Alberto Contador je na Dirki po Franciji zmagal v letih 2007, 2009 in 2010, a so mu zmago 2010 zaradi dopinga vzeli. Foto: AP
Alberto Contador je na Dirki po Franciji zmagal v letih 2007, 2009 in 2010, a so mu zmago 2010 zaradi dopinga vzeli. Foto: AP

V pogovoru za YouTube kanal z vlogerjem Valentinom Sanjuanom je Contador povedal, da pred začetkom dirke ni bilo jasno, kdo je vodja v moštvu, on ali Armstrong, ki je imel takrat "v žepu" že sedem zmag na Touru (pozneje so mu vse zmage zaradi dopinga vzeli).

Armstrong je zatrjeval, da je bolje, če gre po rumeno majico Contador, toda v resnici ni mislil tako. Po sedmi etapi s ciljnim vzponom v Andori Armstrong je zaostal za Contadorjem (ta ga je prehitel tudi v skupnem seštevku), je v moštvenem avtobusu počilo.

"Armstrong mi je zabrusil, da nisem spoštoval moštvene taktike, jaz pa sem mu odvrnil, da me on že vso sezono ne spoštuje. Ko so po sestanku vsi odšli z avtobusa, je pristopil do mene in mi v španščini rekel: no me jodas (ne zajebavaj me)."

Združenje zavrača znižanje plač
Združenje profesionalnih kolesarjev je sporočilo, da ne bo sprejelo nikakršnega splošnega znižanja plač zaradi pandemije novega koronavirusa, in je pozvalo na enotnost in solidarnost, poroča AFP.

"Pripravljeni smo na kompromise, a ne bomo privolili v nikakršen splošen rez. Vsak položaj je poseben, ni enak v vseh moštvih, zato ga je treba posamično tudi obravnavati," meni predsednik združenja in nekdanji uspešni kolesar Gianni Bugno.

Več ekip svetovne serije, kot so CCC, Mitchelton, Astana, Bahrain in Lotto, je za čas krize znižalo plače zaposlenim, nekatere celo za 80 odstotkov, združenje ekip pa je kolesarje pozvalo, da se prilagodijo trenutnemu stanju.

"Večjih znižanj plač ne moremo sprejeti, dokler ne dobimo dokazov, da pogodb ni mogoče spoštovati. Moramo se izogniti špekulacijam in omejiti težave, s katerimi se srečujejo kolesarji in njihove družine. Upamo, da bomo našli najboljšo rešitev, da kolesarjev, osebja ekip ali koga drugega iz kolesarske družine ne bodo odpustili," je dejal Bugno.