Erazem Lorbek je nazadnje igral za Barcelono, s katero je leta 2010 postal evropski prvak. Foto: EPA
Erazem Lorbek je nazadnje igral za Barcelono, s katero je leta 2010 postal evropski prvak. Foto: EPA
Za Slovenijo je nazadnje igral na EP-ju v Litvi, ko ni bil povsem zdrav, blestel pa je dve leti prej na Poljskem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

My San Antonio Express News poroča, da se bo 32-letni Ljubljančan podal v ZDA, kjer se bo pridružil Ostrogam. Slovita franšiza iz Teksasa, ki je pod taktirko Gregga Popovicha od leta 1999 petkrat osvojila šampionski prstan – dva tudi z Benom Udrihom in enega z Rašem Nesterovićem –, bo preizkusila, v kakšnem stanju je Lorbek. Če bo njegovo telo zdržalo oziroma če bo fizična pripravljenost zadovoljila, se bo morda ekipi Spursov pridružil na poletni ligi v Utahu ter Las Vegasu, ali celo njihovemu pripravljalnemu trening kampu.

Lorbek je bil sicer na naboru Lige NBA izbran leta 2005, ko so ga kot 46. izbrali Indiana Pacersi. Leta 2011 so njegove pravice zamenjali v paketu posla za Georgea Hilla. Spursi so s to menjavo dobili tudi pravice za nabor zdaj svojega prvega moža Kawhija Leonarda in Latvijca Davisa Bertansa. Pred sezono 2012/2013 je bil Lorbek blizu odhoda v San Antonio, a je nato ostal v Barceloni, s katero je podpisal zelo donosno pogodbo.

Blestel na EP-ju 2009
Leta 2014 je nekaj dni pred svetovnim prvenstvom v Španiji, kjer je Jure Zdovc računal, da bo eden ključnih slovenskih mož, zaradi težav s kolenom odpovedal sodelovanje v reprezentanci. Ni bilo jasno, kako dolgo bo okrevanje, le da je poškodba resna. Zatem je sporazumno prekinil pogodbo z Barcelono, ki bi se mu iztekla leto pozneje. Rehabilitacija se je nato zavlekla kar dve leti, saj je želel dokončno sanirati vse težave. Že leto predtem je bil poškodovan. Po končanem španskem prvenstvu je moral na operaciji kolen in je tako izpustil domači EP.

210 centimetrov visoki košarkar je bil eden najboljših evropskih košarkarjev na svojem položaju. V reprezentanci, za katero je nastopil na treh evropskih in enem svetovnem prvenstvu, je blestel leta 2009 na EP-ju na Poljskem. Slovenija je tedaj pod Zdovčevo taktirko zasedla četrto mesto, Lorbek pa je bil izbran v najboljšo peterko prvenstva, kar je pozneje uspelo le še Goranu Dragiću. Lorbek je sicer v mlajših selekcijah igral pri Olimpiji, nato se je preizkusil tudi na sloviti univerzi Michigan State, zatem pa oblekel dres bolonjskega Fortituda, Unicaje Malage, Benettona Trevisa, rimskega Virtusa, moskovskega CSKA-ja in Barcelone, kjer je prikazal najboljše igre. V Kataloniji je bil izjemno cenjen, z Barco pa je tudi osvojil Evroligo. S Slovenijo je leta 2004 postal evropski prvak do 20 let in bil MVP tistega turnirja. V svoji karieri je bil že izbran v prvo ekipo Evrolige in za najboljšega mladega igralca najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja.