Dominic Thiem je še tretjič v letošnji sezoni ugnal Federerja. Foto: Reuters
Dominic Thiem je še tretjič v letošnji sezoni ugnal Federerja. Foto: Reuters

Federer je še tretjič v letošnji sezoni izgubil proti Thiemu. V finalu turnirja serije 1.000 marca v Indian Wellsu je zmagal s 3:6, 6:3 in 7:5, V četrtfinalu turnirja v Madridu na pesku pa s 3:6, 7:6 in 6:4. Avstrijec je eden redkih igralcev, ki ima v dvobojih z najuspešnejšim igralcem v zgodovini tenisa pozitiven izkupiček zmag (5-2).

Roger Federer je tudi lani začel masters v O2 Areni s porazom. Ugnal ga je Kei Nišikori, a nato se je Švicar vseeno prebil do polfinala. Foto: Reuters
Roger Federer je tudi lani začel masters v O2 Areni s porazom. Ugnal ga je Kei Nišikori, a nato se je Švicar vseeno prebil do polfinala. Foto: Reuters

V prvem nizu je 38-letni Švicar že v uvodni igri izgubil servis. Uspelo mu je izenačiti na 2:2, a je nato v enajsti igri znova popustil, ko je pri 30/40 zgrešil bekhend. Thiem je v 12. igri zaključil prvi niz.

V drugem nizu se je Avstrijec v četrti igri rešil, potem ko je Federer imel priložnost za brejk. V enajsti igri je 20-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam brez dobljene točke izgubil začetni udarec. V 12. igri je imel dve priložnosti, da izsili podaljšano igro, vendar je Thiem z močnimi servisi in forhendi dosegel odmevno zmago.

Thiem prvič dobil uvodni dvoboj v Londonu
"Vedno je prav poseben občutek, ko igraš proti legendi. Ni bilo lahko zmagati, še posebej zadnja igra je bila težka, saj se je Federer upiral vse do konca," je poudaril Thiem, ki četrtič igra na zaključnem turnirju osmerice. Prvič je dobil uvodni dvoboj v skupini.

Novak Đoković je dobil deset od zadnjih enajstih iger. Foto: Reuters
Novak Đoković je dobil deset od zadnjih enajstih iger. Foto: Reuters

"Zdaj me čaka navaden turnir. Ne smem si privoščiti več nobenega poraza. To ni nič novega zame, saj igram na tak način že 20 let. Najprej se moram spočiti in v torek zaigrati na precej višjem nivoju proti Berrettiniju," je poudaril Federer, ki ga naslednji obračun čaka v torek ob 15.00. V večernem obračunu se bosta nato srečala Đoković in Thiem.

Federer je pri 38 letih najstarejši igralec, ki se je prebil na zaključni turnir, ima največ zmag (6), finalov (10), polfinalov (15), nastopov (17) in posamičnih zmag (57).

Đoković za zmago potreboval le 63 minut
Precej lažje delo je imel Đoković. V prvem medsebojnem dvoboju Srba in Italijana, ki prvič igra na turnirju najboljše osmerice, je bil izenačen le začetek. Berrettiniju je še uspelo izenačiti na 2:2, nato pa je Srb dobil osem iger zapored in dvoboj je bil praktično odločen.

Italijanu je pri zaostanku z 2:6 in 0:4 uspelo narediti brejk, a je Đoković že v naslednji igri spet odvzel servis nasprotniku. To je bil peti zaporedni brejk drugega igralca sveta, ki se z Rafaelom Nadalom bori za številko ena. Dvoboj je Nole zaključil po 63 minutah.

V boju za številko 1 ob koncu sezone sta le Đoković in Rafael Nadal, ki se ubada z manjšo poškodbo.

Đoković za uvod zaključnega mastersa zmlel Berrettinija

Skupina Björn Borg, 1. krog:
ĐOKOVIĆ (SRB/2) – BERRETTINI (ITA/8)
6:2, 6:1

THIEM (AVT/5) – FEDERER (ŠVI/3)
7:5, 7:5


Skupina Andre Agassi, 1. krog:

Ponedeljek ob 15.00:
MEDVEDJEV (RUS/4) – CICIPAS (GRČ/6)

Ob 21.00:
NADAL (ŠPA/1) – A. ZVEREV (NEM/7)