Matej Mohorič, nekdanji svetovni prvak med mlajšimi člani in mladinci, je znova pokazal svoj razkošni talent. Izmučen, a zadovoljen je takole prečkal ciljno črto v najdaljši etapi Gira. Foto: EPA
Matej Mohorič, nekdanji svetovni prvak med mlajšimi člani in mladinci, je znova pokazal svoj razkošni talent. Izmučen, a zadovoljen je takole prečkal ciljno črto v najdaljši etapi Gira. Foto: EPA
Matej Mohorič
Mohorič, "blažen med ženami", na zmagovalnem odru. Foto: EPA
Matej Mohorič
Mohorič je po Vuelti dobil še etapo na Giru. "Podčrtal sem si jo zaradi dolžine in zahtevnosti. Pa tudi zaradi prvega vzpona. Pobeg bi danes uspel do cilja, če ne bi zadaj ostal Chaves," je pojasnil Podbličan, ki se je med ubežnike preselil že takoj po startu in nase prvič opozoril na prvem spustu. Foto: EPA
Matej Mohorič
Mohorič je zelo zadovoljen s svojim položajem v Bahrain-Meridi, katere direktor je Gorazd Štangelj. "Super nam gre kot ekipi. Gremo dan za dnem. Domenico Pozzovivo in njegov boj za generalno razvrstitev sta zdaj prioriteta, gremo pa dan za dnem. Že jutri je na papirju lepa etapa, ki bi mi lahko ustrezala. Toda mislim, da bom preveč utrujen. Bomo videli. Naslednji teden je prav tako še ena zanimiva in lepa etapa," je zaključil Mohorič. Foto: EPA
Matej Mohorič na Giru do velike zmage

23-letni Mohorič je slavil pred Nemcem Nicom Denzom in Ircem Samom Bennettom. Podbličan se je v lov na etapno zmago podal dobrih 39 kilometrov pred ciljem, ko je odgovoril na napad Italijana Davideja Villele. Skupaj sta nato hitro ujela Italijana Marca Frapportija, ki je vztrajal spredaj.

Mohorič na spustu pokazal mojstrstvo
Mohorič je na spustu z zadnjega kategoriziranega vzpona dneva (Annifo, 895 m; 4. kategorija), pokazal svoje mojstrstvo, v primerjavi z Villelo je naredil nekaj razlike, toda Italijan in Denz, ki se je na spustu podal za vodilnima, sta ga ujela 18,4 kilometra pred koncem. Villela je omagal, Mohorič in Denz pa sta sama nadaljevala proti ciljni črti. Mohorič je v zadnji kilometer vstopil kot prvi, čakal na morebitni napad Denza, nato pa se je odločil za pospeševanje, na kar Nemec ni imel odgovora.

Pozzovio mi je dal proste roke
"Izjemno. Super sem vesel zase, najbolj pa za ekipo, ki mi je danes dala priložnost. Domenico Pozzovivo, naš najboljši v skupnem seštevku, se počuti dobro, dal mi je proste roke za etapo. Zelo sem vesel," je v prvi izjavi dejal Mohorič, o razpletu sprinta pa je dodal: "Nisem bil samozavesten, da mi bo uspelo v sprintu. Nekajkrat prej sem ga skušal napasti. Sodeloval je, zato sem se odločil, da poskusim s sprintom. Nisem verjel. Ko sem videl, da mi ne more slediti, sem skušal samo priti do cilja."

Letos sem naredil velik korak naprej
Mohorič je v tej sezoni, ko je prestopil v Bahrain-Merido, zelo dobro pripravljen. Velja za zelo zanesljivega pomočnika, ki je kar nekajkrat opozoril nase z etapnimi uspehi. Zmagal je na dirki GP Industria & Artigianato, se z najboljšimi cel teden boril na dirki po Kataloniji, bil 11. na klasiki Strade Bianche ... "Res je. Letos sem naredil velik korak naprej. Dobro se počutim v Bahrain-Meridi. Daje mi veliko podpore za uspehe. Upam, da bom v tej sezoni dosegel še več."

Po Vuelti Mohorič slavil še na Giru
To je Mohoričeva druga etapna zmaga na eni izmed treh tritedenskih dirk, lani je dobil etapo na Vuelti, in peta med profesionalci. Mohorič je Sloveniji prikolesaril peto etapno zmago na Giru in osmo na tritedenskih dirkah. Na Giru je dve etapi dobil Jan Polanc, tokrat 45., po eno pa Luka Mezgec in Primož Roglič, ki je slavil še na Dirki po Franciji.

Chaves padel na 39. mesto
Osmoljenec dneva je Kolumbijec Esteban Chaves, po devetih etapah drugi v skupnem seštevku. Chaves in še nekateri kolesarji so se v težavah znašli že kmalu po startu, na prvem vzponu, ko so zaostali za skupino z rožnato majico. Chaves se je še z nekaterimi klubskimi kolesarji skušal priključiti glavnini, a se je kakšnih 88 kilometrov pred ciljem vdal. Verjetno tudi iz taktičnih razlogov, saj so zadaj poleg Chavesa ostali še nekateri kolesarji Mitchelton-Scotta, ki so se odločili prihraniti nekaj moči za prihodnje etape, ko bo vodilni v skupnem seštevku Britanec Simon Yates potreboval njihovo pomoč pri branjenju rožnate majice. Kolumbijec (135.) je na koncu zaostal 25 minut in 25 sekund, nazadoval je na 39. mesto.

UCI WORLDTOUR             
                   

101. DIRKA PO ITALIJI, 10. etapa   
                   
Penne-Gualdo Tadino, 244 km:     
 1. M. MOHORIČ     SLO  6:04:52
 2. N. DENZ      NEM  isti čas
 3. S. BENNETT     IRS   +0:34
 4. E. BATTAGLIN    ITA    vsi
 5. D. BALLERINI    ITA      
 6. M. W. SCHMIDT   DAN      
 7. F. GAVAZZI     ITA      
 8. J. PANTANO GOMEZ  KOL    isti
 9. G. BRAMBILLA    ITA      
 10. J. GONCALVES    POR      
 ...                 
 15. C. FROOME      VB
 17. S. YATES      VB      
 31. F. ARU       ITA      
 45. J. POLANC     SLO    čas
165. D. NOVAK      SLO   30:14

Skupni vrstni red po 10. etapi:    
 1. S. YATES      VB  43:42:38
 2. T. DUMOULIN    NIZ   +0:41
 3. T. PINOT      FRA    0:46
 4. D. POZZOVIVO    ITA    1:00
 5. R. CARAPAZ     EKV    1:23
 6. G. BENNETT     NZL    1:36
 7. R. DENNIS     AVS    2:08
 8. P. BILBAO     ŠPA    2:08
 9. M. WOODS      KAN    2:28
 10. C. FROOME      VB    2:30
 ...                 
 14. F. ARU       ITA    2:39
 33. J. POLANC     SLO   23:13
 37. M. MOHORIČ     SLO   24:25
142. D. NOVAK      SLO  1:51:46
Matej Mohorič na Giru do velike zmage