Mehdi Taremi je Iranu zagotovil prestižno zmago nad Irakom. Foto: Reuters
Mehdi Taremi je Iranu zagotovil prestižno zmago nad Irakom. Foto: Reuters

V tretjem delu azijskih kvalifikacij so Iranci zmagali na šestih od sedmih tekem, remizirali pa so proti Južni Koreji. Na vrhu lestvice skupine A ima 19 točk, dve točki manj ima Južna Koreja na drugem mestu.

Irance od februarja 2020 vodi Hrvat Dragan Skočić, ki je med januarjem 2007 in julijem 2008 vodil ljubljanski Interblock, pred tem pa je bil trener na Reki. Iranci s Skočićem na klopi se ponašajo z nizom enajstih zmag in enim remijem.

Irak, ki ga je do avgusta lani vodil nekdanji slovenski selektor Srečko Katanec, ostaja brez zmage in na lestvici zaseda peto mesto s štirimi točkami. Slabša od Iraka je le Sirija. Libanon ima pet točk, Združeni arabski emirati na tretjem mestu devet točk. Na SP neposredno potujeta prvi dve ekipi.

Katanca je avgusta lani na iraški klopi zamenjal Nizozemec Dick Advocaat, ki pa ga je po le štirih mesecih nadomestil Črnogorec Željko Petrović.

Iran je na mundialu igral že v letih 1978, 1998, 2006, 2014 in 2018, medtem ko je Irak prvič in zadnjič sodeloval v Mehiki leta 1986. Iran na svetovnem turnirju še nikoli ni presegel skupinskega dela.