Alenka Čebašek je lahko zadovoljna z nastopom v Dresdnu. Foto: EPA
Alenka Čebašek je lahko zadovoljna z nastopom v Dresdnu. Foto: EPA

Od Čebaškove je bila v drugi polfinalni skupini hitrejša le Švedinja Maja Dahlqvist. V finalu se je nato najboljša Slovenka po padcu morala zadovoljiti s šestim mestom, kar je njena najboljša posamična uvrstitev v svetovnem pokalu. Lani je bila v Dresdnu sedma. Zmagala je Švedinja Stina Nilsson pred Dahlqvistovo in še eno rojakinjo Jonno Sundling.

Slovenska tekača zgodovinsko: Čebaškova in Šimenc med deset

Dresden mi res ustreza, že lani sem zelo dobro tekla. Letos sem prvič prišla v finale, vesela sem, da mi je uspelo. Škoda padca v finalu, ker vem, da bi se lahko borila za višja mesta. Res sem dobro pripravljena. To se pozna, tečem veliko bolj samozavestno, ni me strah drugih tekmovalk. Danes sem imela tudi odlične smuči.

Alenka Čebašek

Višnarjeva je v tretji polfinalni skupini zasedla drugo mesto, zaostala je le za Norvežanko Maiken Caspersen Falla. Druga je bila tudi Čebaškova v peti skupini, tudi takrat je v hrbet gledala le Dahlqvistovi. V isti skupini je tekla še Vesna Fabjan, a je ob koncu prvega kroga padla in prišla v cilj na zadnjem, šestem mestu daleč za preostalo peterico. Zasedla je končno 26. mesto.

Šimenc, 23-letni Logatčan, je tekel v zadnji, peti, četrtfinalni skupini. V cilj je prišel drugi za Francozom Renaudom Jayem in se veselil največjega uspeha v karieri. V polfinalu je končal na petem mestu v svoji skupini. Je prvi Slovenec v zgodovini, ki je med najboljšo deseterico na tekmah svetovnega pokala. V finalu je slavil Norvežan Sindre Björnestad Skar pred Rusom Glebom Retivihom in rojakom Erikom Valnesom.

Miha Šimenc je imel prav iz Dresdna svoj prejšnji najboljši izid kariere v svetovnem pokalu - lani je bil 17., a v ekipnem šprintu. Foto: Reuters
Miha Šimenc je imel prav iz Dresdna svoj prejšnji najboljši izid kariere v svetovnem pokalu - lani je bil 17., a v ekipnem šprintu. Foto: Reuters

Kako je bilo v kvalifikacijah?
Najhitrejši slovenski smučarski tekač je bil 15. v kvalifikacijah in je za najhitrejšim Italijanom Federicom Pellegrinom zaostal 4,7 sekunde.

Višnarjeva je bila najboljša Slovenka v kvalifikacijah, na 11. mestu je zaostala 4,99 sekunde za najhitrejšo, Švedinjo Hanno Falk. Na 1,6 kilometra dolgi razdalji v prosti tehniki je bila Čebaškova 13. (+5,57), Fabjanova pa 18. (+8,37).

Brez izločilnih bojev sta ostala Eva Urevc na 40. mestu (+15,97), za najboljšo trideseterico je zaostala dobre tri sekunde, in Janez Lampič na 44. mestu. Pri moških je bil Luka Prosen 52., debitant Andrej Jenko pa 56. med 63 tekmovalci.

Padec Čebaškove v finalu Dresdna
Šprint (Ž):                           
 1. S. NILSSON         ŠVE     3:48,49
 2. M. DAHLQVIST       ŠVE       +0,24
 3. J. SUNDLING        ŠVE        0,54
 4. N. FÄHNDRICH       ŠVI        0,56
 5. S. CALDWELL        ZDA        2,61
 6. A. ČEBAŠEK         SLO       11,47
10. K. VIŠNAR          SLO            
26. V. FABJAN          SLO            
                                      
Šprint (M):                           
 1. S. B. SKAR         NOR     3:25,94
 2. G. RETIVIH         RUS       +0,11
 3. E. VALNES          NOR        2,83
 4. R. JOUVE           FRA       11,22
 5. L. CHANAVAT        FRA       21,94
10. M. ŠIMENC          SLO            
44. J. LAMPIČ          SLO            
52. L. PROSEN          SLO            
56. A. JENKO           SLO            

Vesel sem, da mi je uspelo, kar sem si želel. Vedel sem, da je Dresden prizorišče, kjer to lahko dosežem. Danes se je vse 'poklopilo', dobre smuči, dobre noge in dober dan. Res sem vesel. Tudi ob žrebanju skupin se mi je danes dobro izšlo. Vsi favoriti so se postavili kar skupaj v skupine, peta je bila prazna, šele en tekmovalec pred mano jo je izbral. Nisem veliko razmišljal, izbral sem to skupino. Komaj čakam svetovno prvenstvo, tudi tam mi je proga všeč in videli bomo, kaj bo.

Miha Šimenc

Skupni vrstni red

Ženske (17/32):                        
  1. I. F. OESTBERG     NOR       1.152
  2. K. PÄRMÄKOSKI      FIN         883
  3. N. NEPRIAJEVA      RUS         881
 ...                                   
 23. A. ČEBAŠEK         SLO         209
 31. A. LAMPIČ          SLO         160
 37. K. VIŠNAR          SLO         131
 56. E. UREVC           SLO          43
 61. V. FABJAN          SLO          35
                                       
Moški (17/32):                         
  1. J. KLAEBO          NOR         934
  2. A. BOLŠUNOV        RUS         750
  3. S. ROETHE          NOR         674
 ...                                   
 52. M. ŠIMENC          SLO          59
116. J. LAMPIČ          SLO           2