poleg Urugvaja so si napredovanje iz skupine A v izločilne boje s šestimi točkami zagotovili tudi Rusi, ki so v torek s 3:1 premagali Egipt in zasedajo vrh lestvice zaradi boljšega razmerja v doseženih in prejetih zadetkih.

Prav Rusija in Urugvaj se bosta na tekmi 3. kroga udarila za prvo mesto v skupini, tekma bo v ponedeljek ob 16. uri. Skupina A se v osmini finala križa s skupino B, v kateri so Španija, Portugalska, Iran in odpisani Maroko.

Suarez kaznoval napako Al Ovaisa
Savdijci so svojo drugo tekmo na letošnjem svetovnem prvenstvu začeli precej bolje kot uvodno proti Rusiji (5:0), bili so hrabrejši, a njihov začetni pritisk so Urugvajci brez težav preživeli. Nato so tudi sami krenili proti golu Mohameda Al Ovaisa in prvič zapretili v 13. minuti, ko je Edinson Cavani z levico slabo zadel žogo in jo poslal krepko čez gol. Le nekaj trenutkov pozneje je iz mrtvega kota sprožil še Suarez, a je ostalo pri začetnih 0:0. Izid se je spremenil v 23. minuti. Carlos Sanchez, ki je dobil priložnost pred Nahitanom Nandezom, je iz kota pred vrata poslal uporaben predložek, Al Ovais je precenil let žoge, iz bližine pa je povsem neovirano za 1:0 zadel Suarez. To je bil njegov 52. zadetek za urugvajsko reprezentanco, s tem pa je postal tudi prvi urugvajski nogometaš, ki mu je gol uspelo zadeti na treh različnih svetovnih prvenstvih (2010, 2014 in 2018).

V drugi polovici prvega polčasa so Savdijci prevzeli pobudo na sredini igrišča, vendar je bila višja posest žoge neučinkovita. Urugvajski branilci so zlahka "brali" njihove namere na svoji polovici, brez večjih težav so ustavljali njihove napade.

Uspavanka v nadaljevanju
V nadaljevanju reprezentanci nista pokazali pretirano veliko, igra je potekala predvsem na sredini igrišča, šele v 62. minuti je prvič zadišalo po novem zadetku, ko je po levi strani v protinapad zdrvel Cavani in žogo poslal na drugo vratnico, kjer je Sanchez z glavo streljal čez gol. Že polpriložnosti so bile zelo redke, o priložnostih ne duha ne sluha. Mučenje žoge se je nadaljevalo tudi po koncu rednega dela srečanja, glavni sodnik Clement Turpin ga je podaljšal za štiri minute, a se mreži – pričakovano – nista več zatresli.


Skupina A, 2. krog, Rostov:
URUGVAJ - SAVDSKA ARABIJA 1:0 (1:0)
42.678; Suarez 23.
Urugvaj: Muslera, Varela, Gimenez, Godin, Caceres, Sanchez (82./Nandez), Vecino (59./Torreira), Bentancur, Rodriguez (59./Laxalt), Suarez, Cavani.

Savdska Arabija: Al Ovais, Al Šahrani, Al Bulaihi, Havsavi, Al Breik, Al Davsari, Al Džasim (44./Al Mogahvi), Otajf, Al Faraj, Baherbri (75./Kanno), Al Muvalad (78./Al Sahlavi).
Sodnik: Clement Turpin (Francija)

Lestvica:                           
RUSIJA              2  2 0 0  8:1  6
URUGVAJ             2  2 0 0  2:0  6
EGIPT               2  0 0 2  1:4  0
SAVDSKA ARABIJA     2  0 0 2  0:6  0
                                    


Suarez unovčil veliko napako vratarja Al Ovaisa