Veliko veselje zmajev po zadnjem pisku sirene v Tivoliju. To je bila tekma najboljših ekip, ki sta igrali na nivoju končnice. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar
Veliko veselje zmajev po zadnjem pisku sirene v Tivoliju. To je bila tekma najboljših ekip, ki sta igrali na nivoju končnice. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar

Ljubljančani, ki so v aprilskem finalu ugnali volkove iz Brunica s 4:3 v zmagah, potem ko so zaostajali že z 1:3, so v drugem delu izgubili formo in po štirih porazih na prvih šestih tekmah ogrozili tudi uvrstitev med prve štiri ekipe, ki imajo v četrtfinalu prednost domačega ledu.

Furlong vedno na pravem mestu
V Tivoliju se je na obračunu najboljših ekip Alpske lige zbralo le 442 gledalcev. Začetek ni bil najboljši za zmaje, blestel je vratar Pustertala Colin Keith Furlong, ki je na koncu zbral kar 45 obramb. Gregor Polončič se je odločil, da tokrat priložnost dobi vratar Tilen Spreitzer, ki se je zares izkazal.

V prvi tretjini je imel najlepšo priložnost za Olimpijo David Planko, ki je z močnim strelom zadel prečko. Po veliki napaki v obrambi gostiteljev se je Yuri Cristellon v 10. minuti znašel sam pred Spreitzerjem, ki je odlično posredoval. Trener Polončič je bil besen na klopi, glasno se je jezil na svoje izbrance. V napadu zmajem ni steklo, Anžetu Ropretu iz bližine ni uspelo spraviti ploščka v mrežo tik pred koncem prve tretjine.

V 27. minuti je Pustertal povedel. Massimo Carozza je z desne strani podal pred vrata, kjer je Raphael Andergassen ukanil Spreitzerja.

Žan Jezovšek je bil najboljši igralec tekme. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar
Žan Jezovšek je bil najboljši igralec tekme. Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar

Daljši premor zaradi pokvarjenih vrat dal krila zmajem
Prelomni trenutek tekme je bila prekinitev v 32. minuti, ko so se pokvarila vrata ob izhodu s klopi gostov. Sodniki so hokejiste poslali v slačilnico, ko pa so se po popravilu vrnili na led, je Olimpija dobila krila. Polurna prekinitev je bila zelo dobrodošla za Ljubljančane. Silovit pritisk je obrodil sadove. V 38. minuti je Planko lepo podal v napadalno tretjino, Jezovšek je prišel sam pred Furlonga in ga matiral za 1:1. Pustertal je bil v popolnoma podrejenem položaju, le redko je prišel iz obrambne tretjine. Razigrani Jezovšek je osem sekund pred koncem druge tretjine ob prednosti igralca več zadel za 2:1. Z desne strani je ob bližnji vratnici matiral Furlonga, ki edinkrat na tekmi ni najbolje posredoval.

Ljubljančani so bili boljši tekmec tudi v zadnji tretjini, ko sicer niso več zadeli, a tudi sami niso prejeli gola. Nervozno tekmo so začinili še obračuni hokejistov obeh ekip, pri čemer so prednjačili Južnotirolci, tik pred koncem se je vnel še manjši pretep. Sašo Rajsar in Brandon McNally sta prejela tudi disciplinsko kazen igre.

Veselje po koncu tekme je bilo veliko. Po grenkem porazu proti Rittnu v torek je zmajem pošteno odleglo. Tudi direktor Tomaž Vnuk je bil po dolgem času nasmejan.

Jezovšek: Prebiti se moramo med najboljše tri, da nam bo lažje
"Zavedali smo se, da moramo to tekmo odigrati na vse ali nič. Prebiti se moramo med najboljše tri, da nam bo lažje. Na prejšnjih tekmah nam ni šlo, tokrat pa smo prednost zadržali do konca. Po zaostanku z 0:1 smo se ob daljšem premoru zmenili, da bomo zaigrali bolj odločno in hitro smo dosegli dva zadetka. V zadnjih 20 minutah smo se borili do zadnjega atoma moči," je bil zadovoljen junak četrtkovega večera na Celovški 25 Jezovšek.

Na začetku drugega dela niso bili z glavami pri stvari
Strelec odločilnega zadetka za naslov državnega prvaka v pretkli sezoni je priznal, da glave v zadnjih tednih niso bile na pravem mestu: "V drugem delu z glavami nismo bili popolnoma pri stvari. Začelo se je s tistim porazom proti Jeseničanom na derbiju, ko smo prikazali zares slabo igro. Vsako naslednjo tekmo smo igrali malce boljše. Nikakor nismo uspeli zadeti. Tokrat nam je steklo, to je bil pravi hokej."

Gregor Polončič se je v prvi tretjini večkrat glasno jezil na svoje varovance. Ostal je skoraj brez glasu, a tri točke so ostale v Tivoliju. Tokrat je v vratar postavil Tilna Spreitzerja:
Gregor Polončič se je v prvi tretjini večkrat glasno jezil na svoje varovance. Ostal je skoraj brez glasu, a tri točke so ostale v Tivoliju. Tokrat je v vratar postavil Tilna Spreitzerja: "." Foto: SŽ Olimpija/Eva Brili Grebenar

Polončič: Tekmo smo obrnili v slogu pravih šampionov
Srečali smo tudi trenerja Polončiča, ki je imel zelo hripav glas. Predvem v uvodne pol ure se je glasno jezil na svoje izbrance: "Na začetku tekme smo bili v krču, saj na zadnjih dveh tekmah proti Rittnu nismo znali zadržati prednosti in izgubili smo precej točk. Nismo bili dosledni. Znova smo prvo tretjino odigrali zelo medlo in neodgovorno. V drugem "polčasu" smo tekmo obrnili v slogu pravih šampionov. To je lepa popotnica za naslednje tekme."

Uspehi v rednem delu so jih uspavali
"Naš šport je včasih tudi krut. V Brunicu smo odigrali vrhunsko tekmo, imeli smo 50 strelov, a smo izgubili z 0:2. Ne bom iskal izgovorov za slabše predstave v drugem delu. V rednem delu smo veliko tekem dobili s slabšo igro in malce smo zaspali. Težko je nato narediti preskok. Najbolj se nam je ponesrečila prva tekma drugega dela proti Jeseničanom. V Asiagu smo nato naredili preveč napak. Tekmeci v drugem delu so zelo kakovostni. Zdaj se igra hokej, ki ga bomo nato igrali tudi v končnici," je še dodal Polončič, ki še ni hotel govoriti o ponedeljkovem derbiju v Podmežakli.

Razmerje v strelih na vrata je bilo kar 47:20 za Olimpijo, ki v soboto gostuje v Cortini. V ponedeljek ob 20.00 je na sporedu derbi z Jeseničani v Podmežakli.

Tomaževič edini strelec v Rittnu
Železarji so osvojili tri velike točke v Rittnu (0:1) in s tem prekinili niz petih zaporednih porazov. V jeseniški ekipi imajo precej težav s poškodbami in kaznimi. Tokrat se ni poznala odsotnost prvega vratarja Antoinia Bonvalota. Izkazal se je Žiga Kogovšek, ki je ustavil vseh 33 strelov, a veliko dela je imel tudi domači vratar Kevin Lindskoug, tudi on je ubranil 33 poskusov železarjev.

V tekmi dobrih obramb je tako odločil en gol. V 17. minuti je bil ob številčni prednosti uspešen Blaž Tomaževič. Gorenjci so prednost znali ohraniti tudi v zadnji tretjini, kljub pritisku Rittna ob koncu. Minuto in pol pred koncem je Ritten potegnil Lindskouga iz vrat. A gostujoča obramba je zdržala.

Jeseničani ostajajo na šestem mestu, vendar imajo še vedno možnosti, da precej napredujejo. V soboto bodo gostili Asiago, v ponedeljek Olimpijo, v sredo pa gredo še na gostovanje k vodilnemu Pustertalu.

DRUGI DEL, skupina za razvrstitev, 7. krog:
SŽ OLIMPIJA – PUSTERTAL
2:1 (0:0, 2:1, 0:0)
442; Jezovšek 38., 40.; Andergassen 27.

RITTEN – SIJ ACRONI JESENICE
0:1 (0:1, 0:0, 0:0)
372; Tomaževič 17.

ASIAGO – CORTINA
2:1 (1:0, 0:0, 1:1)


Lestvica:                   *  x       
PUSTERTAL             7  5  0  0  2 17 
SŽ OLIMPIJA           7  2  1  1  3 13 
CORTINA               7  3  1  0  3 12 
RITTEN                7  2  1  1  3 12 
ASIAGO                7  3  1  0  3 11 
SIJ ACRONI JESENICE   7  2  0  2  3  8 
* - zmaga po podaljšku/kaz. strelih    
x - poraz po podaljšku/kaz. strelih