Irena Avbelj je invalidsko upokojena. Foto: www.alesfevzer.com
Irena Avbelj je invalidsko upokojena. Foto: www.alesfevzer.com

Za odškodnino po nesreči na EP-ju v Kikindi pred petimi leti zahteva približno 160 tisoč evrov, poroča časopis Dnevnik. Avbljeva, najuspešnejša slovenska tekmovalka v tem športu, je na omenjenem tekmovanju avgusta 2011 doživela nesrečo, ko so dve sekundi pred pristankom odpovedali mehanizmi za pristajanje.

Avbljeva je tako pri veliki hitrosti priletela na tla, poškodbe pa so bile hude, med drugim je prestala 18 operacij na levi nogi, desnem kolenu in hrbtu. To je pomenilo konec kariere, zdaj pa je invalidsko upokojena.

Verjetno jo čaka še kakšna operacija
"Bolečine so stalnica, verjetno me čaka še kakšna operacija," je v torek na delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani dejala Avbljeva, ki je samo na svetovnih prvenstvih osvojila 20 zlatih, deset srebrnih in tri bronaste kolajne. Skozi celotno športno kariero je Slovenijo zastopala kot pripadnica Slovenske vojske, v tej vlogi je bila tudi na prvenstvu v Kikindi. Kot piše Dnevnik, je Avbljeva zaradi tega, ker se je huda poškodba zgodila med delovnim časom, že leta 2014 vložila odškodninsko tožbo proti ministrstvu za obrambo, in sicer zaradi poškodb, izpada dohodka, stroškov zdravljenja ter druge nematerialne škode. Odškodninski znesek se tako stalno povišuje, zdaj znaša približno 160 tisoč evrov.

Tekmovanja se je udeležila na ukaz
Do zdaj so bila pogajanja neuspešna, država ves čas trdi, da temelj za odškodnino ne obstaja. Kot pa piše Dnevnik, "bo prav dejstvo, da se je poškodovala tako rekoč po ukazu na delovnem mestu, ključno". Torkova pogajanja na sodišču niso bila uspešna. Zaradi tega, ker morajo preučiti vse okoliščine dogodka, pa se lahko sojenje zavleče še za eno leto.