Hansi Flick je v devetih mesecih preporodil Bayern in osvojil vse tri lovorike. Že naslednji četrtek je priložnost za novo, saj se bodo Bavarci v Budimpešti pomerili s Sevillo v tekmi za evropski superpokal. Foto: Reuters
Hansi Flick je v devetih mesecih preporodil Bayern in osvojil vse tri lovorike. Že naslednji četrtek je priložnost za novo, saj se bodo Bavarci v Budimpešti pomerili s Sevillo v tekmi za evropski superpokal. Foto: Reuters

Ko je na klop sedel Hansi Flick, se je v Münchnu vse spremenilo. Druga trojna krona v 120-letni zgodovini kluba je produkt izjemne serije zmag v spomladanskem delu. Zadnji poraz je Bayern doživel 7. decembra v Mönchengladbachu (1:2), spomladi je nanizal 16 zmag in en remi. V Ligi prvakov je postavil izjemen rekord – dobil je vseh enajst tekem z razliko v zadetkih 43:8.

Zadnji daljši odmor so imeli januarja, in to bi lahko bila priložnost za tekmece, ki pa v zadnjih dveh sezonah niso unovčili slabih iger Bayerna v jesenskem delu. Predlani je imela Borrussia iz Dortmunda celo devet točk naskoka, lani pa Leipzig štiri. Spomladi je bavarski stroj zmlel vse pred seboj in dvomov o prvaku bi bilo.

Ekipa se ni veliko spreminjala. Najboljši strelec Bundeslige (34 golov) in Lige prvakov (15 zadetkov) Robert Lewandowski je glavni kandidat za Fifinega nogometaša leta. Thomas Müller je po odhodu Nika Kovača prerojen, odigral je najboljšo sezono kariere in tudi selektor Joachim Löw ga bo zelo pogrešal na evropskem prvenstvu naslednje leto, potem ko ga je prezgodaj prečrtal.

Leroy Sane je že lani želel priti v München, a se je poškdoval na uvodni tekmi sezone v dresu Manchester Cityja. Foto: Reuters
Leroy Sane je že lani želel priti v München, a se je poškdoval na uvodni tekmi sezone v dresu Manchester Cityja. Foto: Reuters

Sane še zaostril konkurenco
Najodmevnejši prestop v Nemčiji je vsekakor prihod reprezentanta Leroya Saneja, ki je prišel iz Manchester Cityja. Nosil bo številko 10, do maja 2019 rezervirano za velemojstra Arjena Robbna. Obetavni vratar Alexander Nübel je prišel iz Schalkeja in se bo učil od Manuela Neuerja. Novinec je tudi Tanguy Nianzou iz PSG-ja.

Thiago in Javi Martinez na izhodnih vratih
Ivan Perišić, Philippe Coutinho in Alvaro Odriozola so bili posojeni nogometaši in so se vrnili v matične klube. Javi Martinez je v pretekli sezoni igral stransko vlogo in rad bi se vrnil k Athleticu iz Bilbaa.

Thiago se seli v Liverpool
Thiago Alcantara je zapustil Bayern in se preselil k Liverpoolu. Predsednik upravega odbora Karl-Heinz Rummenigge je dejal: "Lahko potrdim, da sta Bayern in Liverpool dosegla dogovor." Liverpool je bila velika želja Španca. Angleški prvaki bodo odšteli 20 milijonov funtov.

Hoeness: Agent Zahavi je požrešna piranja, ki želi naš denar
Prestopni rok v Nemčiji traja do 5. oktobra in v naslednjih dveh tednih bo še pestro. Največja težava vodstva kluba je podaljšanje pogodbe Davida Alabe, ki je postal pravi šef obrambe. 28-letni Avstrijec ima veljavno pogodbo do junija 2021. Njegov agent Pini Zahavi zahteva petletno pogodbo, na leto pa naj bi zaslužil neverjetnih 25 milijonov evrov. 125 milijonov evrov vodstvo Bayerna seveda ni pripravljeno odšteti.

David Alaba je blestel na levi strani obrambne vrste, nato pa ga je Flick v kadrovski stiski preizkusil še na mestu osrednjega branilca in Avstrijec ga ni razočaral. Foto: Reuters
David Alaba je blestel na levi strani obrambne vrste, nato pa ga je Flick v kadrovski stiski preizkusil še na mestu osrednjega branilca in Avstrijec ga ni razočaral. Foto: Reuters

"Alaba ima za agenta požrešno pirajo, ki želi naš denar. Mi smo aktualni evropski prvaki, boljšega kluba trenutno ni in seveda je edina težava višina pogodbe. Z njegovim očetom se odlično razumeva, vendar ga je Zahaviju uspelo prepričati. Neverjetno je predvsem dejstvo, da si želi Zahavi honorar več kot 10 milijonov evrov tudi zase pri celotnem poslu. Seveda želimo preprečiti popoln polom. To bi pomenilo, da bi David poleti odšel brez odškodnine. Mi imamo trdno finančno piramido. Lewandowski in Neuer zaslužita največ, in to se ne bo prav nič spremenilo," je v nogometnem omizju Doppelpass dejal nekdanji predsednik Uli Hoeness, ki je še vedno alfa in omega kluba.

Najstnik Bellingham prava atrakcija v Dortmundu
Glavni tekmec bo znova dortmundska Borussia, ki je v letih 2011 in 2012 zadnja prekinila popolnoma prevlado Bayerna. Črno-rumeni so v ponedeljek v 1. krogu pokala razbili Duisburg s 5:0. Zadel je tudi čudežni deček angleškega nogometa Jude Bellingham. 17-letnik, ki je prišel iz Birminghama, je začel v prvi postavi. Tudi branilec Thomas Meunier, ki je prišel iz PSG-ja, je bil v začetni postavi. Kapetan Marco Reus se je sanjsko vrnil na zelenice, potem ko je moral pol leta počivati zaradi poškodbe. Ob prvem dotiku z žogo je zatresel mrežo Duisburga.

Najmlajši strelec zadetka v dresu Birminghama Jude Bellingham je imel številne ponudbe iz Premier lige, a se je raje odločil za prihod v Dortmund. Foto: EPA
Najmlajši strelec zadetka v dresu Birminghama Jude Bellingham je imel številne ponudbe iz Premier lige, a se je raje odločil za prihod v Dortmund. Foto: EPA

"Ekipa Hansija Flicka je verjetno najboljši Bayern vseh časov. Ne premagujejo tekmecev, ampak jih uničujejo," je po razpletu Lige prvakov dejal direktor Dortmundčanov Hans-Joachim Watzke.

Leipzig brez Wernerja manj nevaren
Podobno meni trener Leipziga, moštva Kevina Kampla, ki se je v zadnjih dveh sezonah tudi razvilo v spoštovanja vrednega nasprotnika Bayerna. Polfinale Lige prvakov je največji uspeh kluba in zelo težko bo ponoviti uspešno lansko sezono.

"Potrebujemo še dve leti treninga in igranja na mednarodni ravni, da bomo iz svojih igralcev lahko potegnili maksimum. Toda tudi takrat bo Bayern težko premagljiv," je podaril mladi strateg Julian Nagelsmann. Brez nemškega reprezentanta Tima Wernerja (28 golov v Bundesligi v lanski sezoni), ki je odšel k Chelseaju, bo boj za vrh še precej težji za rdeče bike.

Havertz in Volland zapustila Leverkusen
Frank Lampard je na Stamford Bridge pripeljal tudi Kaija Havertza. Dragulj nemškega nogometa je že debitiral na uradni tekmi, ko je Chelsea v ponedeljek odnesel tri točke iz Brightona (1:3). To je velik udarec za Bayer iz Leverkusna, odšel je tudi napadalec Kevin Volland, ki ga je Niku Kovaču uspelo prepričati za prestop k Monacu.

Arminia glavni kandidat za izpad
Novinca v ligi sta Arminia iz Bielefelda in Stuttgart. V drugi ligi je Arminia blestela in se po enajstih letih vrnila med elito, kjer pa se bo težko obdržala. Stuttgart je bil leta 2007 nemški prvak. Takrat je blestel Mario Gomez, ki je junija izpolnil še zadnji cilj, ko se je Stuttgart vrnil med elito. Odločil se je za konec kariere. Trener Pellegrino Matarazzo ima na voljo zasedbo, ki bi se morala obdržati med elito. Daniel Didavi in Gonzalo Castro sta izkušena nosilca igre.

Na uvodni tekmi brez gledalcev
Petkova uvodna tekma nove sezone bo potekala brez gledalcev. Vzrok za takšno odločitev, ki jo je po sestanku s pristojnimi zdravstvenimi organi in vodstvom kluba sprejel župan Dieter Reiter, je slaba zdravstvena slika oziroma povečanje števila okužb z novim koronavirusom.

Pravilo možnosti 20-odstotne zasedenosti stadionov in drugih objektov namreč velja le, če v sedmih dneh število novih okužb s covidom-19 na 100.000 prebivalcev ne preseže števila 35, kar pa se je v Münchnu zgodilo.

Na stadion Westfalen, kjer je v normalnih časih vedno zbere 81.365 glasnih navjačev, bodo v soboto proti Borusii iz Mönchengladbacha spustili le 10.000 gledalcev. Foto: Reuters
Na stadion Westfalen, kjer je v normalnih časih vedno zbere 81.365 glasnih navjačev, bodo v soboto proti Borusii iz Mönchengladbacha spustili le 10.000 gledalcev. Foto: Reuters

Stadioni maksimalno 20-odstotno zasedeni
Nemška vlada je določila šesttedensko poskusno obdobje vračanja navijačev na stadione. Odločitev klubom omogoča, da stadione zapolnijo 20-odstotno, če je v lokalnem okolju okuženih manj kot 35 oseb na 100.000 prebivalcev.

Navijači bodo morali po navodilih nositi maske, ohranjati minimalno razdaljo 1,5 metra, obenem pa na stadionih ne bo točenja piva, gostujoči navijači pa še naprej ne bodo smeli podpirati svojih ekip.

Omejeno število navijačev je lahko tekme obiskalo že v prvem krogu pokalnega tekmovanja pretekli konec tedna. Zadnja tekma nemškega prvenstva z navzočnostjo navijačev je bila na sporedu 8. marca.

Kriza koronskega obdobja je udarila tudi po blagajnah klubov. V Nemčiji so poleti imeli precejšen upad na nogometni tržnici, zneski pa so postali nižji. Rekorda sta tako prestop Saneja iz Manchester Citya k Bayernu za 50 milijonov evrov in odhod Kaija Havertza iz Bayerja k Chelseaju za 100 milijonov evrov. Večina prihodov je vezanih na posojo igralcev, saj se številni vračajo v svoje klube, klubi v Nemčiji so za okrepitve do zdaj porabili le 137 milijonov evrov (v lanski sezoni je bila ta številka 700 milijonov).

1. krog, petek ob 20.30:
BAYERN – SCHALKE

Sobota ob 15.30:
EINTRACHT – ARMINIA BIELEFELD
UNION BERLIN – AUGSBURG
KÖLN – HOFFENHEIM
WERDER – HERTHA
STUTTGART – FREIBURG

Ob 18.30:
BORUSSIA (D) – BORUSSIA (M)

Nedelja ob 15.30:
RB LEIPZIG – MAINZ

Ob 18.00:
WOLFSBURG – BAYER LEVERKUSEN