Mile Jedinak je v Rusiji oba gola zabil z bele točke. Foto: Reuters
Mile Jedinak je v Rusiji oba gola zabil z bele točke. Foto: Reuters
Danci z remijem bolj zadovoljni od Avstralcev

Danska, ki je na prvi tekmi v Rusiji nekoliko srečno premagala Peru, je osvojila četrto točko na prvenstvu. Tako kot na prvem obračunu vrsta Aegeja Hareideja ni navdušila. Po lepem zadetku Erkisena so bili v nadaljevanju Avstralci nevarnejši in imeli priložnosti. Avstralija je bila na prvi tekmi blizu remija, toda po zaslugi videotehnologije je Francija zabila dva gola. Tokrat je VAR pomagal socceroosom, ki so tako vknjižili prvo točko in ohranjajo možnosti za napredovanje.

Eriksen za vodstvo poslal žogo pod prečko
Do prve lepše priložnosti so prišli Avstralci, ko je po podaji Aarona Mooya s kota v kazenskem prostoru najvišje skočil Matthew Leckie, vendar je z glavo meril prek vrat. Dve minuti pozneje so Danci že matirali nasprotno obrambo. Mooy je z glavo odbil žogo izpred kazenskega prostora, vendar je borbeni Lasse Schöne prišel do nje in jo poslal nazaj v kazenski prostor, kjer jo je zaustavil Nicolai Joergensen, nase potegnil Trenta Sainsburyja in Marka Milligana, nato pa žogo takoj poslal na sredino, kjer se je veliko prostora odprlo Eriksenu. Aziz Behich je prepozno pritekel z boka, prvi zvezdnik Danske pa je z volejem z levico žogo poslal pod prečko.

24. minuta je tekla, ko je Schöne z dolgo podajo pred kazenskim prostorom našel Joergensena, ta je žogo podaljšal do Yussufa Poulsena, ki jo je poslal na desno stran do Henrika Dalsgaarda. Danski bočni nogometaš je poslal oster predložek pred vrata, kjer je ob neodločnem Sainsburyju Joergensen prišel do strela, a je z ugodnega položaja z glavo meril mimo vrat.

Lahoz 11-m dosodil s pomočjo VAR-a
Avstralija je izenačila v 38. minuti. Od podaje Mooya s kota je minilo kar nekaj časa, ko je Antonio Mateu Lahoz prekinil igro in si odšel ogledat posnetek prejšnje akcije socceroosov. S pomočjo videotehnologije VAR je španski sodnik dosodil enajstmetrovko, potem ko je do strela z glavo prišel Leckie, žoga pa je v roko zadela Poulsena. Z bele točke je bil drugič na mundialu uspešen Jedinak. Do konca prvega dela je bilo še enkrat vroče pred avstralskimi vrati, ko je z desne strani prosti strel izvedel Eriksen. Žoga je med številnimi nogami prišla do druge vratnice, kjer jo je nekoliko nespretno zaustavil Sainsbury, Matthew Ryan pa jo je še pravočasno ujel.

V drugem polčasu so imeli prvo večjo priložnost Danci, ko je Poulsen prodrl v kazenski prostor in ob Jedinaku padel, vendar je sodniška piščalka ostala nema. V nadaljevanju akcije je Joergensen prepustil žogo Pioneju Sistu, ki pa je sprožil mimo vrat. Srečanje se je v nadaljevanju razživelo. Avstralci so napadali in bili nevarnejši. V 67. minuti je Kasper Schmeichel ob predložku šel v prazno, z desne strani mu je nato med nogama žogo poslal Leckie, ki je podal v sredino, pred Robbiejme Krusejem, ki bi lahko žogo poslal v prazno mrežo, pa je posredoval Dalsgaard.

Zatem je z razdalje močno streljal Mooy, toda žoga je zletela prek vrat, Schmeichel pa je nato ubranil še poskus Toma Rogica s približno 20 metrov. Takoj v naslednjem napadu so lepo akcijo v kazenskem prostoru Avstralije izpeljali Danci, vendar je bil Sistov zaključek preslab in žoga je zletela mimo vrat. V 88. minuti je po levi strani Daniel Arzani prodrl v kazenski prostor in prišel do strela, a je Schmeichel dobro zaprl kot in odbil. Sledil je še poskus Leckieja, danski vratar pa je bil znova na mestu. Pred koncem srečanja je Erisken z roba kazenskega prostora še enkrat poskusil z volejem, tokrat z desnico, toda meril je mimo vrat.


SKUPINA C, Samara:
DANSKA - AVSTRALIJA 1:1 (1:1)
40.727; Eriksen 7.; Jedinak 38./11-m

Danska: Schmeichel, Kjaer, Christensen, Dalsgaard, Stryger, Delaney, Eriksen, Schöne, N. Joergensen (68./Cornelius), Poulsen(59./Braithwaite), Sisto.

Avstralija: Ryan, Milligan, Behich, Risdon, Sainsbury, Mooy, Jedinak, Rogic, Leckie, Kruse (68./Arzani), Nabbout (75./Juric).

Sodnik: Antonio Mateu Lahoz (Španija)

Jekaterinburg:
FRANCIJA
- PERU 1:0 (1:0)
32.789; Mbappe 34.

Lestvica:                           
FRANCIJA            2  2 0 0  3:1  6
DANSKA              2  1 1 0  2:1  4
AVSTRALIJA          2  0 1 1  2:3  1
PERU                2  0 0 2  0:2  0

Danci z remijem bolj zadovoljni od Avstralcev