Selektor Matjaž Kek nestrpno pričakuje obračun z Izraelom. Foto: www.alesfevzer.com
Selektor Matjaž Kek nestrpno pričakuje obračun z Izraelom. Foto: www.alesfevzer.com
Sorodna novica Svarilo za Slovence: Izrael v Ligi narodov jeseni zmagal na obeh domačih tekmah

Kot pravijo v slovenskem taboru, se zavedajo kakovosti tekmeca, a si želijo poln izkupiček. Imena kapetana pa še niso razkrili.

"Preveč pozornosti se daje temu vprašanju o kapetanu. Naša osredotočenost je na igrišče in kako bomo svojo kakovost in potencial predstavili na tekmi s kakovostnimi domačini," je na vprašanje o kapetanu na novinarski konferenci v Hajfi dejal Kek in dodal: "Jaz pa sem se že odločil, kdo bo kapetan."

Glede tekmeca je dejal, da so si nabrali dovolj informacij in jih prenesli igralcem. "Nam je popolnoma jasno, kakšen tekmec nas čaka. Na drugi strani – ob zavedanju kakovosti in moči Izraela predvsem na domačem igrišču – pa se tudi mi zavedamo, da smo kakovostni. Motivacija in želje so strašne, upam, da se bomo takšni pokazali tudi jutri. Zadovoljen bi bil tudi z napredkom v sami igri, seveda pa nas zanimajo točke," pravi Kek.

Kek: Začetna enajsterica je že kristalno jasna

Sproščeni, a osredotočeni
Dodaja, da je od igralcev v tem kratkem času priprav dobil tisto, kar je pričakoval in si želel. "Sproščenost, ampak tudi osredotočenost. Imel sem tudi kratek sestanek s petimi, šestimi igralci in je vse v redu. Zaradi manka treningov poskušam s komunikacijo vse skupaj spraviti v smer, ki si jo želimo. Odločilno pa bo igrišče. Zadovoljen sem. Moramo biti skromni in ponižni, a hkrati zaverovani vase in v svojo kakovost. Seveda z zavedanjem položaja, v katerem smo. Igralcem smo predstavili tudi nekaj lastnosti tekmeca, še posebej z obeh jesenskih domačih tekem v Ligi narodov. 'Divji' so še posebej v uvodnih delih srečanj. V svojem sistemu so bili Izraelci zelo prepoznavni, predvsem doma. Zelo podobno igra tudi avstrijska reprezentanca. Vseeno moramo biti pozorni, da nas ne bo presenetilo, če bodo spremenili sistem," je pojasnil selektor.

Zaradi manjših težav s kolenom bodo v slovenskem taboru še naprej pozorno spremljali napredek Josipa Iličića. Foto: www.alesfevzer.com
Zaradi manjših težav s kolenom bodo v slovenskem taboru še naprej pozorno spremljali napredek Josipa Iličića. Foto: www.alesfevzer.com
Sorodna novica Jokić: Treba je samo prenesti dobro formo iz klubov v reprezentanco

Kek ima ekipo že sestavljeno
Prav zaradi kratkega druženja je osnovno idejo za igranje proti Izraelu videl že v igrah v klubih. "Iz tega sem izhajal. Imamo kader, ki je sposoben odigrati čvrsto, dobro tekmo. Moramo biti osredotočeni, disciplinirani in agresivni, paziti na 'druge žoge'. Igralci se zavedajo svoje odgovornosti."

Kako se bodo dejansko zoperstavili Izraelu, ki v osnovi običajno igra po sistemu 3-5-2, bo jasno v četrtek zvečer. Kek pravi, da ekipo ima sestavljeno, a zaradi manjših težav bodo pozorno spremljali še status Reneja Krhina (gleženj) in Josipa Iličića (koleno). Oba bosta sicer verjetno začela v udarni enajsterici, kjer naj bi bili še Jan Oblak, Bojan Jokić, Miha Mevlja, Aljaž Struna, Petar Stojanović, Jasmin Kurtić, Benjamin Verbič, Domen Črnigoj in Andraž Šporar ali Robert Berić.

Od začetka skoraj zagotovo tudi Verbič
Čeprav je bil prejšnji teden bolan in je večino časa preležal, bo tako skoraj zagotovo začel tudi Verbič. "Pričakovanja so, da mi kot reprezentanca vedno ciljamo na čim več točk, tako bo tudi jutri. Nismo bili veliko skupaj in oddelali veliko treningov, ampak vseeno moramo pokazati, kar se pričakuje. Željo, borbenost ... Bomo videli, kam nas bo to pripeljalo," pravi Verbič, ki dodaja, da se posledice angine še malce poznajo, ampak da je 100-odstotno pripravljen za igranje.

Slovenski nogometaši so zaradi dolge poti v Hajfo prispeli že v torek: "Odločitev, da pridemo v Izrael prej, je bila zelo dobra. Pot je bila naporna, vsi smo bili zelo utrujeni včeraj. Danes smo se dobro naspali, zdaj pa je pomembno, da se čim bolj osredotočimo na tekmo."

Sorodna novica Oblak vztraja, da ni branil zaradi poškodbe, o "določenih stvareh" noče razglabljati

"Izrael igra privlačen nogomet"
O ekipi Izraela je Verbič povedal, da ima veliko dobrih igralcev. "Igrajo privlačen nogomet, toda mi imamo svoje načrte. Bo zanimiva tekma, ne morem pa izpostaviti favorita," pravi vezist kijevskega Dinama in dodaja, da so se s selektorjem dobro ujeli. "Upam, da bo tako tudi na tekmi, da ga bomo razumeli, kaj hoče od nas. Vzdušje je bilo na prvih dveh treningih res super."

Gostitelji ne pričakujejo polnih tribun
Domačini sicer na stadionu Sammy Ofer, ki sprejme dobrih 30.000 gledalcev, ne pričakujejo polnih tribun. Kot pravijo, so do zdaj prodali nekaj več kot 7.500 vstopnic, vzrok za slabšo prodajo pa je nekakšen pustni karneval v Izraelu, imenovan purim, ki bo prav v četrtek in ki velja za največjo zabavo leta v tej državi. Prav ta naj bi "pobrala" dobršen delež navijačev.

Hajfa – prizorišče prve tekme Slovenije

Preveč pozornosti se daje temu vprašanju o kapetanu. Naša osredotočenost je na igrišče in kako bomo svojo kakovost predstavili na tekmi s kakovostnimi domačini.

Matjaž Kek

Kvalifikacije za EP 2020, skupina G, 1. krog

Četrtek ob 20.45:
IZRAEL – SLOVENIJA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.

AVSTRIJA – POLJSKA
SEVERNA MAKEDONIJA – LATVIJA

2. krog, nedelja ob 20.45:
SLOVENIJA – SEVERNA MAKEDONIJA
Prenos na TV SLO 2 in na MMC-ju.

POLJSKA – LATVIJA
IZRAEL – AVSTRIJA

Izrael na domačem igrišču odličen, Slovenci na gostovanjih ne briljirajo
V četrtek začetek kvalifikacij za Euro 2020