Angležinje je v vodstvo popeljala Beth Mead. Foto: Reuters
Angležinje je v vodstvo popeljala Beth Mead. Foto: Reuters

Turnir bi moral biti prvotno organiziran lani, pa je bil zaradi pandemije prestavljen za eno leto. 13. izvedba evropskega je sicer prava uspešnica, saj so organizatorji do danes prodali že več kot 500 tisoč vstopnic. Dozdajšnji rekord evropskega prvenstva za ženske je skupno 240 tisoč gledalcev iz leta 2017 na Nizozemskem.

Velikanke tega tekmovanja so Nemke, ki so dobile kar osem izvedb, zmagovalke so bile še Norvežanke (2), Švedinje (1) in nazadnje Nizozemke, ki so torej branilke naslova.

Na TV SLO boste lahko vsak dan spremljali po eno tekmo, v četrtek, denimo, Norveška − Severna Irska, ki prav tako igrata v skupini A.

Mead povedla Angležinje v vodstvo

Mead poskrbela za val navdušenja
Angležinje so za val navdušenja na tribunah Old Trafforda poskrbele v 17. minuti, ko se je med strelke vpisala Beth Mead. Ta si je žogo lepo zaustavila s prsmi, nato pa z lobom ugnala vtekajočo vratarko Manuelo Zinsberger. Na golovi črti je želela okroglo usnje izbiti branilka Carina Wenninger, a je glavna sodnica, Španka Marta Huerta, s pomočjo VAR-a priznala zadetek. 1:0. V prvem polčasu so bile Angležinje sicer boljše tekmice, Ellen White je med drugim zapravila tri lepe priložnosti – vse tri s streli z glavo –, tik pred odmorom je vratarka Zinsberger preprečila še zadetek Lauren Hemp.

Avstrijke nevarnejše v drugem delu
V nadaljevanju so Avstrijke večkrat nevarno zapretile, zlasti v drugi polovici drugega polčasa. Vroče je bilo v 78. minuti, ko je vratarka Mary Earps ubranila zavrtinčen poskus Barbare Dunst, deset minut pozneje je morala biti angleška vratarka oprezna še ob nevarnem poskusu rezervistke Julie Hickelsberger-Fuller, ki je iz obrata sprožila z roba kazenskega prostora. Tudi gostiteljice so bile nekajkrat nevarne, a vodstva jim ni uspelo podvojiti.


Skupina A:
ANGLIJA − AVSTRIJA 1:0 (1:0)
68.871; Mead 17.

Anglija: Earps, Bronze, Bright, Williamson, Daly, Walsh, Stanway, Kirby (63./Toone), Mead (64./Kelly), Hemp, White (64./Russo).

Avstrija: Zinsberger, Wienroither, Wenninger, Schnaderbeck (77./Georgieva), Hanshaw, Puntigam, Dunst, Zadrazil, Feiersinger (87./Höbinger), Naschenweng (59./Hickelsberger Füller), Billa.

Sodnica: Marta Huerta de Aza (Španija)

Četrtek ob 21.00:
NORVEŠKA − SEVERNA IRSKA

Angležinje uspešno začele domače evropsko prvenstvo