Dado Pršo je v 61. minuti zapečatil usodo Slovencev, ki roko na srce niso na povratni tekmi niso niti enkrat streljali v okvir hrvaških vrat. Foto: EPA
Dado Pršo je v 61. minuti zapečatil usodo Slovencev, ki roko na srce niso na povratni tekmi niso niti enkrat streljali v okvir hrvaških vrat. Foto: EPA
Ermin Šiljak v Zagrebu, 15. novembra 2003
Zaradi nesrečnega rumenega kartona v Zagrebu Ermin Šiljak ni mogel igrati v Ljubljani. Odlični napadalec je bil z 9 goli celo najboljši strelec kvalifikacij za Euro 2004. Foto: EPA
Zaraščeni in povsem razpadli stadion Bežigrad
Tekma s Hrvaško je bila zadnja prava tekma Slovenije na stadionu za Bežigradom, kjer je bila nato odigrana le še prijateljska tekma s Srbijo. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Slovenija igra prijateljsko tekmo z nogometnim palčkom Kanado, Hrvaška pa skuša v boju za Brazilijo zlomiti moč trdožive Islandije, ki je bila v boju za SP 2014 že boljša od Slovencev. Pred desetletjem pa sta sosedi med seboj že bili podoben epski dvoboj za preboj na veliko nogometno tekmovanje - EP 2004 na Portugalskem.

19. novembra 2003 se je na prepolnem Plečnikovem stadionu/razvalini igrala povratna tekma dodatnih kvalifikacij. Štiri dni predtem se je tekma v Zagrebu končala z 1:1, za Hrvate je zadel Dado Pršo, za Slovence pa Ermin Šiljak (glej gole spodaj). Varovanci Bojana Prašnikarja so tako imeli pred domačo tekmo prednost gola v gosteh, kar je pomenilo, da bi izid 0:0 na Portugalsko peljal Slovenijo.

Pred desetletjem smo na MMC-ju zapisali:


Slovenska nogometna reprezentanca je v odločilni bitki za uvrstitev na evropsko prvenstvo leta 2004 za Bežigradom z 1:0 izgubila proti Hrvaški.

Res je odločila ena sama napaka, ena sama poteza. Strelec zmagovitega gola je bil Dado Pršo, ki je zadel že v Zagrebu. Slovo od Plečnikovega stadiona torej ni bilo srečno. Škoda, saj je bila Slovenija blizu! Toda - če na svojem igrišču niti enkrat ne streljaš v okvir vrat, potem si uvrstitve na evropsko prvenstvo res ne zaslužiš.

Že začetek tekme ni obetal nič dobrega. "Ne bo bunkerja," so obljubljali Prašnikar & Co., a zgodilo se je prav to. Najbolj infarktno je bilo ob strelu Nika Kovaća, ki je zadel vratnico. Po kartonu Amirja Kariča je bilo nevarno na desnem boku, kjer je Dario Srna pošiljal predložke v naš kazenski prostor.

Obramba na čelu z Aleksandrom Knavsom je do polčasa le zdržala. Izid ugoden, igra nikakor, čeprav fantom ne gre očitati borbenosti. Brez Ermina Šiljaka napad ni deloval, sredina tudi ne.

Prašnikarjeve zamenjave niso obrodile sadov, precej več upanja pa je dal rdeči karton Tudorja. Toda prav 59. minuta je bila usodna, podobno kot na Euru 2000, ko je moral pri 3:0 iz igre Siniša Mihajlović.

Z igralcem manj je Dado Pršo odločil tekmo. Prišel je iz kneževine in postal hrvaški car! Utrujeni Slovenci si do konca niso pripravili nobene prave priložnosti. Kako prav bi prišla Šiljak in Sebastjan Cimerotič! Upanje je plahnelo, novega čudeža a la Milan Osterc ni bilo.

Povratna tekma dodatnih kvalifikacij za Euro 2004 (Ljubljana, 19. novembra 2013)
Slovenija- HRVAŠKA 0:1 (0:0) - 1:1
Pršo 61.
: Tudor 59./Hrvaška
SLOVENIJA: Dabanovič, Knavs, Cipot ( 90./Bulajič), Vugdalič, Ačimovič, Šukalo ( 69./Rakovič), Pavlin, Čeh, Karić , Zahovič, Rudonja ( 46./Kapič).

HRVAŠKA: Pletikosa, Tudor, R. Kovač, Živković, Šimunić ( 53./Babić), Rapaić ( 70./Tomas), Rosso, N. Kovač, Srna, Pršo ( 76./Leko), Šokota.

Izključitev Tudorja in usodni gol Prša
Gola s prve tekme v Zagrebu
Izključitev Tudorja in usodni gol Prša
Gola s prve tekme v Zagrebu