Jakov Fak ima že veliko medalj z največjih tekmovanj. Če bo zdrav, bo v igri za najvišja mesta tudi na svetovnem prvenstvu na Pokljuki med 10. in 21. februarjem 2021. Foto: www.alesfevzer.com
Jakov Fak ima že veliko medalj z največjih tekmovanj. Če bo zdrav, bo v igri za najvišja mesta tudi na svetovnem prvenstvu na Pokljuki med 10. in 21. februarjem 2021. Foto: www.alesfevzer.com

V Ljubljani se je sešel zbor za biatlon pri Smučarski zvezi Slovenije in pregledal delo v pretekli sezoni ter postavil strateške usmeritve za naslednjo, v kateri bo vrhunec sezone februarsko svetovno prvenstvo na domači Pokljuki. Cilj je kolajna, ki jo realno lahko osvoji le Jakov Fak, ob velikem presenečenju pa morda tudi moška štafeta.

Novi član reprezentance A pod vodstvom Uroša Velepca je talentirani Alex Cisar, v ekipi pa (ob Faku) ostajajo Klemen Bauer, Rok Tršan in Peter Dokl.

Oživitev ženske A-reprezentance
Počasi se obrestuje tudi trdo delo Andreje Mali in Lenarta Oblaka z mladimi slovenskimi dekleti in v biatlonskih vrstah so se dogovorili, da vnovič sestavijo žensko ekipo A, v kateri bodo po nedavnem slovesu Urške Poje Lea Einfalt, Polona Klemenčič, Tais Vozel, Nina Zadravec in Nika Vindišar.

V nasprotju z lansko sezono, ko je bilo v uvodu kar nekaj težav, je že sestavljena tudi servisna služba. Ekipi ostajata zvesta Anže Globevnik in Miha Dolar, še naprej pa bo sodeloval tudi Italijan Bruno Maddalin.

V biatlonski blagajni ni minusa
Biatlonci so tudi ena redkih panog na SZS-ju, ki je lansko poslovno leto končala pozitivno. "Že lani smo se obnašali izredno racionalno in res gledali na vsak evro, zato nam je nekaj denarja uspelo prenesti v to sezono. Seveda imamo tudi letos finančni načrt naravnan pozitivno. Vedno se trudimo, da poslujemo v skladu s svojimi možnostmi," je povedal vodja panoge Janez Ožbolt.

Reprezentanti in reprezentantke varčujejo tudi s pripravami na domači Pokljuki, kjer so tudi zdaj, ko so jim v biatlonskem centru vnovič odprli hotel po koronakrizi. "Čez poletje bodo tekmovalci in tekmovalke večino skupnih priprav opravili prav tukaj, nekaj pa bo tudi treningov v Hochfilznu ali Obertilliachu."

Eden izmed ciljev poletne sezone bo nastop na poletnem SP-ju v Ruhpoldingu na Bavarskem.

Slovenci želijo spremeniti točkovanje v pokalu narodov
Jeseni biatlonce čaka tudi kongres v Pragi. Tam bo Slovenija po četrtkovem dogovoru skušala spremeniti točkovanje v pokalu narodov, saj si slovenski tabor želi, da v moški in ženski konkurenci v to točkovanje ne štejejo tekme mešanih štafet in mešanih parov. Ožbolt: "Letos bi sezono na ta način v moški konkurenci končali na devetem mestu, tako pa smo bili 11. Naš predlog je, da se v moški seštevek štejejo moške tekme in v ženskega ženske."