"Svetu smo predstavili študijo izvedljivosti, v kateri sklepamo, da je mogoče razširiti svetovno prvenstvo 2022 z 32 na 48 ekip, če bodo izpolnjeni nekateri pogoji," je dejal Infantino in dodal, da mora končno odločitev sprejeti kongres Fife.

Gianni Infantino bi si že leta 2022 želel svetovno prvenstvo z 48 ekipami. Foto: Reuters
Gianni Infantino bi si že leta 2022 želel svetovno prvenstvo z 48 ekipami. Foto: Reuters

Poleg Katarja gostitelja še Kuvajt in Oman?
Glede na na diplomatsko krizo v zalivski regiji – Katar nekatere sosednje države, vključno s Savdsko Arabijo in Združenimi arabskimi emirati, obtožujejo podpore terorizmu – je vse skupaj še vedno vprašljivo, saj bi Katar potreboval sogostitelja. "Moj vtis je, da politična situacija pušča širitev povsem odprto," je povedal predsednik nemške nogometne zveze Reinhard Grindel. Kot mogoča gostitelja ob Katarju sicer navajajo Kuvajt in Oman, ki nista del blokade Katarja.

Odločitev bo padla 5. junija
Kot pravi Infantino, morajo predloge pripraviti do junija. Končna odločitev o obliki svetovnega prvenstva bo znana na kongresu Fife v Parizu 5. junija. "Če se to zgodi – fantastično, če se to ne zgodi – fantastično," pravi Infantino. Ob predlagani širitvi prvenstva v Katarju so že pred dnevi v študiji ugotovili, da bi moralo biti v skupinskem delu tudi po šest tekem na dan. Do zdaj so bile največ štiri tekme v enem dnevu. Študija Fife je na več kot 80 straneh ugotovila, da je razširjeno prvenstvo na Bližnjem vzhodu, ki ga promovira Infantino, mogoče.

Prvenstvo bo potekalo med 21. novembrom in 18. decembrom 2022
Na SP-ju 2022 bo v primeru potrditve 48 ekip tekmovalo v 16 skupinah s po tremi ekipami, nato pa bi sledili štirje krogi na izločanje. Tako prvenstva ne bi podaljšali. Predvideno je med 21. novembrom in 18. decembrom 2022. Za zdaj bo zagotovo turnir z 48 ekipami in 80 tekmami namesto zdajšnjih 64 tisti leta 2026, ko bodo SP skupaj gostile Mehika, Kanada in ZDA. Da si Fifa želi širitev, kaže tudi finančni vidik, saj bi to krovni zvezi omogočilo 400 milijonov dolarjev dodatka.

Na klubskem svetovnem prvenstvu brez evropskih klubov
Svet Fife je v Miamiju še potrdil, da bodo z letom 2021 vpeljali novo klubsko svetovno prvenstvo, na katerem bo igralo 24 klubov. "Zelo sem vesel," je dejal Infantino po potrditvi načrtov o spremembi klubskega SP-ja. Združenje evropskih klubov (Eca) je že poudarilo, da bodo njeni klubi bojkotirali načrtovani klubski SP, kar predstavlja hud udarec za Infantinovo prenovo tega tekmovanja. V sporočilu za javnost, ki so ga pri Eci objavili malce pred potrditvijo spremembe formata klubskega SP-ja, so člani Ece zapisali, da pri tem ne bodo sodelovali. "Klubi iz Ece ne bodo sodelovali na klubskem SP-ju 2021 in se bodo pozneje odločili o sodelovanju na klubskem SP-ju 2024," so predstavnika Ece za stike z javnostmi navedli pri francoski tiskovni agenciji AFP. Klubski SP bo med 17. junijem in 4. julijem 2021 in bo zamenjal Pokal konfederacij. Eca je ves čas nasprotovala Infantinovemu predlogu. Evropska nogometna zveza (Uefa) pa je proti, češ da se Fifa ni dovolj posvetovala z njo in da projekt ni dovolj transparenten. Južna Amerika bo imela šest klubov, Afrika, Azija, Severna in Srednja Amerika po tri, Oceanija pa en klub.