Tomaž Hudomalj je Ilko Štuhec doživeto pospremil do drugega naslova svetovne prvakinje. Foto: SOJ RTV SLO/Sandi Fišer
Tomaž Hudomalj je Ilko Štuhec doživeto pospremil do drugega naslova svetovne prvakinje. Foto: SOJ RTV SLO/Sandi Fišer

Prespana noč je za vami. Kako zdaj gledate na vse, kar se je dogajalo včeraj na smuku?
Res neverjetno je, kaj je Ilki uspelo. Tudi njena prva izjava za našo televizijo je bila zelo pomenljiva. Ni natančno vedela, kam lahko poseže glede na preteklo dogajanje. Ko je bila poškodovana, je na koncu vse privrelo iz nje. Ko gledam za nazaj in ko vidim, koliko ji zares to pomeni, da se ji je uspelo zbrati in odpeljati tak smuk, je zame vse skupaj nekaj fascinantnega. Zelo sem navdušen.

Za vas kot komentatorja je to drugi naslov Ilke na SP-jih. Po čem se razlikuje včerajšnji z naslovom prvaka v St. Moritzu?
V St. Moritzu sem bil sveto prepričan, da bo Ilka svetovna prvakinja. Bila je suverena, vso sezono je kazala odlične vožnje, bil sem prepričan, da bo v St. Moritzu svetovna prvakinja. Včeraj sem seveda upal, priznam pa, da sem bil pripravljen na vse scenarije, tako da je bilo včerajšnje veselje od polovice proge dalje, ko sem videl, kako dobro ji gre, še veliko bolj iskreno. Predvsem zaradi tega, kar je morala v zadnjem letu prestati zaradi poškodbe, je bilo vse skupaj še veliko bolj čustveno tudi zame.

Zlati nastop Ilke Štuhec v Areju

Po podelitvi je potekalo slavje v Ilkinem taboru, kako je bilo videti?
Po uradni podelitvi so ji pripravili manjši sprejem. Prinesli so ji torto in cvetje. Navzoči so bili kurenti in maloštevilni slovenski navijači, ki so na Švedskem. Slavje je potekalo sproščeno v majhnem krogu ljudi, videti je bilo precej družinsko. Na prizorišču ni veliko Slovencev, tako da mislim, da smo bili prisotni prav vsi. Vsak posebej ji je čestital, pojedel kos torte. Bilo je zelo sproščeno. Tudi Ilka je bila videti precej utrujena od napornega dneva. Druženje je potekalo na hitro, ampak zelo prisrčno v pozitivnem vzdušju.

Lindsey Vonn se je upokojila kot dvakratna svetovna prvakinja. Foto: Reuters
Lindsey Vonn se je upokojila kot dvakratna svetovna prvakinja. Foto: Reuters

V Sloveniji vlada velika evforija ob Ilkini zmagi. Kako je na Švedskem, glede na to, da se je včeraj poslovila Lindsey Vonn in dan prej Aksel Lund Svindal? Sta pritegnila veliko pozornosti?
Sta. Se mi pa zdi glede na pogovore s kolegi novinarji in strokovnimi reporterji drugih televizij, da so vsi navdušeni nad Ilko in njeno zgodbo. Dvakrat zapored postati svetovni prvak, to se ne dogaja ravno vsak dan in Ilka je tukaj velika zgodba. Dejstvo pa je, da sta tako Svindal kot Lindsey s svojim slovesom pritegnila veliko pozornosti na tem svetovnem prvenstvu. Priredila sta tudi poslovilni zabavi, ki pa se ju zaradi prijetnega dela ob Ilkini zmagi nismo udeležili.

Na SP-ju na vrsto prihajajo tehnične discipline. Kakšne so vaše napovedi, pričakovanja?
S slovenskega vidika lahko pričakujemo vrhunski rezultat Mete Hrovat v veleslalomu in jasno še bolj Žana Kranjca v moškem veleslalomu. Mislim, da bi lahko Štefan Hadalin v slalomu posegel zelo visoko, saj je odlično pripravljen in zelo samozavesten. Do konca bi predvsem stavil na dva zares dobra rezultata Mete Hrovat, na vrhunska rezultata Žana Kranjca v veleslalomu in Štefana Hadalina v slalomu.