Novak Đoković je gladko opravil z Milošem Raonićem, ki je pred četrtfinalom kazal odlične igre, a nato ni bil konkurenčen v boju za polfinale. Foto: Reuters
Novak Đoković je gladko opravil z Milošem Raonićem, ki je pred četrtfinalom kazal odlične igre, a nato ni bil konkurenčen v boju za polfinale. Foto: Reuters

Vrhunec torkovega dogajanja bi na papirju sicer moral biti večerni četrtfinalni obračun med Novakom Đokovićem in Milošem Raonićem. Srb ni imel pretiranih težav, saj je slavil v treh nizih s 6:4, 6:3, 7:6 (1).

Federer: "Preprosto verjamem v čudeže"

V polfinalu se bo tako odvil jubilejni 50. dvoboj Federer ‒ Đoković. "Dvoboji z Rogerjem in Rafo so me naredili kot teniškega igralca. Vedno znova je velika čast igrati z njima. Malo sem videl Federerjev predhodni dvoboj. V zadovoljstvo mi bo že, če pridem do ene zaključne žogice," se je pošalil Beograjčan, ki je bil sicer izredno čustven. Na dvoboj je namreč prišel v suknjiču s posvetilom tragično umrlemu Kobeju Bryantu in je zmago posvetil njegovemu spominu.

FedEx v hudih škripcih
V nasprotju s Srbom se je moral Švicar za polfinale Melbourna 2020 pošteno potruditi v petih nizih, pri čemer je imel Tennys Sandgren v četrtem nizu kar 7 zaključnih žogic, ki pa jih ni izkoristil.

Po treh urah in pol prvega moškega četrtfinala na OP-ju Avstralije je Roger Federer s 6:3, 2:6, 2:6, 7:6 (8), 6:3 izločil Američana Tennysa Sandgrena, ki je imel življenjsko priložnost za uspeh kariere. Zlasti, ker je bil Švicar poškodovan, sredi dvoboja je vzel zdravniški premor, po katerem je bil nekaj časa počasen in nekonkurenčen.

Roger Federer je Melbourne osvojil šestkrat in po četrtfinalni drami ostaja v igri za sedmo avstralsko krono. Foto: Reuters
Roger Federer je Melbourne osvojil šestkrat in po četrtfinalni drami ostaja v igri za sedmo avstralsko krono. Foto: Reuters

"Včasih preprosto moraš imeti srečo in jaz sem jo nocoj imel," je v prvi izjavi na igrišču dejal Federer, ki je priznal, da je bil prepuščen v milost ali nemilost nasprotnika. Zlasti pri sedmih zaključnih žogicah: "V teh sedmih priložnostih za zmago tekmeca nimaš vedno vsega pod nadzorom. Morda je videti tako. Upal sem, da ne bo dosegel točke in da se morda lahko vrnem. Igral je svojo igro, sam pa sem imel srečo. Po četrtem nizu sem se počutil bolje in na srečo dosegel odločilni break. Nocoj si nisem zaslužil napredovanja, a tukaj sem," je bil Švicar odkrit, da bi se dvoboj prav lahko razpletel drugače.

Recept? Vera v čudeže
"Preprosto verjamem v čudeže,"
je teniška legenda povzel, zakaj je vztrajal kljub poškodbi in se pobral. Pri 0:3 v tretjem nizu se je Federer odločil za zdravniški premor, hitrost njegovih servisov je drastično padla, deloval je nemočno. A prav počasi se je vračal in dvigal raven igre ter poskrbel za nov čudežni preobrat v že tako neverjetno bogati karieri.

"V svoji karieri sem igral veliko tenisa. Začutil sem bolečine v preponi in moral zaprositi za zdravniško pomoč. Nikoli ne želim poklicati zdravnika na igrišče, saj s tem tekmecu pokažem slabost. Na srečo sem odšel z igrišča ob težavah s prepono, saj tako nihče ne ve, kaj je pravzaprav narobe," je še o svojih težavah spregovoril Federer.

Sandgren v tie-breaku vodil s 6:3
Švicar je uvodni niz dobil s 6:3, Američan pa drugega in tretjega s po 6:2. Četrti niz je prinesel izredno dramo in izenačenje dvoboja, pri čemer je Roger Federer ubranil kar sedem (!) zaključnih žogic Tennysa Sandgrena. Najprej tri v deseti igri, ko je 28-letnik iz Tennesseeja zapravil tri priložnosti za brejk za 6:4. Še bolj neverjetni prizori so se odvili v podaljšani igri: pri 3:3 je Sandgren nerodno trčil s kolenom ob podlago, a nato povedel s 6:3. Federer se je zbral in nanizal štiri točke zapored, po dolgi izmenjavi pa dobil tie-break z 10:8 in izsilil peti niz. V odločilnem nizu je bil Sandgren potolčen, korak je držal do 2:2, nato pa popustil in izgubil.

Federer se je proti stotemu igralcu na svetu srečno izvlekel
Tennys Sandgren je drugič igral v četrtfinalu OP-ja Avstralije, kar sta njegova največja uspeha kariere, v kateri je doslej osvojil en sam ATP-turnir: lanski Auckland. Foto: Reuters
Tennys Sandgren je drugič igral v četrtfinalu OP-ja Avstralije, kar sta njegova največja uspeha kariere, v kateri je doslej osvojil en sam ATP-turnir: lanski Auckland. Foto: Reuters

Prvi polfinalni par Barty - Kenin
Američanka Sofia Kenin se je na Odprtem prvenstvu Avstralije prvič v karieri prebila v polfinale katerega od turnirjev velike četverice, potem ko je v četrtfinalu dvakrat s po 6:4 izločila Tunizijko Ons Jabeur. V polfinalu se bo 15. igralka sveta pomerila s številko 1, Avstralko Ashleigh Barty, ki je premagala Čehinjo Petro Kvitovo.

"Tekma je bila zelo težka. A k sreči sem pravočasno našla ritem in zaigrala bolje kot na uvodu, odločilen trenutek dvoboja je bil, da sem pri zaostanku z 2:3 v drugem nizu zadržala svoj servis. Po tem mi je bolje steklo," je povedala 21-letna Keninova.

Oddolžila se je za lanski poraz
Bartyjeva je v drugem četrtfinalu s 7:6 (6) in 6:2 premagala dvakratno wimbledonsko zmagovalko Kvitovo in se prvič v karieri prebila v polfinale domačega grand slama. 23-letna Avstralka, ki je lani v Roland Garrosu osvojila prvi grand slam, se je tako Čehinji oddolžila za lanski poraz v četrtfinalu Melbourna.

"Zelo rada igram proti Petri. Proti njej vedno prikažem svojo najboljšo igro. In nikoli proti njej zares ne zmagaš, dokler ne odigraš zadnje točke. Res je neverjetno tekmovalna v dobrem smislu besede," je po zmagi dejala prva igralka sveta in dodala: "Nikoli ne odneha, ves čas napada in osredotočen moraš biti na vsako točko posebej."


Melbourne, četrtfinale, tabeli

Moški, sreda:

NADAL (ŠPA/1) - THIEM (AVT/5)
A. ZVEREV (NEM/7) - WAWRINKA (ŠVI/15)

FEDERER (ŠVI/3) - SANDGREN (ZDA)
6:3, 2:6, 2:6, 7:6 (8), 6:3

ĐOKOVIĆ (SRB/2) - RAONIC (KAN/32)
6:4, 6:3, 7:6 (1)

Ženske:

BARTY (AVS/1) - KVITOVA (ČEŠ/7)
7:6 (6), 6:2

KENIN (ZDA/14) - JABEUR (TUN)
6:4, 6:4

Sreda:
HALEP (ROM/4) - KONTAVEIT (EST/28)
PAVLJUČENKOVA (RUS/30) - MUGURUZA (ŠPA)


Mešane dvojice, osmina finala:
ČAN/DODIG (TJV/HRV/6) - KLEPAČ/ROGER VASSELIN (SLO/FRA)
6:3, 4:6, 10:8