Angleški nogometaši so zlahka premagali Iran, zdaj pa jih čaka težje delo proti ZDA. Foto: EPA
Angleški nogometaši so zlahka premagali Iran, zdaj pa jih čaka težje delo proti ZDA. Foto: EPA

Končan je prvi krog skupinskega dela, vrhunec uvodnega dne drugega pa bo ob 20.00, ko se bodo na stadionu Al Bajt v Al Horju pomerili Angleži in Američani. Trije levi so dobili osem izmed 11 medsebojnih dvobojev, a ZDA še niso premagali na svetovnem prvenstvu. Leta 2010, ko so v skupini v Južni Afriki igrali tudi s Slovenijo, so remizirali (1:1), daljnega leta 1950 pa so Američani z zmago z 1:0 pripravili enega največjih presenečenj v zgodovini svetovnih prvenstev.

Prvi zvezdnik ZDA Christian Pulisic od leta 2019 igra za Chelsea. Poleg njega še sedem Američanov igra v Angliji. Foto: EPA
Prvi zvezdnik ZDA Christian Pulisic od leta 2019 igra za Chelsea. Poleg njega še sedem Američanov igra v Angliji. Foto: EPA

Evropski podprvaki so razočarali v Ligi narodov, a so se na uvodni tekmi v Katarju poigrali z Iranom, kar je dvignilo ambicije in želje javnosti v domovini lepe igre, kjer znova razmišljajo o "vrnitvi pokala domov". Gareth Southgate je po prvem obračunu dejal, da je videl ogromno pozitivnega, za naprej pa je poudaril še večjo zbranost, saj vsak padec nasprotnik lahko izkoristi. S tem je imel v mislih zadetek Mehdija Taremija, ki je izkoristil manjšo napako angleške obrambe.

Za tekmo z ZDA je bil nekaj časa pod vprašajem nastop Harryja Kana, a bo, kot so zatrdili v angleškem taboru, kapetan zagotovo pripravljen. V tekmi proti Iranu je dobil udarec v gleženj, tako da je predčasno šepajoč zapustil zelenico. Pred štirimi leti je bil napadalec Tottenhama prvi strelec prvenstva v Rusiji. Proti Iranu je prispeval dve podaji, med strelce pa se ni vpisal. Se je pa zato pet njegovih soigralcev. Do zdaj je več Angležev zadelo gol le na enem svetovnem prvenstvu. Pred štirimi leti jih je zadelo šest.

Američani so v Katarju začeli z remijem proti Walesu (1:1). Zelo dobro so odprli dvoboj, pobudo pa je po hitri akciji kronal Timothy Weah, sin legendarnega Liberijca Georgea Weaha. Varovanci Gregga Berhalterja so v drugem polčasu popustili in v 82. minuti po enajstmetrovki Garetha Bala zapravili vodstvo. Selektor je bil v domovini deležen precejšnjih kritik, sam pa je dejal, da so varovanci dali vse od sebe in glede napredovanja v izločilne boje ostaja optimističen. Na zadnje svetovno prvenstvo v Rusiji se Američani niso uvrstili, so pa napredovali v osmino finala na dveh predtem. Leta 2010 so skupini zasedli prvo mesto pred Anglijo.

Petek ob 11.00: Wales pričakuje odziv Irana

Iranci poudarjajo, da so na dvoboj z Walesom pripravljeni bistveno bolje, kot so bili na srečanje z Anglijo. Foto: EPA
Iranci poudarjajo, da so na dvoboj z Walesom pripravljeni bistveno bolje, kot so bili na srečanje z Anglijo. Foto: EPA

Drugi krog skupinskega dela odpirata Wales in Iran. Valižani, ki so na uvodni tekmi remizirali z ZDA, potem ko so bili precej nemočni v prvem polčasu, so se v drugem delu prikazali v boljši podobi. Zavedajo se, da je v boju za napredovanje zmaga nad Iranci ključna, pričakujejo pa motivirano perzijsko zasedbo, ki bo želela popraviti vtis. Verjamejo, da bo vidna reakcija Irana, ki je na svetovnih prvenstvih proti evropskim reprezentancam na devetih tekmah dvakrat remiziral in klonil sedemkrat, dobil pa 20 golov. Selektor Irana Carlos Queiroz je dejal, da verjame, da so se njegovi varovanci iz poraza z Anglijo veliko naučili in bodo proti zmajem pokazali boljšo igro. Do zdaj sta se izbrani vrsti pomerili enkrat. Pred 44 leti je Wales, ki na svetovnem prvenstvu igra drugič, potem ko se ga je udeležil le leta 1958, prijateljski dvoboj dobil z 1:0.

Petek ob 14.00: Gostitelji želijo popraviti vtis s prve tekme

Katar je ob debiju na svetovnih prvenstvih po slabi predstavi klonil pred Ekvadorjem (2:0). Foto: EPA
Katar je ob debiju na svetovnih prvenstvih po slabi predstavi klonil pred Ekvadorjem (2:0). Foto: EPA

Selektor Senegala Aliou Cisse je moral zaradi poškodbe pred prvenstvom prečrtati prvega zvezdnika Sadia Maneja. Po porazu z Nizozemsko je povedal, da, če želijo levi iz Terange napredovati v izločilne boje, morajo napadalci stopiti v ospredje in zapolniti vrzel, ki je nastala ob odsotnosti nogometaša Bayerna, junaka slavja ob naslovu afriških prvakov. Proti Nizozemski so imeli Senegalci celo več priložnosti od nasprotnika, toda bili so neučinkoviti. Zdaj jih čaka Katar, ki je klonil pod pritiskom velikih pričakovanj prirediteljev turnirja in domačih navijačev. Predvsem v prvem polčasu so bili gostitelji tekmovanja za razred ali dva slabši tekmec od Ekvadorja, ki je nato v drugem delu suvereno nadzoroval priigrano prednost. Katalonec na katarski klopi Felix Sanchez je med razlogi za slabo predstavo varovancev navedel nervozo, prepričan pa je, da se bodo v nadaljnjih izzivih predstavili v boljši luči.

Petek ob 17.00: Kdo bo nadgradil dober začetek prvenstva?

Frenkie de Jong in Cody Gakpo sta kombinirala pri prvem zadetku Nizozemske na 22. svetovnem prvenstvu. Foto: EPA
Frenkie de Jong in Cody Gakpo sta kombinirala pri prvem zadetku Nizozemske na 22. svetovnem prvenstvu. Foto: EPA

Nizozemci in Ekvadorci so dobili uvodni tekmi v skupini A. Medtem ko je južnoameriška zasedba z dominantnim prvim polčasom z 2:0 ugnala Katar, pa so varovanci Louisa van Gaala v zaključku obračuna strli Senegal. Z dobro predstavo na krilih kapetana Ennerja Valencie so narasla ekvadorska pričakovanja glede drugega napredovanja na petem nastopu na svetovnem prvenstvu še narasla. Na zadnjih štirih dvobojih z evropskimi reprezentancami na svetovnih prvenstvih Ekvador ni zmagal, dosegel pa je le en zadetek. Oranje so na drugi strani od leta 1994, ko so jih v četrtfinalu s 3:2 ugnali Brazilci, na osmih tekmah svetovnega prvenstva z izbranimi vrstami iz Južne Amerike klonili le leta 2014 v polfinalu, ko je bila po izvajanju enajstmetrovk boljša Argentina. Ekvadorci so prepričani, da lahko prekinejo oba niza, saj, kot je dejal vratar Hernan Galindez, vedo, kakšne so nizozemske slabosti. Do zdaj sta se reprezentanci pomerili le na dveh prijateljskih tekmah. Obakrat so bili boljši Nizozemci.


SP v nogometu 2022, tekme – petek, 25. 11.

Skupina B ob 11.00:
WALES – IRAN

11-25 (B) Wales-Iran( id: 3854562), Postave

Skupina A ob 14.00:
KATAR – SENEGAL

11-25 (A) Qatar-Senegal( id: 3854555), Postave

Skupina A ob 17.00:
NIZOZEMSKA – EKVADOR

11-25 (A) Netherlands-Ecuador( id: 3854556), Postave

Skupina B ob 20.00:
ANGLIJA – ZDA

11-25 (B) England-USA( id: 3854561), Postave