Srečko Katanec bo po Sloveniji, Makedoniji in Združenih arabskih emiratih vodil še Irak. Foto: Reuters
Srečko Katanec bo po Sloveniji, Makedoniji in Združenih arabskih emiratih vodil še Irak. Foto: Reuters

Iraška reprezentanca je trenutno na 89. mestu Fifine lestvice.

55-letni Katanec je lani jeseni končal zgodbo pri slovenski nogometni reprezentanci, s katero se mu ni uspelo prebiti na letošnje svetovno prvenstvo. Vrača se na Bližnji vzhod - med letoma 2009 in 2011 je bil namreč selektor Združenih arabskih emiratov.

Irak je le enkrat igral na svetovnem prvenstvu, in sicer leta 1986. V kvalifikacijah za SP 2018 v Rusiji je v zadnjem delu kvalifikacij v skupini zaostal za Japonsko, Savdsko Arabijo, Avstralijo in Združenimi arabskimi emirati ter ni bil niti blizu uvrstitvi na prvenstvo.
Največji uspeh v zadnjem obdobju je dosegel leta 2007, ko je bil azijski prvak in si s tem zagotovil tudi nastop na Pokalu konfederacij leta 2009 v Južni Afriki. Na zadnjem azijskem prvenstvu leta 2015 v Avstraliji je zasedel četrto mesto. Naslednje prvenstvo bo januarja 2019, torej čez manj kot pol leta, v Združenih arabskih emiratih.

Na Fifini lestvici je bil Irak najvišje oktobra 2004, ko je bil na 39. mestu.

Prvi Katančev izziv bo zahodno-azijsko prvenstvo, ki ga bo novembra gostil prav Irak. Stolček se mu lahko hitro zamaje, saj je Irak znan po tem, da hitro menja selektorje. Prejšnji selektor Basim Qasim je bil na svojem položaju nekaj več kot eno leto, od maja 2017 do avgusta 2018.
Zadnji tujec na selektorskem stolčku Iraka je bil Srb Vladimir Petrović - Pižon (od februarja 2013 do septembra 2013).

Med kandidati, da sede na klop Iraka, je bil tudi nekdanji angleški selektor Sven-Göran Eriksson, ki pa je ponudbo zavrnil zaradi zasebnih razlogov.