Mehdi Taremi je bil po koncu tekme neutolažljiv, saj je v 94. minuti zapravil veliko priložnost za zmago Irana. Foto: Reuters
Mehdi Taremi je bil po koncu tekme neutolažljiv, saj je v 94. minuti zapravil veliko priložnost za zmago Irana. Foto: Reuters
Ricardo Quaresma je mojstrsko zadel tik pred odmorom. Foto: Reuters
Portugalci trepetali do zadnje sekunde

Portugalci so do zadnjih sekund trepetali za preboj v izločilne boje. Iran se je pokazal kot čvrst tekmec, ki je v sodnikovem dodatku najprej izenačil, nato pa imel še lepo priložnost za zmago, ki bi lahko Portugalcem na drugem zaporednem svetovnem prvenstvu zaprla pot v osmino finala.
V prvem polčasu premoč Portugalcev
Portugalska je imela v prvem polčasu veliko premoč (streli 9:3, v okvir vrat 3:1, koti 5:0, posest 75:25 %). Prvi je zapretil Cristiano Ronaldo. Že v tretji minuti se je prebil mimo obrambne vrste, močno streljal, vendar je bil vratar Alireza Beiranvand na mestu. V deveti minuti so Portugalci zapravili najlepšo priložnost v prvem polčasu. Nesporazuma med obrambnim igralcem in vratarjem Irana ni izkoristil Joao Mario, ki je z roba kazenskega prostora streljal prek vrat.
Mojstrovina Quaresme tik pred odmorom
Premoč je kronal Ricardo Quaresma tik pred odmorom. Na desni strani si je izmenjal dvojno podajo z Adrienom Silvo, ki ga je zaposlil s peto. Quaresma je z roba kazenskega prostora z zunanjim delom desne noge zavrtinčil žogo v mrežo. Vratar Alireza Beiranvand je bil nemočen.
Ronaldo zapravil najstrožjo kazen
V 53. minuti se je Saeif Ezatolahi v kazenskem prostoru nespretno podrl Ronalda. Sodnik Enrique Caceres si je ogledal posnetek in pokazal na belo točko. Ronaldo je skušal zabiti peti gol, vendar je bil vratar Beiranvand na pravem mestu. Petkratni dobitnik zlate žoge je postal prvi Portugalec, ki je na svetovnih prvenstvih zgrešil strel z enajstih metrov.
Rumeni karton (pre)mila kazen za Ronalda
Velika nervoza na zelenici se je le še stopnjevala. Zelo vroče je bilo v 83. minuti. Na igrišču je po dvoboju z Ronaldom obležal iranski branilec Morteza Puraligandži. Počasni posnetek je pokazal, da ga je Ronaldo udaril s podlahtjo, sodnik Caceres pa ga je po ogledu videoposnetka za nešportno potezo kaznoval le z rumenim kartonom.
Ansarifard izenačil z bele točke
VAR oziroma videotehnologija je bila na preizkušnji še tretjič na tej tekmi v 93. minuti. V zadnji minuti rednega dela je Cedric Soares v kazenskem prostoru ustavil žogo z roko. Znova je sodnik Caceres uporabil videotehnologijo. Po večminutnem prepiranju se je odločil za najstrožjo kazen. V 93. minuti je rezervist Karim Ansarifard z desno nogo poslal žogo pod prečko. To je bila že dvajseta enajstmetrovka na tem svetovnem prvenstvu, kar je že nov rekord svetovnih prvenstev.
Taremi zapravil veliko priložnost za zmago Irana
Iran je vse moči usmeril v napad. Mehdi Taremi je prišel do strela z leve strani, a je z levico streljal mimo vrat. Izjemna priložnost za zgodovinski preboj Irana v osmino finala je splavala po vodi, Portugalci pa so si pošteno oddahnili.

Santos: Odločitve videosodnika pravilne
"V tem trenutku je najbolj pomembno, da smo se uvrstili v osmino finala. Za tekme izločilnih bojev se je treba psihično posebej pripraviti. Ni toliko pomembno, če igramo z Urugvajem ali pa z Rusijo. Urugvajci imajo zares kakovostne nogometaše, a imamo tudi mi svoja orožja in skušali bomo napredovati," je pojasnil selektor Portugalske Fernando Santos.

"Nisem bil zaskrbljen zaradi odločitev videosodnika. Mislim, da so bile odločitve pravilne in moramo jih sprejeti. Ronaldo vedno želi biti najboljši in seveda se je jezil, ko mu ni uspevalo na današnji tekmi," je še dodal Santos.

Quaresma je bil izbran za najboljšega igralca tekme: "Mislim, da smo odigrali dobro tekmo. Dosegli smo naš cilj, zdaj se moramo regenerirati. Vsi se zavedamo, da bomo trpeli na tekmi proti Urugvaju, ki ima izjemne posameznike."

Queiroz jezen, ker Ronaldo ni dobil rdečega kartona
"V pravilih piše, da je udarec s komolcem rdeči karton in sploh ni pomembno, če to naredi Messi lai Ronaldo. Nihče sploh ni vedel, kaj si sodnik ogleduje. Mi nimamo vpogleda med tekmo. Sistem VAR stane celo premoženje, nihče pa ne sprejema odgovornosti za take odločitve," je bil jezen trener Irana Carlos Queiroz.

Evropski prvaki in Urugvajci se bodo pomerili v soboto ob 20.00 v Sočiju.

Skupina B, Saransk:
IRAN - PORTUGALSKA 1:1 (0:1)
41.685; Ansarifard 93./11-m; Quaresma 45.
Ronaldo je v 53. minuti zapravil 11-metrovko.

Iran: Beiranvand, Hoseini, Rezaejan, Puraligandži, Hadžsafi ( 56./Mohamadi), Ezatolahi ( 76./Ansarifard), Džahanbahš ( 70./Ghodos), Ebrahimi, Taremi, Amiri, Azmun .

Portugalska: Rui Patricio, Cedric, Pepe, Jose Fonte, Guerreiro , William Carvalho, Adrien Silva, Quaresma ( 70./Bernardo Silva), Joao Mario ( 84./Moutinho), Andre Silva ( 96./Guedes), Ronaldo .

Sodnik: Enrique Caceres (Paragvaj)


ŠPANIJA - MAROKO 2:2 (1:1)
33.973; Isco 19., Aspas 91.; Butaib 14., En Nesiri 81.

Lestvica:                           
ŠPANIJA             3  1 2 0  6:5  5
PORTUGALSKA         3  1 2 0  5:4  5
IRAN                3  1 1 1  2:2  4
MAROKO              3  0 1 2  2:4  1











Portugalci trepetali do zadnje sekunde