Colorado je kot Columbus na Vzhodu šel v končnico z drugim
Colorado je kot Columbus na Vzhodu šel v končnico z drugim "wild cardom", a nato suvereno izločil prvega nosilca Zahodne konference. Avalanche je šel v končnico s skupno 17. izkupičkom Lige NHL. Foto: Reuters

Prvič od sezone 1979/80, ko v končnici Lige NHL sodeluje 16 klubov, se je zgodilo, da sta prva nosilca Vzhoda in Zahoda izpadla že v 1. krogu. Če je z 62 zmagami novi sorekorder po številu zmag v rednem delu sezone Tampa Bay izpadel kar z metlo Columbusa, je Calgaryju v tolažbo vsaj ena zmaga.

Na začetku serije so Flamsi po zaslugi vratarja Mika Smitha slavili s 4:0, a nato je zmagoval samo še Colorado, ki se je z visoko zmago s 5:1 v Alberti prvič po letu 2008 prebil v 2. krog končnice. Na zadnji tekmi sta Mikko Rantanen in Colin Wilson zbrala po dva gola in podajo, Nathan MacKinnon in Tyson Barrie pa sta v statistiko vpisala vsak po tri podaje. Vratar Avsov Philipp Grubauer je zbral 28 obramb, pri čemer je pri minimalnem vodstvu 1:0 ubranil kazenski strel prvega napadalca Calgaryja Johnnyja Gaudreauja.

"Lepo je biti enkrat na zmagoviti strani. Na poraženi sem bil že lani in leta 2014. A to je šele začetek. Resnično sem ponosen na fante in kako smo stopili skupaj ter odigrali v tej seriji. To je prvi korak. Veselimo se nekaj prostih dni in nato nadaljujemo delo," je bil navdušen kapetan Colorada Gabriel Landeskog.

Kapanen s podajo in golom junak Toronta
Kanadska upa, da se Stanleyjev pokal po 26 letih le vrne v domovino hokeja, tako ostajata Winnipeg in Toronto. Jetsi proti St. Louisu sicer zaostajajo z 2:3 v zmagah, zato pa so Maple Leafsi zmagali na peti tekmi serije z Bostonom. Prvih 50 minut sta blestela oba vratarja: Finec Tuukka Rask in Danec Frederik Andersen. Led je v 52. minuti prebil prvi napadalec Javorjevih listov Auston Matthews, dve minuti pozneje je zadel še Kasperi Kapanen, ki je bil podajalec že ob golu ameriškega zvezdnika. Sledilo je obleganje gostujočih vrat, 43 sekund pred koncem je znižal David Krejči, ki je predtem pri 0:0 zadel stičišče vratnice in prečke.

Leafsi že izgubili dve sedmi tekmi z Bostonom
Od novega nasmeha sreče za Bruinse proti Leafsom ni bilo nič in zdaj ima Toronto priložnost, da z domačo zmago napreduje prvič po letu 2004 in predvsem prežene demone sedmih tekem z Bostonom, ki je na najbolj dramatičnih odločilnih tekmah izločil Kanadčane lani in leta 2013. "Zbrati se moramo in pripraviti na šesto tekmo v nedeljo. Imamo priložnost, da vse skupaj končamo na domačem ledu. Vemo, da bo izredno vzdušje," je bil po zmagi zadržan 21-letni Američan, ki je ključni mož Toronta.

Matthewsov gol je bil zaradi trenerskega izziva pod sodniškim drobnogledom – Bruinsi so zahtevali razveljavitev, ker naj bi Zach Hyman oviral vratarja Raska. "Nisem mogel gledati niti si nisem želel. Samo vesel sem, da je bil gol priznan," je bil odkrit Hyman.


LIGA NHL - KONČNICA 2019


Vzhod, 1. krog

BOSTON - TORONTO 2:3
1:2 (0:0, 0:0, 1:2)
Krejči 60.; Matthews 52., Kapanen 54.
Obrambe: Rask 25; Andersen 28.

Sobota:
WASHINGTON - CAROLINA 2:2

Že odigrano:
COLUMBUS - Tampa Bay 4:0

Pittsburgh - NY ISLANDERS 0:4


Zahod, 1. krog

Calgary - COLORADO 1:4
1:5 (1:2, 0:2, 0:1)
Brodie 20.; Landeskog 10., Rantanen 16., 41., Wilson 27., 35.
Obrambe: Smith 27; Grubauer 28.

Sobota:
NASHVILLE - DALLAS 2:2

ST. LOUIS - WINNIPEG 3:2

Nedelja:
VEGAS - SAN JOSE 3:2

V odebeljenem tisku izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.