Tekmovanje deskark prostega sloga so organizatorji kljub močnemu vetru izvedli. Foto: Reuters
Tekmovanje deskark prostega sloga so organizatorji kljub močnemu vetru izvedli. Foto: Reuters

V nedeljo so organizatorji zaradi močnega vetra odpovedali kvalifikacije, finale dan pozneje pa so kljub podobno nevarnim razmeram izvedli in pri tem pripomnili, da v nasprotnem primeru finala sploh ne bi bilo.

V obeh zadnjih vožnjah so tekmovalke padale ena za drugo, po koncu tekme pa so se nekatere v pogovoru z novinarji in na družbenih omrežjih glasno pritoževale nad razmerami na progi.

Športna zgodba Uroša Volka: FIS deskarje potisnil v veliko tveganje


Pri 41 padcih od 50 voženj nekaj ni v redu

Po besedah glavnega trenerja avstrijskih deskark Christiana Gallerja je bila odločitev za izvedbo finala popolnoma neodgovorna. "Tu ni nobenega izgovora. Pri 41 naštetih padcih od 50 voženj nekaj ni v redu. Ali so športnice, oprostite, zmedene, ali pa nekaj ni v redu s tekmovališčem. Mislim, da gre za drugo," je dejal.

FIS: Nobene nismo prisilili, da tekmuje
Tiskovna predstavnica FIS-a Jenny Wiedeke je na današnji novinarski konferenci v Pjongčangu potrdila, da so bile razmere za tekmovalke res težke, vendar pa so testne vožnje pokazale, da so obvladljive. O pritožbah deskark pa je dejala. "Vsaka je imela dve priložnosti, da izvede svoj nastop. Nobene nismo prisili, da gre na progo in tekmuje," je dodala. Uradno se je sicer pri FIS-u pritožila le ena zveza. Katera zveza je to bila, ni razkrila.

V nasprotju s smučarskimi skoki, kjer je natančno določeno, pri kakšni hitrosti vetra je še dovoljeno izvesti tekmo, pa pri tekmovanjih deskarjev v snežnem parku kot tudi pri alpskih disciplinah o tem, ali je mogoče izvesti tekmo, odločajo strokovnjaki. Wiedekejeva je dejala: "Ti strokovnjaki pri tem uporabljajo svoje bogate izkušnje."

Na prizoriščih olimpijskih iger je tudi v torek vetrovno, za sredo pa vremenoslovci napovedujejo hitrosti vetra do 90 kilometrov na uro.