63-letni selektor Švice Ottmar Hitzfeld, po izobrazbi matematik, po poklicu pa nogometni trener, je najbrž najnevarnejši švicarski
63-letni selektor Švice Ottmar Hitzfeld, po izobrazbi matematik, po poklicu pa nogometni trener, je najbrž najnevarnejši švicarski "napadalec". Hitzfeld je sicer po rodu Nemec iz Lörracha, kraja blizu švicarsko-francoske meje. Poleg Ernsta Happla in Joseja Mourinha je edini, ki se lahko pohvali, da je bil evropski prvak z dvema različnima kluboma (Borussia Dortmund 1997 in Bayern 2001). Foto: EPA

Postava Švice ob zmagi nad Hrvaško 15. avgusta v Splitu (4:2): Benaglio; Lichtsteiner (46./Fernandes), Von Bergen, Djorou, Rodriguez (62./Ziegler); Inler (46./Stocker), Behrami (46./Džemaili); Barnetta (46./Gavranović), Shaqiri, Xhaka; Mehmedi (88./Emeghara).

Diego Benaglio
Diego Benaglio že ima izkušnje z igranjem na svetovnem prvenstvu, saj je branil švicarska vrata na SP-ju v Južni Afriki, kjer pa je Švica kljub uvodni zmagi nad Španijo v skupini s Čilom in Hondurasom ostala brez napredovanja med 16 najboljših. Foto: Reuters
Stephan Lichtsteiner
Stephan Lichtsteiner pri Juventusu pogosto sodeluje v napadalnih akcijah, zato mu tudi zadetki niso tuji. Foto: EPA
Gökhan Inler
Gökhan Inler uspešno igra za Napoli. Foto: EPA
Tranquillo Barnetta
Tranquillo Barnetta, čigar oče je Italijan, je s 27 leti med bolj izkušenimi v švicarski reprezentanci. Foto: EPA
Xherdan Shaqiri
Xherdan Shaqiri je po prihodu iz Basla hitro pokazal svojo nadarjenost tudi pri Bayernu. Foto: Reuters
Gelson Fernandes in Ottmar Hitzfeld
Veselje strelca Gelsona Fernandesa in Ottmarja Hitzfelda po zmagi nad Španijo (1:0) na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki. Švica se kljub tej zmagi v skupini s Čilom in Hondurasom ni uvrstila med najboljših 16. Foto: Reuters
Eren Derdiyok
Eren Derdiyok je konec maja proti Nemčiji dosegel hat-trick. Foto: Reuters
Žogi v siru nista po okusu Švicarjev

V petek začenja pot proti mundialu v Braziliji v Ljubljani. V dvoboju s slovensko izbrano vrsto. Na lanskem žrebu v Riu de Janeiru je bila izžrebana v podobno skupino kot pred štirimi leti - brez izrazitega favorita. Tedaj so ji družbo delali Grčija, Latvija, Izrael, Luksemburg in Moldavija, zdaj so njeni tekmeci Slovenija, Norveška, Albanija, Ciper in Islandija. Tretji zaporedni nastop na svetovnem prvenstvu bodo Švicarji, ki jih ni bilo na letošnjem evropskem prvenstvu (v kvalifikacijski skupini so zaostali za Anglijo in Črno goro), naskakovali ohrabreni z uspehi mlajših selekcij v zadnjih letih. Reprezentanca do 19 let je bila pred tremi leti svetovni prvak, izbrana vrsta do 21 let pa se je lani na evropskem prvenstvu ustavila šele v finalu (poraz proti Španiji z 0:2).


Druščina igralcev, ki prihaja v slovensko prestolnico, je letos dvakrat že opozorila nase na prijateljskih tekmah. Pred junijskim evropskim prvenstvom je v Baslu kar s 5:3 ugnala Nemce, ki so resda nastopili s kombinirano postavo brez nogometašev Bayerna. 15. avgusta pa je s 4:2 slavila še v Splitu proti Hrvatom. Vmes je sicer v Luzernu izgubila proti Romuniji z 0:1. Spodaj lahko pobližje spoznate nogometaše, ki se bodo zoperstavili Slovencem. Izpostavili smo tiste, ki so dobili priložnost na omenjenem srečanju pred tremi tedni na splitskem stadionu Poljud.

VRATAR

Diego Benaglio (Wolfsburg): 193 cm visoki vratar je že nekaj let švicarska številka ena. Izkušnje ima tudi z velikih tekmovanj, saj je bil prvi vratar na Euru 2008 in SP-ju 2010. Letos je branil tudi na olimpijskih igrah v Londonu, kjer pa se je Švica poslovila že po predtekmovanju. V Wolfsburgu, kjer je kapetan moštva, brani od leta 2008, z njim se je leta 2009 veselil naslova nemškega prvaka. V soboto je na tekmi proti Hannovru moral kar štirikrat pobrati žogo iz svoje mreže (0:4). Bolje mu je šlo prejšnji konec tedna, ko je bil junak in najboljši igralec srečanja ob zmagi Wolfsburga v Stuttgartu z 1:0, saj je tik pred koncem tekme ubranil 11-metrovko Vedadu Ibiševiću.

BRANILCI
Stephan Lichtsteiner (Juventus):
Hiter, močan in raznovrsten desni bočni branilec, ki lahko igra tudi v vezni vrsti. V karieri je nosil drese Grasshoppersa, Lilla, Lazia (tja je prestopil po dobro odigranem Euru 2008), lani pa bil nepogrešljivi član šampionske ekipe Juventusa v Serie A. Na uvodu v sezono je dosegel prvi ligaški zadetek na novem stadionu "stare dame", tudi letos se je prejšnjo soboto prvi vpisal med Juventusove strelce, znova proti Parmi. "Forrest Gump", kakor se ga je oprijel vzdevek med igranjem pri Laziu, je v nedeljo ob zmagi Juventusa proti Udineseju v Vidmu (1:4) na zelenici preživel vseh 90 minut.

Steve Von Bergen (Palermo): Novi soigralec Josipa Iličića in Jasmina Kurtića je v Palermo prišel iz Cesene, kjer je igral zadnji dve sezoni. Prej je bil član Herthe. Na SP-ju pred dvema letoma je na uvodni tekmi proti Španiji v prvem polčasu zamenjal poškodovanega Philippa Senderosa in bil član ekipe, ki se je veselila zgodovinske zmage z 1:0 nad poznejšimi svetovnimi prvaki. V nedeljo je v Rimu proti Laziu odigral vso tekmo in doživel še drugi zaporedni poraz svoje ekipe z 0:3 v tej sezoni. Pri zadnjem zadetku Miroslava Kloseja je neposredno občutil mojstrstvo nemškega napadalca, ki ga je izigral z izjemno spretnim "štopanjem" s prsmi in postavil končni izid.

Johan Djourou (Arsenal): Pri "topničarjih" je ta osrednji branilec trenutno rezervist, v nedeljo ga na gostovanju pri Liverpoolu (zmaga z 2:0) ni bilo v ekipi. Prihaja iz Slonokoščene obale in je pri Arsenalu z izjemo krajše posoje v Birmingham (2007/08) že celo desetletje. Zaradi hude poškodbe kolena je moral izpustiti skoraj celotno sezono 2009/10 in zato ni igral na SP-ju v Južni Afriki.

Ricardo Rodriguez (Wolfsburg): 20-letni levi bočni branilec, ki je rojen španskemu očetu in čilenski materi, je v Wolfsburg januarja prišel iz Züricha in si hitro priboril zaupanje trenerja Felixa Magatha. Leta 2009 je bil svetovni prvak s švicarsko reprezentanco U-17 na prvenstvu v Nigeriji. V soboto je igral vso tekmo proti Hannovru (0:4).

VEZISTI
Gökhan Inler (Napoli):
Kapetan reprezentance. Ker je turškega rodu, ima tudi dva nastopa za turško izbrano vrsto do 21 let. Izjemen zadnji vezni igralec, ki rad zaposluje napadalce z globinskimi žogami. Dober tudi v igri z glavo, ima močan in natančen strel od daleč. V Italiji se je uveljavil v majici Udineseja, kjer je igral med letoma 2007 in 2011. V sezoni 2010/11 je bil izbran v najboljšo enajsterico Serie A glede na povprečne ocene v italijanskih časnikih. Odlično se je znašel tudi v Napoliju, spomladi je v osmini finala Lige prvakov zatresel mrežo na Stamford Bridgeu proti Chelseaju, kar pa ni ustavilo Londončanov na poti do naslova evropskega prvaka. Nedeljsko tekmo proti Fiorentini (2:1) je začel na klopi, v 52. minuti je zamenjal rojaka Valona Behramija.

Valon Behrami (Napoli): Eden od številnih na Kosovu rojenih švicarskih nogometašev. V dodatnih kvalifikacijah za SP 2006 je na prvi tekmi v Bernu dosegel zelo pomemben zadetek proti Turčiji za 2:0, nato se je Švica kljub porazu na povratni tekmi z 2:4 uvrstila na mundial v Nemčiji. Lahko igra v osrčju vezne vrste ali na krilu, ki je njegov "naravni" položaj. Prav tako je lahko bočni branilec na obeh straneh igrišča. V Italijo je prišel že leta 2003 z 18 leti in igral za Genoo, Verono in Lazio. Nato je nekaj časa preživel v West Hamu (2008-2011) in se nato vrnil na Apeninski polotok, kjer je pri Fiorentini preživel zadnjo sezono in pol. Poleti se je preselil v Napoli in postal član udarne enajsterice. Kot že omenjeno, je v nedeljo ob slavju proti svojemu nekdanjemu klubu igral do 52. minute.

Tranquillo Barnetta (Schalke): Še en nogometaš, ki lahko igra na več položajih na sredini igrišča, največkrat pa je na krilu. Tudi on je hiter in dober v preigravanju ter ima dober strel. Dolgoletni "motor" Bayerja iz Leverkusna (2004-2012), s katerim je bil v sezoni 2010/11 nemški podprvak, je poleti zamenjal klubske barve in odšel v Schalke. Tam je za zdaj rezervist, na prvih dveh tekmah v Bundesligi je imel prednost pred njim Julian Draxler. V soboto je proti Augsburgu (3:1) igral od 70. minute. Pred 10 leti je bil član švicarske reprezentance, ki je zmagala na EP-ju U-17. Junija lani je dvakrat zadel na Wembleyju v kvalifikacijah za Euro 2012 (2:2).

Xherdan Shaqiri (Bayern): Eden glavnih zvezdnikov švicarske izbrane vrste. Odličen tehničar, dribler, dober "na žogi", hiter z žogo in brez nje. Samo 169 cm visoki nogometaš ima tudi dober pregled nad igro, prav tako je nevaren s prostih strelov. Čeprav je levičar, ima močni obe nogi, zato je uporaben na praktično vseh položajih v vezni vrsti. Pred 21 leti je bil rojen na Kosovu. Z Baslom je bil v zadnjih treh sezonah vselej državni prvak. Na 92 tekmah je dosegel 18 zadetkov. Poleti je postal član Bayerna in na devetih pripravljalnih tekmah pred sezono kar sedemkrat zatresel mrežo. Prejšnjo soboto je ob bolnem Francku Riberyju in "načetem" Bastianu Schweinsteigerju na gostovanju v Fürthu (0:3) začel v prvi postavi Bavarcev, v nedeljo je proti Stuttgartu (6:1) igral od 73. minute, ko je zamenjal Riberyja. Nekaj minut v članski reprezentanci je dobil že na SP-ju 2010, lani pa se je z mlado reprezentanco veselil drugega mesta na EP-ju na Danskem. Decembra se je izkazal z dvema podajama ob zmagi Basla nad Manchester Unitedom z 2:1 v Ligi prvakov. V reprezentanci je do zdaj dosegel pet golov. Lani mu je uspel hat-trick proti Bolgariji, februarja je zadel na prijateljski tekmi proti Argentini v Bernu (1:3).

Granit Xhaka (Borussia Mönchengladbach): "Xherdan Shaqiri je največji švicarski talent ... za Granitom Xhako," je pred časom izjavil nekdanji trener Basla Thorsten Fink. Lahko je defenzivni ali ofenzivni vezist. Tako kot Rodriguez in Shaqiri svetovni prvak z izbrano vrsto U-17 pred tremi leti, lani pa srebrn na evropskem prvenstvu do 21 let. "Mladi Schweinsteiger", kot ga je poimenoval selektor Ottmar Hitzfeld, je maja iz Basla prestopil v Borussio iz Mönchengladbacha in postal nepogrešljivi član prve postave. Tudi v soboto je na gostovanju v Düsseldorfu pri Fortuni (0:0) igral vso tekmo. Pred tremi tedni je bil med strelci v Splitu na prijateljski tekmi proti Hrvaški (4:2).

NAPADALEC
Admir Mehmedi (Dinamo Kijev):
21-letni napadalec je bil rojen v Gostivarju v Makedoniji. V Dinamo Kijev je prestopil januarja iz Züricha. V letošnji sezoni ne dobiva veliko priložnosti, tako v ukrajinskem prvenstvu kot v kvalifikacijah za Ligo prvakov je bil rezervist. Tudi nedeljski derbi med Šahtarjem in Dinamom (3:1) je spremljal s klopi. Lani je na EP-ju do 21 let njegov zadetek v polfinalu proti Češki v 114. minuti popeljal Švico v finale, kjer pa je bila z 2:0 boljša Španija. Prvi gol za člansko reprezentanco je dosegel konec maja na prijateljski tekmi proti Nemčiji, ko je Švica slavila s 5:3.

V Splitu so igrali še:

Gelson Fernandes (Sporting Lizbona): Strelec zadetka proti Španiji na SP-ju 2010. V Lizbono je odšel iz Udineseja, kje je preživel prvo polovico letošnjega leta. Rojen je na Zelenortskih otokih, z materjo je v Švico prišel pri petih letih.

Reto Ziegler (Juventus): Levi bočni branilec, ki ga krasi močan in natančen strel, zato je nevaren tudi s prostih strelov. V karieri se je precej selil, najdlje je bil pri Sampdorii (2007-2011). Lani ga je "stara dama" posodila v Fenerbahče, zdaj se je vrnil v Torino, kjer pa na uvodu v sezono nima mesta niti na klopi.

Blerim Džemaili (Napoli): Rojen v Tetovu. Precej izkušen vezist, ki je igral že na SP-ju 2006 v Nemčiji. Tudi on lahko igra v sredini vezne vrste ali na boku. V Napoli je iz Parme prišel lani in tam združil moči z Gökhanom Inlerjem, s katerim sta skupaj igrala že pri Zürichu. V nedeljo je proti Fiorentini (2:1) igral vso tekmo in zadel za 2:0!

Mario Gavranović (Zürich): Mladi napadalec hrvaškega rodu, ki je v Splitu z dvema zadetkoma spravil v zadrego svoje "rojake". Nekaj izkušenj ima tudi iz Schalkeja (2010/11), med drugim je dosegel pomemben zadetek v osmini finala Lige prvakov proti Valencii. Drugi z reprezentanco U-21 lani na EP-ju.

Valentin Stocker (Basel): 23-letni nogometaš Basla je Hitzfeldova alternativa za levo krilo.
Innocent Emeghara (Lorient): Hitri 23-letni napadalec iz Nigerije je švicarsko državljanstvo dobil oktobra 2010, vendar ga ni na Hitzfeldovem seznamu za tekmi proti Sloveniji in Albaniji. Namesto njega je vpoklican 20-letni debitant Josip Drmić (Zürich).

Ne gre pozabiti še na:

Eren Derdiyok (Hoffenheim): Napadalec kurdskega rodu, njegovi starši so iz Turčije. Iz Basla je leta 2009 prestopil v Bayer Leverkusen, kjer je bil do letošnjega poletja, ko se je preselil v Hoffenheim. Lani je v Bundesligi zadel sedemkrat. V soboto je ob porazu proti Eintrachtu (0:4) igral vso tekmo. Enega od vrhuncev reprezentančne kariere je doživel maja na prijateljski tekmi proti Nemčiji (5:3) v Baslu, ko je dosegel hat-trick.

Postava Švice ob zmagi nad Hrvaško 15. avgusta v Splitu (4:2): Benaglio; Lichtsteiner (46./Fernandes), Von Bergen, Djorou, Rodriguez (62./Ziegler); Inler (46./Stocker), Behrami (46./Džemaili); Barnetta (46./Gavranović), Shaqiri, Xhaka; Mehmedi (88./Emeghara).

Žogi v siru nista po okusu Švicarjev