Navadno zadržani Igor Bišćan si je po veliki zmagi dal duška. Foto: BoBo
Navadno zadržani Igor Bišćan si je po veliki zmagi dal duška. Foto: BoBo
Andres Vombergar in Rok Kronaveter
Andres Vombergar in Rok Kronaveter sta bila največja Olimpijina junaka. To je šele druga ligaška zmaga Olimpije na 18. tekmi v Ljudskem vrtu v devetletni zgodovini derbijev med Mariborom in novo Olimpijo. Foto: BoBo
Maribor - Olimpija
Po koncu tekme je nekaj navijačev vdrlo na zelenico, kaj hujšega so preprečili varnostniki in policisti. Foto: BoBo
Maribor - Olimpija
Zaradi provokacije Abassa Issaha je bilo vroče tudi na delu tribune v bližini vhoda v slačilnico. Foto: BoBo
Vombergar v 90. minuti odločil v Ljudskem vrtu

0:0, 1:0, 1:1 in 2:3 so izidi derbijev med Mariborom in Olimpijo v tej sezoni, obe moštvi sta torej na njih zbrali po pet točk in dosegli po štiri gole. Toda Ljubljančani so večkrat zatresli mrežo v gosteh (3:1), zato bi bili ob morebitni točkovni izenačenosti ob koncu sezone v prednosti pred tekmeci iz Ljudskega vrta.

Zadetek Andresa Vombergarja v 90. minuti na sinočnjem dvoboju (trener Igor Bišćan ga je na zelenico poslal po uri igre, da bi s svojo čvrstostjo povzročil težave v gosti postavitvi Maribora) je bil tako v resnici vreden še več, kot kaže na prvi pogled.
Če bi ostalo pri 2:2, bi Maribor dva kroga pred koncem prvenstva še naprej vodil za točko in bil boljši na medsebojnih tekmah, zdaj pa imajo sijajno izhodišče s praktično tremi točkami prednosti zeleno-beli. Ravno zaradi skupnega izkupička na letošnjih štirih dvobojih proti vijoličastim jim ta teden niti ni treba dvakrat zmagati. Za naslov prvaka bosta dovolj ena zmaga in remi.

MMC-jev pogovor s strelcem odločilnega zadetka Andresom Vombergarjem si boste lahko prebrali v ponedeljek.


Kronaveter: Zmaga za psihološki dvig

V sredo bo Olimpija v Stožicah gostila Krško, v nedeljo pa bo gostovala še v Domžalah, kjer je nazadnje dvakrat izgubila z 1:0. V lanski sezoni marca ob vrnitvi Marijana Pušnika, v letošnji decembra v zadnjem krogu jesenskega dela prvenstva.

"Ni še konec. V zadnjem mesecu in pol smo imeli težave na tekmah proti slabšim ekipam. V nogometu je vse mogoče," je pred prezgodnjim slavjem in pretirano evforijo opozoril Rok Kronaveter. A nato v isti sapi dodal: "Mislim pa, da nas bo ta zmaga psihološko tako dvignila, da bomo na zadnjih dveh tekmah osvojili štiri točke."

Mariborčani so bili v podobnem položaju pred dvema letoma, ko so tri kroge pred koncem na tako rekoč enak način pripravili preobrat na derbiju v Stožicah (1:2). Takrat so oni prejeli psihološko injekcijo, toda držala je le štiri dni do domačega poloma proti Rudarju (2:3). V naslednjem krogu je prav proti Velenjčanom Kronaveter z uspešno izvedeno 11-metrovko v 94. minuti zagotovil lovoriko Olimpiji.

Pred 11-metrovko je čutil malo večji pritisk
Včeraj je znova zadel izjemno pomemben gol z bele točke. V 74. minuti je Damir Skomina nanjo pokazal po prekršku Jasmina Handanovića nad prodirajočim Stefanom Savićem. Prejšnji dve 11-metrovki je Olimpija zapravila, proti Gorici ravno Kronaveter, v nedeljo proti Ankaranu Ricardo Alves. Portugalca tokrat ni bilo na igrišču, odgovornost je prevzel Mariborčan na začasnem delu v Ljubljani - in izenačil.

"Bilo je dogovorjeno, da bom streljal jaz. Po zgrešeni 11-metrovki proti Gorici sem čutil malo večji pritisk. Sploh na derbiju, ko se odloča o prvaku. Odločil sem se, da bom streljal po sredini, hvala Bogu mi je uspelo zadeti. Večina vratarjev izbere eno stran, zato sem razmišljal, da je najboljše, če streljam tako," je razložil "Krona", ki nikoli ni igral za Maribor, je namreč otrok drugega mariborskega kluba Železničarja.

Neposrečena provokacija Issaha
Zadetka ni proslavljal, to je bil njegov četrti gol v dresu Olimpije na derbijih. Prvega je dosegel na že omenjeni tekmi maja 2016 v Ljubljani, drugega oktobra istega leta ob domačem porazu z 1:3, lani novembra pa je pod Kalvarijo zadel za remi z 1:1 in potrdil uvrstitev zmajev v polfinale pokala.

"Na tribuni je bilo veliko mojih prijateljev oziroma ljudi, ki jih poznam. Nima smisla provocirati. Se mi pa zdi normalno, da nekateri ljudje ne razumejo tega oziroma me sovražijo, da kot Mariborčan igram za Olimpijo. Nič takega, to sodi zraven," je pojasnil odločitev o neproslavljanju.

Provokacijo pa si je privoščil Abass Issah, ki je ob odhodu v slačilnico po tekmi "otročje" izzival domače navijače (prijel se je za mednožje), ki so jih morali ustaviti varnostniki. V tunelu pod tribuno je bilo vroče. "Abass je pokazal gesto, ki za nogometaša ni sprejemljiva. In jih je malo dobil po glavi," je povedal Kronaveter.

Ne počuti se tako, da bi lahko bil kapetan
Olimpija je prvič po 18. marcu, ko je v Novi Gorici z 0:3 premagala Ankaran, na eni tekmi dosegla več kot dva zadetka. "Bila je prava tekma, predvsem za gledalce. Po prikazanem bi bil mogoče najbolj realen remi, a tokrat smo imeli na koncu mi malo več športne sreče. V drugem polčasu smo morali po prejetem zadetku zaigrati napadalneje. Igralca s klopi (Vombergar in Savić, op. a.) sta dobro igrala in spremenila potek tekme. Imamo dolgo klop, na srečo se nam je to danes obrestovalo. Naredili bomo vse, da ostanemo na prvem mestu," je še dejal pred dvema letoma s 17 zadetki najboljši strelec lige. To sezono je v ligi po Krškemu in Aluminiju zadel tretjič.

Ko je Bišćan v 64. minuti z zelenice potegnil Branka Ilića in zaigral le s tremi branilci, je Kronaveter ostal edini Slovenec v polju pri Olimpiji. Kapetanskega traku pa si ni nadel, ta je pripadel Danijelu Miškiću. "Ne počutim se tako, da bi lahko bil kapetan," je razložila Olimpijina sedmica.
Kot je znano, je bil Kronaveter v prejšnji sezoni kar nekaj časa v sporu z navijači Green Dragonsi, potem ko so ga decembra 2016 na tekmi proti Krškemu napadli z neokusnimi žaljivkami. Že čez tri dni bi se lahko po srečanju proti istemu tekmecu skupaj z njimi veselil drugega naslova državnega prvaka.

Vombergar v 90. minuti odločil v Ljudskem vrtu