Slovenija je izpolnila osnovni cilj in z zmago nad Ciprom osvojila  prve tri točke v boju za SP 2014, vendar navijači s predstavo niso bili zadovoljni. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenija je izpolnila osnovni cilj in z zmago nad Ciprom osvojila prve tri točke v boju za SP 2014, vendar navijači s predstavo niso bili zadovoljni. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matavž slovenski junak v Ljudskem vrtu

V športu je edino merilo le rezultat opravljenega. Ko se ob koncu ozreš proti semaforju, veš kaj te čaka. Ko stvari potekajo, kot morajo, je to eno najbolj prijetnih opravil, ki si jih človek lahko zamisli. Ko ne gre, je ravno obratno, saj se na to delo spozna dobesedno vsak. Tisti, ki so na tribunah, še raje pa tisti, ki so doma v topli sobi zleknjeni v naslonjač.

Slaviši Stojanoviču je javnost v zadnjem mesecu poskušala usmerjati postavitev igralne zasedbe za Ciper. Še posebej, ker je selektor kvalifikacije za Brazilijo 2014 začel z dvema ničlama. Nesrečni konec tekme v Oslu je bil hitro pozabljen. Včeraj v Ljudskem vrtu, kjer je bilo skoraj 8.000 gledalcev, pa se je ob najavi reprezentance slišalo zvižganje le ob imenu selektorja.

Prav ali ne, je seveda okus vsakega med vami. Lepo pa je vendarle imeti nekaj dostojanstva in se zadržati ob takih priložnostih, kot je tekma državne reprezentance, sploh ob dejstvu, da vsaj za zdaj ni še prav nič izgubljenega. Sploh ne po sinočnjem uspehu s Ciprom, ki so mu seveda dušebrižniki takoj napovedali, da je to zgolj in samo plod zares slabe zasedbe, s katero je k nam pripotovala reprezentanca iz Sredozemlja.

Ocene so običajno subjektivne, tako kot je subjektivno razmišljanje, ali se je Slaviša Stojanovič sinoči pravilno odločil za svojo uvodno postavitev. Po tekmi je moral odgovarjati tudi na ta vprašanja in to ne glede na zmago. Odgovor je bil več kot na mestu, saj je za uvod na zelenico enostavno postavil enajst fantov, ki jim v danem trenutku najbolj zaupa in ki jih je imel največkrat na druženjih, odkar je lani jeseni prevzel reprezentančno vrsto.

In povsem logično je, da sam izbere, saj v največji meri tudi sam in edini zares odgovarja za vse, kar bo reprezentanca storila v teh kvalifikacijah. Oba selektorja sta sinoči menila, da bo kvalifikacijska skupina E vsaj v povezavi z drugim mestom povsem odprta vse do zadnjih tekem čez leto dni.

Vsekakor bo ves čas treba razmišljati tudi o tem, da morebitno drugo mesto prav iz te skupine na koncu ne bo dovolj za preboj v dodatne kvalifikacije. Eden izmed drugouvrščenih bo namreč obstal v kvalifikacijah že oktobra naslednje leto. Zato je tudi v torek v Tirani treba razmišljati o polnem izkupičku, ne glede na to, da je Albanija zdaj zares ranjeni lev, bolje rečeno orel s polomljenimi krili.

Matavž slovenski junak v Ljudskem vrtu