Ljubitelji tenisa bodo lahko Aljaža Bedeneta v prihodnjih dveh mesecih dvakrat spremljali na bližnjih turnirjih. Julija bo najboljši slovenski tenisač nastopil v Umagu, avgusta pa v Portorožu. Foto: www.alesfevzer.com
Ljubitelji tenisa bodo lahko Aljaža Bedeneta v prihodnjih dveh mesecih dvakrat spremljali na bližnjih turnirjih. Julija bo najboljši slovenski tenisač nastopil v Umagu, avgusta pa v Portorožu. Foto: www.alesfevzer.com

Nastop Bedeneta bo pravi obliž na lanske rane, ko Slovenija ni imela niti enega predstavnika v drugem krogu glavnega turnirja. Letos bo v nasprotju s prejšnjimi leti finale v nedeljo, in ne soboto.

Poleg Bedeneta je zelo verjetno, da bo igral tudi Blaž Rola, morda celo Blaž Kavčič, ki se po nizu poškodb vrača v tekmovalni ritem, in če bo njegovo telo prestalo napore kvalifikacij v Wimbledonu, bo 32-letni Ljubljančan nastopil tudi na slovenski obali. Glede nastopa Role pa je po besedah direktorja Teniške zveze Slovenije Gregorja Krušiča še malce prezgodaj govoriti zagotovo, saj 28-letni Ptujčan koledar igranja spreminja skoraj iz tedna v teden.

Prihod Bedeneta, 93. igralca z lestvice ATP, v Portorož je delno pogojen z njegovo uvrstitvijo na letvici ATP. Če bo Bedene v prihodnjih tednih dosegel kakšen res odmeven uspeh in se povzpel pod 50. mesto na svetu, bi moral po pravilih ATP-ja v tednu Portoroža nastopiti na turnirju masters 1000 v Cincinnatiju.

48 igralcev na glavnem turnirju
Turnir bo imel nagradni sklad 50.000 ameriških dolarjev (lani 75.000), organizatorji pa bodo morali v primerjavi s prejšnjimi leti plačati namestitev vsem 48 igralcem glavnega turnirja. Lani so imeli challengerji le 32 igralcev v glavnem delu.

Novost so tudi kvalifikacije, v katerih bodo nastopili le štirje igralci in se potegovali za dve mesti, in turnir, ki ga bo organiziral TZS v soboto in nedeljo, 10. in 11. avgusta. Ta bo odprt za vse igralce, trije slovenski igralci pa bodo dobili povabila za glavni turnir. Eno bo prejel zmagovalec tega turnirja z nagradnim skladom 2.000 evrov, dve povabili pa bo določil kapetan slovenske reprezentance za Davisov pokal Miha Mlakar. Izbral bo tudi povabljenca za kvalifikacije, medtem ko je četrto povabilo namenjeno Blažu Kavčiču, peto za glavni turnir pa še ni podeljeno.

Turnir v Portorožu bo imel tudi bogat spremljevalni program. Letos koncertov oziroma nastopov glasbenih skupin ne bo. Na peščenih igriščih bo 14 dni potekal teniški festival za mlajše, na katerem organizatorji pričakujejo okoli 1.000 otrok, ki bodo skupno odigrali blizu 5.000 partij.