Jakov Fak mora izboljšati tekaško formo. Morda mu bo uspelo že na Pokljuki prihodnji teden. Foto: EPA
Jakov Fak mora izboljšati tekaško formo. Morda mu bo uspelo že na Pokljuki prihodnji teden. Foto: EPA

31-letni Francoz je še povišal prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala in je na dobri poti do osmega velikega kristalnega globusa. V skupnem seštevku ima zdaj 55 točk prednosti pred rojakom Simonom Desthieuxom, ki je bil tokrat peti. Norvežan Johannes Thingnes Bø, ki je zaradi novorojenca izpustil nemški tekmi svetovnega pokala, pa je zdrsnil na četrto mesto.

Po prvem streljanju je bil Fourcade na petem mestu, nato pa je stopnjeval ritem teka. Fillon Maillet je zaostal 3,1 sekunde. Benedikt Doll je navdušil nemške navijače s tretjim mestom. Najboljši trije so zadeli vseh deset tarč. Po drugem streljanju je bil na drugem mestu še en Nemec Philipp Nawrath, ki pa v zadnjem krogu pred več kot 11.000 gledalci ni zmogel zadržati visokega ritma in končal je kot sedmi.

Martin Fourcade je po krizi v lanski zimi znova v rumeni majici vodilnega v svetovnem pokalu. Foto: EPA
Martin Fourcade je po krizi v lanski zimi znova v rumeni majici vodilnega v svetovnem pokalu. Foto: EPA

Fak je dokazal, da je v odlični strelski formi. Po petem mestu na skupinskem štartu v Oberhofu je tudi tokrat zadel vse strele, v teku pa je v vsakem krogu malce izgubil in na cilju zaostal 47,2 sekunde.

Bauer osvojil šest točk, Tršan prepočasen v smučini
Klemen Bauer je z enim zgrešenim strelom zaostal minuto in 31 sekund, kar je bilo dovolj za 35. mesto. Rok Tršan je pokril vse tarče, vendar je bil prepočasen v smučini. Zaostal je minuto in 38 sekund in zasedel 43. mesto. Za pet sekund je zgrešil točke svetovnega pokala. Miha Dovžan je prehitel le pet tekmovalcev, končal je na 106. mestu, zaostal je skoraj štiri minute.

Velepec: Nobena sramota ni, da v teku 'kasiraš' 45 sekund od Fourcada
"Danes je bila taka malce specifična tekma skoraj brez zgrešenega strela, že en sam strel mimo te je poslal daleč po lestvici navzdol, če nisi tekel brutalno hitro. Mi smo poskušali z zelo hitrim začetkom, Rok in Jakov sploh, Klemen pa nekoliko rezervirano zaradi taktike. Na koncu je bilo tako, da je Jakov končal med 15, kakor smo računali tudi pred tekmo, da ta trenutek sodi. Imel je zelo solidno tekmo in ni prav nobena sramota, če v teku 'kasiraš' 45 sekund od Fourcada, ki je odličen v teku," je povedal trener Uroš Velepec.

"Na splošno so Francozi danes dominirali, Norvežani ne toliko, ima pa Jakov odlično izhodišče za zasledovalno tekmo, saj ga do tretjega mesta loči razmeroma malo. Pred nami je zdaj štafetna tekma, kjer se bo treba znova sestaviti in oddirkati še eno dobro tekmo, saj nam gre ta trenutek štafeta res zelo dobro," je še dodal Velepec.

Poudaril je, da je bil Bauerjev zgrešeni strel posledica površnosti. "Lepo je streljal, štirje zadeti, nato pa je zadel previsoko. Rok je zadel dve ničli na strelišču, odlično je tekel tudi v prvem in zadnjem krogu, v drugem pa je deloval kar nekoliko zasanjano in izgubil bistveno preveč. Če bi še tam imel nekoga, da bi ga vlekel, kot je to po navadi v štafeti ali zasledovalni tekmi, bi verjetno danes končal kar precej višje. Ampak tako to je. Miho pa zelo potrebujemo za štafeto in je danes oddelal bolj kot ne za trening," je sklenil Velepec.

Na Bavarskem bo v petek ženska štafeta, v soboto moška in v nedeljo obe zasledovalni tekmi.

Šprint, 10 km (M):                  *  
  1. M. FOURCADE       FRA 22:41,5 (0) 
  2. Q. FILLON MAILLET FRA    +3,1 (0) 
  3. B. DOLL           NEM    12,0 (0) 
  4. V. CHRISTIANSEN   NOR    22,2 (1) 
  5. S. DESTHIEUX      FRA    23,5 (1) 
   . F. CLAUDE         FRA    23,5 (1) 
...                                    
 14. J. FAKOV          SLO    47,2 (0) 
 35. K  BAUER          SLO  1:31,2 (1) 
 43. R. TRŠAN          SLO  1:38,6 (0) 
106. M. DOVŽAN         SLO  3:51,8 (2) 
                                       
   * - zgrešeni streli/kazenski krogi  
Skupni vrstni red (10/24):                         
 1. M. FOURCADE       FRA         447  
 2. S. DESTHIEUX      FRA         392  
 3. Q. FILLON MAILLET FRA         382  
 4. J. T. BOE         NOR         374  
 5. A. LOGINOV        RUS         359  
 6. T. BOE            NOR         355  
...
15. J. FAK            SLO         209  
52. K. BAUER          SLO          29  
64. R. TRŠAN          SLO          16  
73. M. DOVŽAN         SLO           6