Po letu 2010 v polfinalu ne bo Cristiana Ronalda, zato pa se po 22 letih vanj vrača Ajax, pri čemer takrat ni bila rojena kar četverica prvokategotnikov Amsterdamčanov, na čelu z de Ligtom in de Jongom. Foto: Reuters
Po letu 2010 v polfinalu ne bo Cristiana Ronalda, zato pa se po 22 letih vanj vrača Ajax, pri čemer takrat ni bila rojena kar četverica prvokategotnikov Amsterdamčanov, na čelu z de Ligtom in de Jongom. Foto: Reuters

Vodilni gol Nizozemcev v Torinu, ki je v tistem trenutku pomenil, da mora Juventus za napredovanje zabiti dva gola, je sočasno izvabil izbruh navdušenja na tribunah Camp Noua. V Kataloniji se je v torek zvečer igrala druga povratna tekma četrtfinala Lige prvakov. Barcelona je takrat proti Manchester Unitedu vodila že s 3:0, zaradi česar je marsikateri navijač blaugrane podrobno spremljal dogajanje v Italiji. Aplavz tribun za 800 km oddaljen gol se lahko razloči na dva načina oz. kombinacijo obeh: navijači so prepričani, da bo de Ligt sledil korakom prijatelja de Jonga in podpisal za Barcelono. Hkrati je zagrenil življenje Cristianu Ronaldu.

Pokazali smo Ajaxov nogomet
"Vedeli smo, da je mogoče. Pokazali smo svoj značaj. Prišli smo igrat, pokazali smo Ajaxov nogomet, napadalno in kakovostno igro, kar mislim, da nam je tudi uspelo,"
je kapetan Ajaxa povzel preprost in jasen načrt, ki je bil po Realu Madridu v izločilnih bojih zdaj usoden še za Juventus. Pri tem sta oba evropska hegemona prišla do ugodnega izida na prvi tekmi v Amsterdamu, a nato izgubila doma pred nizozemski mladci.

"Pred tekmo sem de Jongu napovedal: Mislim, da bom nocoj dosegel zmagoviti gol. Ko sva šla v kazenski prostor pred kotom, mi je rekel: To je tvoj trenutek. In sem to naredil," je za DAZN priznal Matthijs de Ligt. Komajda 19-letni branilec, ki je od lanskega marca tudi prvi kapetan Ajaxa, je s svojim prvim golom v Ligi prvakov popeljal svoj klub v prvi polfinale najprestižnejšega evropskega nogometnega tekmovanja po sezoni 1996/97, ko je Amsterdamčane ustavil ravno Juventus.

Sorodna novica Strup za evropske velikane: Ajax po Realu izločil še Juventus

Ajax kot odgovor na ideje zaprte Superligo
"Ne bojimo se nikogar. Neverjetno je, da kot ekipa iz Nizozemske pokažeš celemu svetu, kaj znaš. Tako proti Bayernu kot proti Realu na Bernabeuu kot proti Juventusu. Neverjetno je, koliko imamo potenciala in smo še vedno precej mladi ter rastemo in napredujemo vsako tekmo,"
je de Ligt pojasnil pristop in razmišljanje letošnje senzacije Lige prvakov, ki je pošteno premešala štrene superklubom Evrope.

Ob rastočih govoricah in tudi novicah, kako si najbogatejši nogometni klubi iz najmočnejših petih lig prizadevajo v prihodnje še bolj zapreti Ligo prvakov, pri čemer z (ne)skrito grožnjo napovedujejo ustanovitev Superlige. Vodilni glas najmočnejših klubov je ravno Juventusov predsednik Andrea Agnelli. Ajax zaradi tega po vsej nogometno nevtralni stari celini žanje simpatije in podporo. Ne nazadnje je Ajax vseeno štirikratni prvak Evrope, Juventus pa "le" dvakratni. Kazalnik na nove odkrite ljubezni do uspešnih klubov zunaj Top5 je tudi neobičajna gesta po tekmi: ko sta na novinarsko konferenco prišla de Jong in de Ligt, sta požela spontan aplavz prisotnih novinarjev.

Velik padec Juventusovih delnic

Delnice italijanskega nogometnega velikana Juventusa so doživele velik padec za več kot 17 odstotkov, potem ko je ekipa Cristiana Ronalda izpadla proti Ajaxu. Ko se je v Milanu trgovanje na borzi začelo malo po sedmi uri zjutraj, so padle za skoraj 21 odstotkov na 1,356 evra (20,92 odstotka).

Sorodna novica Vojna za dušo in milijarde Lige prvakov: superklubi proti prvenstvom, vmes pa Uefa

Allegri: Podarili smo jim dva gola in pol
"De Ligt bi moral biti pokrit s svojim možem, a mu je uspelo uiti. Podrobnosti, kot je ta, ustvarjajo razliko. Od treh golov, ki smo jih prejeli od Aajxa, se na našo nesrečo dva in pol štejejo kot darila,"
je bil po izpadu kritičen trener Juventusa Max Allegri in s tem okrcal obrambne napake ter nezbranost svojih varovancev. Brez obramb Wojciecha Szczesnyja bi se Juve znašel v težavah že na prvi tekmi in tudi na povratni je prvi vratar Poljske kar nekaj časa držal belo-črne v igri.

Po koncu tekme v Torinu je prvi zvezdnik Juventusa Cristiano Ronaldo samo nejeverno zmajeval z glavo. Portugalec je dosegel oba gola Italijanov v dvoboju, a na koncu ni mogel skriti frustracij, ko si je z nepotrebnim štartom v zadnjih trenutkih prislužil še rumeni karton. Po treh zaporednih slavjih z Realom Madridom in kar 8 zaporednih polfinalih skorajda razumljivo.

Lionel Messi je z dvema udarcema v 20 minutah spravil na kolena Manchester United, s svojo genialnostjo pa prisilil medije na Otoku v nov val slavospevov. Foto: Reuters
Lionel Messi je z dvema udarcema v 20 minutah spravil na kolena Manchester United, s svojo genialnostjo pa prisilil medije na Otoku v nov val slavospevov. Foto: Reuters

Prvi strelec LP-ja udaril dvakrat
Z izpadom Juventusa so se še dvignile delnice Barcelone, ki je po minimalni zmagi v Manchestru nato rutinirano s 3:0 še drugič premagala United in se po štirih letih prebila v polfinale. Vajeti v svoje noge je že zgodaj prevzel Lionel Messi, ki je vidno lačen pete evropske krone (mimogrede: s tem bi se izenačil z Ronaldom). Osupljivemu prvemu golu, po katerem je debelo pogledal tudi prvi rdeči vrag Paul Pogba, je sledilo še darilo Davida De Gee.

24 golov angleški elitni šesterici
V četrtfinalu LP-ja je Messi zadel prvič po dvoboju s PSG-jem leta 2013, s skupno 10 goli v letošnji izvedbi tekmovanja pa je zdaj sam najboljši strelec Lige prvakov. Proti angleškim klubom je Messi na 32 soočenjih natresel 24 golov, vestni statistiki so izbrskali, da je prav vse zadetke dosegel proti veliki šesterici Man United, Man City, Liverpool, Arsenal, Chelsea in Tottenham, s čimer so za angleško elito zgodovinsko bolj nevarni le Sergio Aguero, Jamie Vardy in Eden Hazard, a Messi v nasprotju z njimi nikoli ni zaigral v Premier ligi.

"Veseli smo, da smo po nekaj letih znova v polfinalu Lige prvakov. Veseli smo tudi zaradi načina, kako nam je uspelo. United je imel v uvodnih minutah sicer izredno priložnost in je deloval nevarno, a zaradi tega smo se zelo zbrali. Nato smo bili boljši in odigrali zelo dobro tekmo," je povratno tekmo povzel vezist Sergio Busquets. Barcelono kljub 4-letnemu premoru zdaj čaka že sedmi polfinale v zadnjih 11 sezonah najmočnejšega klubskega tekmovanja na svetu. Skupno je Barca na domači zelenici Camp Noua nepremagana že kar 31 tekem (28 zmag) oz. vse od septembra 2013.

Torkova zmagovalca glavna gledalca tekem v sredo
Ob visoki prednosti 9 točk v La Ligi se bodo v Barceloni v naslednjem mesecu in pol popolnoma posvetili Ligi prvakov in pohodu na vrh Evrope. Za začetek si bodo drevi v miru pogledali povratno tekmo Porto ‒ Liverpool, kjer Angleži na Portugalskem branijo udobno prednost dveh golov, zmagovalec bo namreč njihov nasprotnik v polfinalu. Sočasno bo Ajax iz istega razloga podrobno spremljal razplet angleškega para Manchester City ‒ Tottenham, kjer bo četa Pepa Guardiole lovila zaostanek v golih.

Po izpadu Juventusa: CTRL + ALT + DE LIGT