Luka Dončić je dosegel nov rekord kariere v Ligi NBA. Foto: Reuters
Luka Dončić je dosegel nov rekord kariere v Ligi NBA. Foto: Reuters

20-letni Ljubljančan je bil na parketu 35 minut. To je bil že njegov četrti trojni dvojček v tej sezoni in 12. v karieri. V končnici je skušal prevzeti odgovornost na svoja ramena. 15 sekund pred koncem se je prehitro odločil za met z desetih metrov. Želel je izenačiti na 105:105, vendar je zgrešil. Knicksi so zelo slabo izvajali proste mete v zadnje pol minute, novinec RJ Barrett in Taj Gibson sta zgrešila oba, Julius Randle pa je potrdil zmago 13 sekund pred zadnjim piskom sirene.

Luka Dončić blestel z rekordom, a Dallas izgubil
Veselje Knicksov po nepričakovani zmagi. Foto: Reuters
Veselje Knicksov po nepričakovani zmagi. Foto: Reuters

Odlični Morris zasenčil Porzingisa
Knicksi so 31. januarja poslali Kristapsa Porzingisa v Dallas, znebili so se tudi pogodbe Tima Hardawaya. Upali so, da bodo poleti ujeli Kevina Duranta ali Kyrieja Irvinga, vendar so se močno ušteli. Letošnjo sezono so začeli zelo slabo, v Dallas so prišli z najslabšim izkupičkom v ligi, a tokrat so prikazali najboljšo predstavo.

Izstopal je Marcus Morris z 29 točkami in 9 skoki, Randle jih je dodal 21. Knicksi so dobili skok s 56:47 in zadeli polovico trojk (14/28). Porzingis je dosegel 28 točk in 9 skokov, a je v končnici grdo zgrešil trojko in prejel šesto osebno napako pol minute pred koncem.

Briljantna igra Dončića ni bila dovolj za zmago

Sledijo tri zaporedna gostovanja
Dallas je doživel že tretji poraz na domačem parketu, v končnici je izgubil tudi proti Portlandu in Lakersom. V gosteh je še neporažen. Že v noči s sobote na nedeljo čaka Maverickse tekma v Memphisu, naslednji teden sledita še gostovanji v Bostonu in New Yorku.

Knicksi vodili večino tekme
Dončić je odprl tekmo s polaganjem po 13 sekundah, nato pa je dvakrat našel Porzingisa, ki je z dvema trojkama povišal na 12:9. Knicksi so odlično zaključili prvo četrtino. Morris in Bobby Portis sta zrežirala delni izid 11:2 in gostje so prevzeli vodstvo po 12 minutah (28:36).

Kristaps Porzingis je zadnjo tekmo za New York odigral 6. februarja lani, ko si je strgal križne vezi proti Milwaukeeju. Latvijec je bil zelo motiviran, po koncu tekme pa je bil razočaran. Foto: Reuters
Kristaps Porzingis je zadnjo tekmo za New York odigral 6. februarja lani, ko si je strgal križne vezi proti Milwaukeeju. Latvijec je bil zelo motiviran, po koncu tekme pa je bil razočaran. Foto: Reuters

New York je odlično metal izza črte. Frank Ntilikina in Morris sta povišala prednost na devet točk (43:52), nato pa je Dončić z osmimi točkami ujel priključek do odmora (57:61). Novinec leta je v prvem delu prispeval 19 točk, 7 podaj in 6 skokov.

Tudi v tretji četrtini Knicksi niso popuščali. Randle in Morris sta bila natančna izza črte in prednost je narasla na 12 točk (69:81). Dončić je imel pravi odgovor, zadel je dva prosta meta in tretjo četrtino končal z dvema trojkama po značilnem koraku nazaj. Po 36 minutah je prednost Knicksov skopnela (80:84).

Mavericksi prevzeli vodstvo, nato pa popolnoma popustili
Motivirani Porzingis je na začetku zadnjega dela igre izenačil na 87:87, Hardaway pa je zadel trojko za prvo in tudi edino vodstvo Dallasa v drugem polčasu. Šest minut pred koncem je Dončić s polaganjem izenačil na 92:92.

Končnica je popolnoma pripadla Knicksom, ki so na krilih izjemnega Morrisa z delnim izidom 9:0 prišli do ključne prednosti (92:101). Dallas več kot štiri minute ni dosegel niti točke. Hardaway je nato zadel dve trojki in 27 sekund pred koncem je znižal na 102:105. Gibson je zgrešil oba prosta meta, nato pa se je Dončić presenetljivo odločil za met z desetih metrov. Zadel je zadnji del obroča, Randle pa je s prostim metom postavil končni izid. Zelo se je poznalo, da Rick Carlisle ni imel več minute odmora, zadnjo je vzel pol minute pred zadnjim piskom sirene.

Dončić: Ekipo sem znova pustil na cedilu
"Nisem se pravilno odločil. Nisem imel v mislih tega meta. Ekipo sem znova pustil na cedilu. V ključnih trenutkih moram sprejeti boljše odločitve," je poudaril Dončić, ki je zadel tri trojke iz enajstih poskusov. Prejšnji rekord kariere je izboljšal za tri točke. V lanski sezoni je dvakrat dosegel 35 točk.

"Že pred tekmo sem opazil, da smo vsi skupaj zelo motivirani. Želeli smo prekiniti črno serijo in ni bilo pomembno, da smo igrali proti Porzingisu. Pomembna je naša dobra predstava," je bil zadovoljen 30-letni Morris, ki je pretekli dve sezoni igral za Boston.

LeBron James se je razigral v končnici. Lakersi so vodilna ekipa lige. Foto: Reuters
LeBron James se je razigral v končnici. Lakersi so vodilna ekipa lige. Foto: Reuters

Spočiti Lakersi shladili Vročico
LeBron James ni uspel doseči četrtega zaporednega trojnega dvojčka, a je vseeno blestel v zadnji četrtini, ko je nanizal 12 od skupno 25 točk. Navijači, ki že od aprila 2013 čakajo na končnico, so navdušeni po sijajnem štartu. Lakersi so po uvodnem porazu na mestnem derbiju s Clippersi nanizali kar sedem zaporednih zmag in so na vrhu Zahoda.

Miami je v četrtek zmagal v Phoenixu in druga zaporedna težka tekma je bila preveč za goste s Floride. V drugem polčasu so jih Lakersi nadigrali. Goran Dragić je prispeval 19 točk, 7 podaj in 6 skokov v 34 minutah.

Dragić odličen v prvem polčasu
MVP zadnjega evropskega prvenstva je vstopil v igro po slabem štartu gostov (18:8). Že v prvi četrtini je nanizal šest točk, nato pa je sredi druge četrtine s trojko popolnoma približal Vročico (37:36) in Frank Vogel je moral vzeti minuto odmora. Ob polčasu so imeli Jezerniki le dve točki naskoka (48:46).

V tretji četrtini so Lakersi z delnim izidom 10:2 povišali prednost na 70:57, a se Miami ni predal in sredi zadnje četrtine je imel še vedno priložnost za preobrat (82:76).

Goran Dragić in soigralci so se odlično upirali Lakersom do sredine zadnje četrtine, potem pa so popolnoma popustili. Foto: Reuters
Goran Dragić in soigralci so se odlično upirali Lakersom do sredine zadnje četrtine, potem pa so popolnoma popustili. Foto: Reuters

Šov Jamesa navdušil tudi prijatelja Wada
Lakersi so v končnici strnili obrambo in gostje so do konca dosegli le še štiri točke. Razigral se je James, ki je nanizal 12 izmed 14 točk, ključni sta bili dve zaporedni trojki. Njegov prijatelj Dwyane Wade ga je gledal iz sedeža pod košem. Skupaj sta osvojila dva prstana v Miamiju (2012 in 2013). James (25 točk) in Anthony Davis (26 točk; 11/17 iz igre) sta najbolj vroč dinamični duet Lige NBA.

"Zelo dobro smo se zavedali, da je Miami v odlični formi. Ogledali smo si tekmo v Phoenixu. V zadnji četrtini se mi je odprlo, zelo dobro sva sodelovala z Davisom. Nič nas ne spravi s tira, čeprav nismo dolgo skupaj," je bil zadovoljen 34-letni James.

Bogdanović sijajen večer kronal s trojko ob sireni
Dramatična je bila tudi končnica v Salt Lake Cityju, kjer je Utah premagal Milwaukee s 103:100. Bucksi so z osmimi zaporednimi točkami izenačili na 100:100 z dvema prostima metoma Khrisa Middletona osem sekund pred koncem. Gostitelji so imeli zadnji napad, a je Donovan Mitchell izgubil žogo, sijajno jo je ukradel George Hill. 2,3 sekunde pred koncem je imel Milwaukee priložnost za zmago, vendar je Middleton po podaji iz avta naredil korake.

Veliko veselje v Salt Lake Cityju po odločilni trojki Bojana Bogdanovića. Foto: Reuters
Veliko veselje v Salt Lake Cityju po odločilni trojki Bojana Bogdanovića. Foto: Reuters

Utah je imel še 1,3 sekunde za zmagovito akcijo. Joe Ingles je v levem kotu našel Bojana Bogdanovića, ki je z izjemno trojko prehitel sireno in poskrbel za evforijo v Vivint Smart Home Areni. Soigralci so ga kar polili z vedrom vode. 30-letni Hrvat je zadel pet trojk iz desetih poskusov in bil s 33 točkami najboljši strelec tekme. Giannis Antetokounmpo je za Buckse prispeval 30 točk in 13 skokov.

Epska vrnitev Nuggestov - Jokić postavil piko na i
Nikola Jokić je zadel odločilni koš 2,2 sekunde pred koncem za zmago Denverja nad Philadelphio s 100:97. Nuggetsom je uspela največja vrnitev v zgodovini kluba! Zadnjo četrtino so dobili kar s 35:13.

Sixersi so imeli enajst minut pred koncem 21 točk naskoka (65:86). Denver se je uspel vrniti in za zadnji napad je imel 13 sekund. Paul Millsap je skoraj izgubil žogo, a jo je še uspel podati do Jokiča, ki je s šestih metrov z leve strani zadel odločilni met. Joel Embiid je slab večer kronal z osebno napako v napadu, zmago Nuggetsov pa je z dvema prostima metoma potrdil Will Barton.

Simultanka Lillarda se ni končala z zmago Portlanda. 60 točk je največ v letošnji sezoni v Ligi NBA. Foto: Reuters
Simultanka Lillarda se ni končala z zmago Portlanda. 60 točk je največ v letošnji sezoni v Ligi NBA. Foto: Reuters

Zgodovinski večer – 60 točk Lillarda in 52 Russlla ob porazih
Rekord kariere je dosegel tudi Damian Lillard, ki je Brooklynu nasul kar 60 točk, a na koncu so se veselili Netsi (115:119). Blazersi so izgubili že četrtič zapored. Spencer Dinwiddie s 34 točkami in Kyrie Irving s 33 sta bila najzaslužnejša za zmago Brooklyna. CJ McCollum je imel katastrofalen večer (4/19 iz igre), drugi zvezdnik Portlanda je dosegel le osem točk.

To je bil šele drugi večer v Ligi NBA, ko sta kar dva košarkarja presegla 50 točk. D'Angelo Russell je prispeval 52 točk za Golden State, ki je po podaljšku izgubil v Minnesoti. Volkovi so zmagali s 125:119.

9. aprila 1978 je David Thompson dosegel 73 točk za Denver, George Gervin pa 63 za San Antonio.

Petkove tekme:
DALLAS – NEW YORK
102:106 (28:36, 29:25, 23:23, 22:22)
Dončić 38 (13/26 iz igre, 3/11 za tri, prosti meti 9/9), 14 skokov in 10 podaj v 35 minutah, Porzingis 28 (11/22 iz igre, 4/8 za tri) in 9 skokov, Hardaway 14 (3/10 za tri), Kleber 8, Finney Smith, Brunson in Jackson po 3, Lee in Wright po 2, Powell 1; Morris 29 (10/22 iz igre, 4/8 za tri) in 9 skokov, Randle 21, Portis (14 skokov) in Ntilikina (4/5 za tri) po 14, Gibson 12 (5/6 iz igre), Knox 6, Trier 4, Dotson in Barrett po 3.

LA LAKERS – MIAMI
95:80 (28:21, 20:25, 30:20, 17:14)
Davis 26 (11/17 iz igre), 9 skokov in 7 podaj, James 25 (10/19 iz igre, 4/7 za tri), McGee (10 skokov) in Bradley po 9, Kuzma 7, Caruso 6, Green 4, Daniels 3, Howard, Cook in Caldwell Pope po 2; Butler 22, Dragić 19 (7/16 iz igre, 3/7 za tri, prosti meti 2/2), 7 podaj in 6 skokov v 34 minutah, Adebayo 11 in 9 skokov, Nunn 10, Olynyk 8, Herro 7, Robinson 3.

ORLANDO – MEMPHIS 118:86
Vučević 23 (9/16 iz igre) in 16 skokov, Isaac 22 (9/11 iz igre) in 8 skokov, Fournier 19, Gordon 17; Valančiunas 15 in 9 skokov, Jackson 14.

WASHINGTON – CLEVELAND 100:113
Bryant 23 (11/16 iz igre), Hachimura 21 (10/13 iz igre) Beal 10 in 9 podaj; Thompson 21 in 12 skokov, Love (12 skokov) in Sexton po 16, Garland 15.

INDIANA – DETROIT 112:106
Sabonis (14 skokov), McConnell (8/10 iz igre) in Warren po 17, Holiday 16; Kennard 29, Galloway 19, Drummond 15, 13 skokov in 8 podaj, Morris 13.

ATLANTA – SACRAMENTO 109:121
Young 30 (12/22 iz igre) in 12 skokov, Parker 25, Huerter 17; Hield 22, Bogdanović 20 (5/6 za tri), Fox 17, Barnes 16, Ariza 14 (4/6 za tri).

MINNESOTA – GOLDEN STATE * 125:119
Wiggins 40 (17/33 iz igre), Towns 20 in 14 skokov, Covington 17 in 11 skokov; Russell 52 (19/37 iz igre, 7/17 za tri) in 9 skokov, Burks 18, Paschall 12.

NEW ORLEANS – TORONTO 104:122
Ingram 27 (10/25 iz igre), Holiday 16; Siakam 44 (5/10 za tri), Anunoby 21 (5/7 za tri), Powell 18.

UTAH – MILWAUKEE 103:100
Bogdanović 33 (9/19 iz igre, 5/10 za tri, prosti meti 10/10), Conley 20 (5/9 za tri), Mitchell 19; Antetokounmpo 30 (10/22 iz igre) in 13 skokov, Middleton 26 (5/8 za tri) in 11 skokov, Bledsoe 22.

DENVER – PHILADELPHIA 100:97
Jokić 26 (10/22 iz igre, 2/9 za tri), 11 skokov in 6 podaj, Murray 22 in 11 podaj, Barton 20, Millsap 15 (3/4 za tri); Embiid 19 (6/17 iz igre) in 15 skokov, Harris (10 skokov) in Neto (3/3 za tri) po 13, Korkmaz 12 (3/3 za tri).

PORTLAND – BROOKLYN 115:119
Lillard 60 (19/33 iz igre, 7/16 za tri, prosti meti 15/15), Simons 15; Dinwiddie 34 (6/10 za tri), Irving 33 (12/27 iz igre), Harris 14, Allen 12.


Sobotne tekme:
SAN ANTONIO – BOSTON
CHARLOTTE – NEW ORLEANS
OKLAHOMA CITY – GOLDEN STATE
CHICAGO – HOUSTON
MEMPHIS – DALLAS


Vzhodna konferenca
Ekipa
ZPO
Boston Celtics76185.7
Toronto Raptors86275.0
Miami Heat96366.7
Milwaukee Bucks96366.7
Philadelphia 76ers85362.5
Indiana Pacers95455.6
Charlotte Hornets84450.0
Brooklyn Nets84450.0
Detroit Pistons104640.0
Cleveland Cavaliers83537.5
Atlanta Hawks83537.5
Orlando Magic93633.3
Chicago Bulls93633.3
Washington Wizards82625.0
New York Knicks92722.2
Zahodna konferenca
Ekipa
ZPO
Los Angeles Lakers87187.5
Denver Nuggets86275.0
Los Angeles Clippers96366.7
Utah Jazz96366.7
Houston Rockets85362.5
Phoenix Suns85362.5
San Antonio Spurs85362.5
Dallas Mavericks85362.5
Minnesota Timberwolves85362.5
Oklahoma City Thunder83537.5
Portland Trail Blazers93633.3
Sacramento Kings93633.3
Memphis Grizzlies82625.0
Golden State Warriors92722.2
New Orleans Pelicans81712.5