Slovenski član moštva Bahrain Merida je bil del ubežne skupine 15 kolesarjev vse od 17. kilometra dalje. V zaključku 9. etape Toura 2019 je bil 29-letni Idrijčan izjemno dejaven, najprej je opravil levji delež pri pokrivanju skoka Avstrijca Lukasa Pöstelbergerja, nato pa bil vse do zadnjih metrov zadnjega vzpona dneva v igri za etapno zmago.

Impey v zaključku premočen za vse
A nekaj sto metrov pod vrhom Cote de Saint-Just (731 m; 3,6 km s povprečno 7,2-odstotnim naklonom), ki je bil 13 km pred ciljem, je Jan Tratnik izgubil stik z vodilno trojico. Med spustom je skušal spodbuditi in organizirati zasledovalno skupino, ki je ujela Nicolasa Rocha (Sunweb), ni pa mogla poloviti najmočnejših dveh kolesarjev dneva.

Sorodna novica Tratnik zgodbe o veličini Toura jemlje z nekaj rezerve

Južnoafričan Daryl Impey (Mitchelton Scott) in Belgijec Tiejs Benoot (Lotto Soudal) sta složno sodelovala med 12-km spustom in do cilja zadržala 10 sekund prednosti. V ciljnem šprintu je bil Impey pričakovano močnejši in slavil je 27. zmago kariere, pri čemer je slavje na francoski državni praznik daleč največji uspeh v karieri 34-letnika iz Johannesburga, ki je na začetku sezone sicer dobil skupni seštevek Dirke po Avstraliji, uvodne preizkušnje letošnjega World Toura.

12 let po Hunterju nova zmaga za Južno Afriko
"To je bilo to, kar mi je s stališča Toura manjkalo. Sedmič kolesarim na Dirki po Franciji in bil sem že v številnih pobegih, a danes sem končno zabil žebljico na glavico in uresničil sanje,"
je bil presrečen Impey, ki je priznal, da je dolgo sanjaril o zmagoslavju na najodmevnejši dirki na svetu. "Zadnja zmaga na Touru za Južno Afriko je bila zmaga Robbieja Hunterja leta 2007, če se ne motim. In da sem ob tem še zmagal na dan Bastilje. Čaroben trenutek," se je smejalo članu Mitchelton Scotta.

Šprint zasledovalcev Tratniku
"Dobil sem priložnost, da lahko grem v pobeg, ki sem jo zelo dobro izkoristil. V ospredju je bila zelo dobra skupina. Zelo sem zadovoljen, da sem izkoristil priložnosti, ki mi je bila dana," je po telefonu za TV Slovenija povedal slovenski kolesarski junak dneva po njegovem najbolj odmevnem dosežku na World Touru.

V šprintu zasledovalne skupine četverice z 10-sekundnim zaostankom je bil suvereno najhitrejši ravno Slovenec. Zaradi ogromne prednosti ubežnikov pred nedeljsko zaspano glavnino je Tratnik v skupnem seštevku napredoval kar za 18 mest, na zdajšnje 64. mesto. Tratnik je letos konec aprila na prologu Dirke po Romandiji dosegel prvo zmago na elitnem nivoju svetovne serije, skupno pa ima v profesionalni karieri osem zmag.

Tratnik do tretjega mesta v 9. etapi Toura
9. etapa, Saint Etienne-Brioude, 170,5 km:       
  1. D. IMPEY           JAR    4:03:12 
  2. T. BENOOT          BEL   isti čas 
  3. J. TRATNIK         SLO      +0:10 
  4. O. NAESEN          BEL       isti 
  5. J. STUYVEN         BEL        čas 
  6. N. ROCHE           IRS       0:14 
  7. M. SOLER           ŠPA       0:21 
  8. I. GARCIA          ŠPA       1:50 
  9. S. CLARKE          AVS   isti čas 
 10. A. DELAPLACE       FRA       2:42 
 ...                                   
 30. G. CICCONE         ITA      16:25 
 32. G. THOMAS           VB        vsi 
 35. J. ALAPHILIPPE     FRA       isti 
 36. T. PINOT           FRA            
 48. E. BERNAL          KOL        čas 
162. M. MOHORIČ         SLO      21:22 

Idrijčan izkoristil proste roke pri Bahrainu
Nedeljska praznična preizkušnja na francoski pentlji se je začela v St. Etiennu. Ob začetnih poskusih pobega je prišlo do hudega padca – eden izmed četverice sobotnih ubežnikov Alessandro De Marchi (CCC) je grdo padel in obležal na cesti ter so ga morali z rešilnim avtomobilom prepeljati v bolnišnico. Po 17 km se je oblikovala uspešna ubežna skupina 14 kolesarjev, med katerimi je tudi Jan Tratnik, ki je imel kot edini na begu družbo moštvenega kolega Ivana Cortine. Njuno moštvo Bahrain Merida je namreč dalo proste roke svojim napadalcem, saj je kapetan Vincenzo Nibali v soboto izgubil štiri minute in realno izpadel iz boja za skupno zmago oz. visoko mesto v končni razvrstitvi.

14. julij v rumeni majici so sanje vsakega francoskega kolesarja, kar sta v zadnjih 20 letih uresničila le Thomas Voeckler (2004 in 2011) in Tony Gallopin (2014) ter zdaj še Julien Alaphilippe. Foto: Reuters
14. julij v rumeni majici so sanje vsakega francoskega kolesarja, kar sta v zadnjih 20 letih uresničila le Thomas Voeckler (2004 in 2011) in Tony Gallopin (2014) ter zdaj še Julien Alaphilippe. Foto: Reuters

Ubežniki so si pred glavnino z vsemi favoriti in majicami že v 20 km do vrha 1. kategorije na Mur d'Aurec-sur-Loire (802 m; 3,2 km s povprečno 11-odstotnim naklonom) prikolesarili kar 10 minut prednosti. Med vzponom se jim je pridružil 15. ubežnik Marc Soler (Movistar), najtežji gorski cilj dneva je osvojil Tiejs Benoot (Lotto Soudal).

Pöstelberger napadel med spustom
Pri 100. km je prišel na vrsto vzpon 3. kategorije na Cote des Gouillmaunches (1105 m; 7,8 km s povprečno 4,1-odstotnim naklonom), ki ga je osvojil Južnoafričan Daryl Impey (Mitchelton Scott). Med spustom je napadel Avstrijce Lukas Pöstelberger (Bora Hansgrohe) in si privozil 45 sekund prednosti pred preostalimi 14 ubežniki s Tratnikom, pred glavnino z rumeno majico pa kar že več kot 14 minut naskoka.

Pred zadnjim vzponom se je ubežna skupina dokončno razbila, na lov za Pöstelbergerjem se je odpravila sedmerica, pri čemer je ključno vlogo pri lovljenju odigral ravno Jan Tratnik. Zaključek je bil začinjen z vzponom 3. kategorije na Cote de Saint-Just (731 m; 3,6 km s povprečno 7,2-odstotnim naklonom), kjer je sedmerica ujela Avstrijca, nato sta napadla Roche in Benoot, v zadnjem kilometru vzpona pa je udaril Impey, ki mu Tratnik ni zmogel slediti.

Razgibana nedeljska etapa je imela tudi kopico nekategoriziranih klancev in hitrih spustov, ki so bili pisani na kožo ubežnikom. Izredno zahtevni
Razgibana nedeljska etapa je imela tudi kopico nekategoriziranih klancev in hitrih spustov, ki so bili pisani na kožo ubežnikom. Izredno zahtevni "zid" d'Aurec, kjer naklon doseže tudi 19-odstotkov, prihaja prehitro, da bi vplival na razmerja moči med favoriti za skupno razvrstitev. Foto: MMC RTV SLO

Bardetov simbolični skok na domačih cestah
Francija praznuje največji državni praznik, 14. julij, ko se je z naskokom na pariški zapor Bastiljo leta 1789 začela francoska revolucija. A Francozi praznujejo tudi dejstvo, da je v rumeni majici vodilnega na Touru njihov rojak Julien Alaphilippe, ki je v soboto v navezi s Thibautom Pinotom ubežal favoritom in se vrnil na vrh skupne razvrstitve. Sočasno je Pinot prevzel vodstvo na virtualni lestvici kapetanov, ki dirkajo z mislijo na končno uvrstitev. Dveh Francozov v vodilni trojici na osrednji francoski praznik ni bilo že 15 let.

Neverjetno je nositi to prekrasno majico. Če imaš to majico oblečeno, je nikakor ne želiš sleči,

Julian Alaphilippe

V nedeljo se je pričakovalo, da se za slab prvi teden na 106. Dirki po Franciji odkupil tretji francoski pretendent za velike dosežke. Romain Bardet, kapetan AG2R La Mondiale, se je rodil in odraščal v Brioudu. Drugouvrščeni s Toura 2016 in tretji s Toura 2017 je napadel na zadnjem vzponu, a je bi njegov skok izničen v nekaj minutah, tako da v skupnem seštevku med favoriti ni prišlo do nobenih sprememb. Glavnina je ob prihodu v cilj zaostala več kot 16 minut za zmagovalcem Impeyjem.

Dan za počitek šele v torek
V ponedeljek še ne sledi prvi dan odmora, temveč bo na sporedu 10. etapa, med Saint Flourjem in Albijem, ki je dolga kar 217,5 km in naj bi postregla s šprinterskim zaključkom.

Skupni vrstni red po 9. etapi:     
  1. J. ALAPHILIPPE     FRA   34:17:59
  2. G. CICCONE         ITA      +0:23
  3. T. PINOT           FRA       0:53
  4. G. BENNETT         NZL       1:10
  5. G. THOMAS           VB       1:12
  6. E. BERNAL          KOL       1:16
  7. S. KRUIJSWIJK      NIZ       1:27
  8. R. URAN            KOL       1:38
  9. J. FUGLSANG        DAN       1:42
 10. E. BUCHMANN        NEM       1:45
 ...                                  
 14. N. QUINTANA        KOL       2:04
 23. R. BARDET          FRA       3:20
 30. V. NIBALI          ITA       8:56
 ...                                  
 64. J. TRATNIK         SLO      33:13
 91. M. MOHORIČ         SLO      57:20
Tratnik navdušil na 9. etapi Toura
Tratnik 9. etapo končal na tretjem mestu
Po 9. etapi, analiza dirke po Franciji