Matjaž Kopitar je v ponedeljek, 11. maja 2015, še zadnjič stal na klopi Slovenije. V štirih letih in pol je bilo veliko vzponov in tudi padcev, za vedno pa ostaja 7. mesto v Sočiju. Foto: Reuters
Matjaž Kopitar je v ponedeljek, 11. maja 2015, še zadnjič stal na klopi Slovenije. V štirih letih in pol je bilo veliko vzponov in tudi padcev, za vedno pa ostaja 7. mesto v Sočiju. Foto: Reuters
Zmaga in 3 točke za slovo nista mogla v ničemer spremeniti odločitve o odstopu.
Matjaž Kopitar
Matjažu Kopitarju ni več do hokeja in nasmeha v vlogi selektorja Slovenije. Po vnovičnem izpadu iz elitne divizije svetovnega prvenstva je nepreklicno odstopil. Foto: MMC RTV SLO
Kopitar o glavnih vzrokih neuspeha v Ostravi.
Matjaž Kopitar ob odstopni izjavi
Sprva Kopitar starejši ni želel veliko govoriti in razlagati in je že končal ter naredil prvi korak k izhodu, a si je nato premislil in vseeno malce bolj pojasnil nepreklicni odstop. Foto: MMC RTV SLO

Jaz vidim ogromno motivacije, a ne moreš delati v takšnem okolju.

Ni kriva izguba motivacije po izpadu iz elite.
Nik Zupančič in Matjaž Kopitar
Kdo bo lahko zasenčil Matjaža Kopitarja? Če se bo želela ohraniti kontinuiteta dela, je tu selektorjev pomočnik Nik Zupančič. Pred Kopitarjem so reprezentanco kar desetletje sicer vodili tuji selektorji. Foto: www.alesfevzer.com
Koliko so krivi novinarji oz. ali so bili le kaplja čez rob.
Slovenska hokejska reprezentanca po porazu z Rusijo v Ostravi (3:5)
Hokejska zveza Slovenije mora zdaj poiskati novega selektorja. "To ni moja naloga," je Kopitar zavrnil, da bi povedal, koga bi lahko videl kot naslednika na mestu selektorja risov. Foto: Reuters

zmagi proti Danski nepreklicno odstopil.

"Povem vam samo enkrat. Jaz sem tukaj svojo zgodbo zaključil. Moja zgodba s to reprezentanco je končana," je najprej pojasnil Matjaž Kopitar, ki je rise prek Vojensa popeljal na olimpijske igre v Sočiju. Februarja lani je sledil zgodovinski uspeh s prebojem v četrtfinale in osvojitvijo 7. mesta na turnirju najboljših hokejistov sveta.

Končana selektorska zgodba M. Kopitarja
Na svetovnih prvenstvih nasprotno Kopitarju ni šlo po načrtih, saj je v Bratislavi 2011, Stockholmu 2013 in tudi letos v Ostravi izpadel iz elite, skupni izkupiček Slovenije med elito pa je bil bore dve zmagi, tri osvojene točke za poraze v podaljšku/loteriji in kar 15 porazov.

"Za prihodnost ne vem, kje je, za sebe pa vem in samo enkrat vam bom povedal. Jaz sem tukaj svojo zgodbo končal, povem samo enkrat, ne bo nobenih izjav in razlag. Moja zgodba s to reprezentanco je končana," je Kopitar oznanil odstop z mesta selektorja moške hokejske reprezentance.

"Hitro se preštejejo ljudje, ki zlivajo gnoj"
"Žal je v Sloveniji toliko negativcev, ki prevladujejo, in če lahko živijo s tem, naj živijo. Jaz bom težko živel brez teh fantov, ker so dobri. Zaslužijo boljšo podporo, kot jo imajo. Bilo je veliko lepih trenutkov in tudi nekaj žalostnih. Pa tudi tukaj se hitro preštejejo ljudje, ki zlivajo gnoj in negativno vplivajo na vse skupaj," je razočaran govoril Kopitar in pred zbranimi slovenskimi mediji v Ostravi prst usmeril tudi na nekatere medije in pokazal v smer tako imenovane hokejske opozicije, zbrane okoli nekdanjega predsednika HZS-ja Nestla Aljančiča.

"To moštvo je že velikokrat dokazalo, da se zna boriti. A nekateri tega ne cenijo, stresajo blato po njih in meni. Če lahko s tem živijo, pa naj. Jaz bom živel, oni pa ne bojo. Razen če niso bili že prej udarjeni s kakšne strani. Sami veste zaradi katerih ljudi. Upam, da lahko s tem živijo, sam upam, da bom še nekaj časa," je bil oster, a ne tudi odkrito neposreden 49-letni Jeseničan.

Igralce, štab in vodstvo obvestil takoj po tekmi
"Sem v slačilnici povedal, da ne bi od kod drugod prej izvedeli. Zdajle sem povedal vsem, tako vodstvu kot igralcem," je Kopitar potrdil, da je novico vsem uradno sporočil šele po koncu tekme, ko je Slovenija premagala Dansko z 1:0 in s tem tudi prekinila črni niz 15 zaporednih porazov na SP-jih elitne divizije ter se častno poslovila od Ostrave.

Z novico o odstopu je tako seznanil celotni strokovni štab in vodstvo Hokejske zveze Slovenije, odločitev je bila pri njem dokončna že pred tekmo. Poudaril je, da ni možnosti, da bi si premislil oziroma, da bi ga lahko pregovoril predsednik Hokejske zveze Slovenije Matjaž Rakovec. "Poskušal je. To je pot, ki je včasih zelo strma in preveč kamnita."

Ni mu uspelo nadgraditi zgodbe v eliti
"Želel sem končati že lani po Gojangu, ki je bil zame velik uspeh. Tam sem videl, da je upanje, da nadgradimo zgodbo. Tega pa tukaj v Ostravi nismo zmogli. Hotel sem, da bi vsaj obstali med elito in se dostojanstveno poslovil, a nam žal ni uspelo,"
je Kopitar še obrazložil, da je bil že po lanskem SP-ju v Južni Koreji tik pred tem, da zapusti selektorsko mesto, a je nato podpisal novo pogodbo, kjer je bil končni cilj vnovično igranje na olimpijskih igrah - v Pjongčangu 2018.

Nepreklicni odstop, ker je neposreden in odkrit
O svoji hokejski prihodnosti za zdaj tudi še ni želel govoriti. Odločitev o slovesu je sprejel med letošnjim prvenstvom, ni pa bila hipna, temveč dobro premišljena. "Včasih jih dobiš zaradi tega po riti. Sam sem odkrit in neposreden ter ne slepomišim," je o trdnosti odstopa zatrdil deseti trener, ki je vodil Slovenijo.

Pod Kopitarjevim vodstvom in z novimi obrazi na HZS-ju so se uredile razmere v članski reprezentanci, kjer so bili prej spori z vodstvom zveze glede denarja in pogojev pogosti, hkrati so igralci tudi redno zavračali igranje na kakšnih prvenstvih. "Vidite, ene stvari pa so le bile dobre," je Kopitar odvrnil, da mu je uspelo ustvariti trdno in enotno reprezentanco, katere klicu so se izbranci vedno odvzali.

Po odstopu še zadnjič z risi na avtobus za domovino
"Ne, res mi ni za nič žal in ne bi ničesar spremenil. Sami vemo, kako smo omejeni, in nekaterih stvari ne moreš spreminjati. Verjameš in včasih se izide, včasih pa ne,"
je zdaj že nekdanji selektor zatrdil, da med pripravami in na samem turnirju ne bi spreminjal stvari za nazaj. "Zdaj bom šel dol, se preoblekel in šel na avtobus," je zaključil Matjaž Kopitar in odšel v slačilnico ter se skupaj s celotno reprezentanco odpravil na nočno avtobusno vožnjo proti Sloveniji, kamor bodo risi prišli v torkovih jutranjih urah, od koder se bodo razkropili po domovih.

Predsednik HZS-ja Rakovec obžaluje odstop
"V HZS-ju obžalujemo današnji odstop selektorja Matjaža Kopitarja, ki je s slovensko hokejsko reprezentanco dosegel izjemne rezultate na zadnjih olimpijskih igrah. Verjamemo v naše fante in vemo, da zmorejo veliko, Matjaž Kopitar je dokazal ravno to. Osebno obžalujem, da ne bomo skupaj z Matjažem uresničevali načrta, ki smo si ga zadali v tem olimpijskem ciklusu. Zahvaljujemo se mu za ves trud in prispevek k razvoju slovenskega hokeja in upamo, da bo še naprej deloval v slovenskem hokeju,” je odstop komentiral predsednik HZS-ja Matjaž Rakovec, ki je bil še sredi dneva prepričan, da bo Kopitar kvečjemu ponudil odstop, o katerem bi nato razpravljali na strokovni komisiji in v vodstvu Hokejske zveze Slovenije.

Upali na četrtfinale, po izpadu pa ostali brez šefa
Slovenska hokejska reprezentanca je odšla v Ostravo z osnovnim ciljem, da obstane med elitno šestnajsterico hokejskega sveta, če bi se stvari izšle, mogoče se celo borila za četrtfinale, a končalo se je z vnovičnim, že četrtim, takojšnjim izpadom, za konec pa je ostala brez znotraj reprezentance zelo spoštovanega in priljubljenega selektorja.

Zmaga in 3 točke za slovo nista mogla v ničemer spremeniti odločitve o odstopu.
Kopitar o glavnih vzrokih neuspeha v Ostravi.

Jaz vidim ogromno motivacije, a ne moreš delati v takšnem okolju.

Ni kriva izguba motivacije po izpadu iz elite.
Koliko so krivi novinarji oz. ali so bili le kaplja čez rob.
Rakovec: Aljančič pripravlja mojo menjavo
Kopitar: Žal v Sloveniji prevladujejo negativci
Rakovec: Aljančič pripravlja mojo menjavo
Kopitar: Žal v Sloveniji prevladujejo negativci