Dvanajsta tekma v dresu Slovenije, prvi gol. Andraž Šporar, ki blesti v slovaškem prvenstvu, je izkoristil napako izraelske obrambe in zadel za 0:1. Foto: Reuters
Dvanajsta tekma v dresu Slovenije, prvi gol. Andraž Šporar, ki blesti v slovaškem prvenstvu, je izkoristil napako izraelske obrambe in zadel za 0:1. Foto: Reuters
Prvenec Šporarja za vodstvo Slovenije v Hajfi

Veliko več energije in idej je bilo v slovenski igri, ki ji je v Kekovi postavitvi 4-3-3 (v resnici bolj 4-4-1-1) poveljeval neutrudni Josip Iličić. Predvsem v prvem polčasu je Slovenija (skupaj šest strelov v okvir vrat) prevladovala in prikazala všečno predstavo, toda na zadetek je bilo treba počakati do začetka drugega polčasa, ko je nepopustljivi Andraž Šporar le dočakal prvenec v slovenskem dresu. Zadetek pa je predramil Izraelce, ob vedno več napakah na sredini igrišča je v 53. minuti sledila akcija za izenačenje, zadel je Zahavi.

"Izrael je imel večjo posest, mi pa več priložnosti. Igrali smo dobro, zato smo nad izidom razočarani. Sledi pomembna domača tekma s Severno Makedonijo, po kateri moramo imeti štiri točke," je za TV SLO komentiral Šporar.

Zahavi izenačil na 1:1 po podaji iz kota

Pobuda Slovenije v prvem polčasu
Predvsem v prvem polčasu je Slovenija pustila dober vtis. Takoj je nakazala, da je pozabila nesrečno epizodo v Ligi narodov in da želi s Kekom spisati drugačno zgodbo. Od uvodne minute je prevladovala. Na prvo resno priložnost je bilo treba čakati do 10. minute, ko je Bojan Jokić, ki ostaja kapetan, z leve strani podal pred gol, kjer je z glavo dobro meril Miha Zajc. Vratar Harush je žogo stežka ukrotil na golovi črti.

Josip Iličić je najboljši na igrišču, njegove podaje so filigransko natančne. V 30. minuti je sam sprožil sijajen strel od daleč, poskusil pa je tudi v 78. minuti, toda Harush je žogo ustavil. Foto: Reuters
Josip Iličić je najboljši na igrišču, njegove podaje so filigransko natančne. V 30. minuti je sam sprožil sijajen strel od daleč, poskusil pa je tudi v 78. minuti, toda Harush je žogo ustavil. Foto: Reuters

Iličić dostavljal nevarne žoge
V 12. minuti je Iličić sijajno podal Šporarju, ki je z dobrih enajstih metrov ustrelil en meter mimo vrat. Igralec Atalante je po pol ure igre poskusil od daleč in ni veliko manjkalo, da bi Slovenija povedla. Slovenija je močno pritisnila tudi ob koncu polčasa, z glavo je poskusil Verbič. Izrael, ki se je postavil s tremi igralci zadaj, ni imel večjih priložnosti, nekaj žog, ki je letelo proti slovenskim vratom, je Jan Oblak zlahka ubranil.

Krhin podal, Šporar vztrajen do konca
V 48. minuti se je Sloveniji le obrestovala napadalna igra. Po podaji Krhina s sredine igrišča je Šporar izkoristil veliko neodločnost izraelske obrambe. V 12. nastopu za člansko reprezentanco je to njegov prvi zadetek.

Slovenci z zelo dobro igro do točke v Hajfi

Oblak dvakrat izjemno reagiral, ob zadetku Zahavija brez možnosti
Izraelci so pripravili kar hiter odgovor. V 55. minuti je po strelu s kota zadel Zahavi, na katerega je pozabila slovenska obramba, Jan Oblak, ki je malo prej z levico mojstrsko ubranil njegov strel, pa je bil tokrat nemočen. Izrael, ki je bil v prvem polčasu precej bled, je (tudi ob napakah slovenske vezne linije) dobil zalet, v 58. minuti je nevarni Munas Dabbur, ki ga je slovenska obramba sicer dobro ustavila, sprožil z glavo, spet je izjemno reagiral Oblak.

Ko je Natcho podrl Šporarja, bi lahko dobil tudi drugi rumeni karton, a jo je odnesel brez kazni. Foto: Reuters
Ko je Natcho podrl Šporarja, bi lahko dobil tudi drugi rumeni karton, a jo je odnesel brez kazni. Foto: Reuters

Kmalu so spet sledile obetavne slovenske minute. V 65. minuti se je priložnost ponudila Benjaminu Verbiču, ki na desni strani ni najbolje streljal, v 68. minuti pa je imel Šporar na nogi zadetek za 1:2. Spet je mojstrsko podal Iličić, Šporarjev diagonalni strel pa je Harush ubranil.

Razpoloženi Iličić je dobil nekaj več prostora v 78. minuti, ko je močno sprožil, toda Harush je žogo ustavil. Do konca tekme je bilo še nekaj manjših priložnosti na obeh straneh, toda izid se ni spremenil. V nedeljo v Stožice prihaja Severna Makedonija, ki je s 3:1 odpravila Latvijo.

Izjemni napadalec Milana Krzysztof Piatek je zagotovil Poljski tri točke na stadionu Ernsta Happla na Dunaju. Foto: Reuters
Izjemni napadalec Milana Krzysztof Piatek je zagotovil Poljski tri točke na stadionu Ernsta Happla na Dunaju. Foto: Reuters

Joker Piatek odločil na Dunaju
Na tekmi glavnih favoritov skupine G na Dunaju so bili gostitelji nevarnejši, a na koncu so edini zadetek dosegli Poljaki (0:1). V 69. minuti je z glavo odbito žogo v kazenskem prostoru v gol pospravil Krzysztof Piatek, ki je vstopil deset minut pred tem. Tik pred tem je Tomasz Kedziora s strelom izsilil izvrstno obrambo avstrijskega vratarja Heinza Lindnerja.

V slovenski reprezentanci je bil spet vratar Jan Oblak, sicer pa selektor Kek v začetni enajsterici ni eksperimentiral. Foto: Reuters
V slovenski reprezentanci je bil spet vratar Jan Oblak, sicer pa selektor Kek v začetni enajsterici ni eksperimentiral. Foto: Reuters

Avstrija je imela pobudo in tudi večkrat ogrozila gol Poljakov, vendar brez pravega učinka. Še najbližje zadetku so bili gostitelji v 7. minuti, ko je iz roba kazenskega prostora meril Marcel Sabitzer, žogo pa je ukrotil vratar Wojciech Szczesny. V drugem polčasu je v 60. minuti poskušal Valentino Lazaro, njegov strel je letel mimo desne vratnice. V zadnji minuti rednega dela pa je Szczesny izvrstno ustavil poskus Davida Alabe.

Severna Makedonija začela z zmago
V Skopju so domačini proti moštvu, ki ga vodi slovenski strateg Slaviša Stojanovič, hitro povedli. V 11. minuti je zadel Egzian Alioski, vodstvo pa je v 29. minuti povečal Elif Elmas, ki je vstopil v 23. minuti. V drugem polčasu so Latvijci z golom Vlačeslavsa Isajevsa v 87. minuti sicer znižali izid, nato pa ostali z igralcem manj, kar so Makedonci izkoristili za nov zadetek, ki ga je v 93. minuti dosegel Elmas.


Kvalifikacije za EP 2020, 1. krog:
IZRAEL - SLOVENIJA 1:1 (0:0)
12.430; Zahavi 55.; Šporar 48.

Izrael: Harush; Tawatha (77./Y. Cohen), Ben Harush, Yeini, Taha, Dasa; Natcho (79./A. Cohen), D. Peretz, Kayal (63./Solomon); Dabbur, Zahavi.

Slovenija: Oblak; Jokić, Mevlja, Al. Struna, Stojanović; Kurtić, Krhin, Zajc (62./Črnigoj), Verbič (90./Bijol); Šporar (85./Bohar), Iličić.

Sodnik: Tiago Martins (Portugalska)


AVSTRIJA - POLJSKA 0:1 (0:0)
Piatek 69.

Avstrija: Lindner, Lainer, Dragović, Hinteregger, Wöber, Grillitsch (84./Onisiwo), Baumgartlinger, Lazaro (81./Janko), Sabitzer, Alaba, Arnautović.

Poljska: Szczesny, Kedziora, Glik, Bednarek, Bereszynski, Grosicki (92./Pazdan), Krychowiak, Klich, Zielinski (59./Piatek), Milik (46./Frankowski), Lewandowski.

Sodnik: Anastasios Sidiropoulos (Grčija)


SEVERNA MAKEDONIJA - LATVIJA 3:1 (2:0)
Alioski 11., Elmas 29., 93.; Isajevs 87.
RK: Ciganiks 92./Latvija

Severna Makedonija: Dimitrievski, Ristovski, Musliu, Velkovski, Alioski, Trajkovski (84./Markoski), Bardhi, Nikolov, Hasani (23./Elmas), Nestorovski, Pandev (71/Ristevski).

Latvija: Vanins (33./Steinbors), Gabovs, Dubra, Oss, Maksimenko, Ciganiks, Tarasovs, Isajevs, Karasausks (69./Tobers), Rakels, Sabala (79./Uldrikis).

Sodnik: Halis Özkahya (Turčija)


2. krog, nedelja ob 20.45:
SLOVENIJA - SEVERNA MAKEDONIJA
Prenos na TV SLO 2 in MMC-ju.

POLJSKA - LATVIJA
IZRAEL - AVSTRIJA


Skupina C:
NIZOZEMSKA - BELORUSIJA 4:0 (2:0)
Depay 1., 55./11-m, Wijnaldum 21., van Dijk 86.

SEVERNA IRSKA - ESTONIJA 2:0 (0:0)
McGinn 56., S. Davis 75./11-m


Skupina E:
HRVAŠKA - AZERBAJDŽAN 2:1 (1:1)
Barišić 44., Kramarić 79.; Šejdaev 19.

SLOVAŠKA - MADŽARSKA 2:0 (1:0)
Duda 42., Rusnak 85.


Skupina I:
KAZAHSTAN - ŠKOTSKA 3:0 (2:0)
Pertsuh 6., Vorogovskij 10., Zainutdinov 51.

CIPER - SAN MARINO 5:0 (4:0)
Sotiriou 19./11-m, 23./11-m, Kousoulos 26., Efrem 31., Laifis 56.

BELGIJA - RUSIJA 3:1 (2:1)
Tielemans 15., E. Hazard 45./11-m, 88.; Čerišev 16.
RK: Golovin 91./Rusija

Analiza prvega polčasa tekme Izrael - Slovenija
Analiza po tekmi Izrael – Slovenija