Najboljši strelec Mure Amadej Maroša (desno) je ostal pri desetih doseženih zadetkih v tej sezoni. Foto: www.alesfevzer.com
Najboljši strelec Mure Amadej Maroša (desno) je ostal pri desetih doseženih zadetkih v tej sezoni. Foto: www.alesfevzer.com
Maribor z zmago na Fazaneriji bližje Olimpiji

Kar pet severovzhodnih derbijev se je od julija 2018 do danes končalo z remijem, tudi oba v jesenskem delu te sezone (1:1 v Murski Soboti, 0:0 v Mariboru). Mura se je edine zmage veselila konec septembra 2018, ko je na Fazaneriji slavila s 4:1.

V pretekli sezoni sta se moštvi pomerili tudi v polfinalu pokala. Maribor je v Ljudskem vrtu zmagal z 1:0, na povratni tekmi pa je bilo 1:1.

V sredo je bilo razočaranje soboških navijačev podobno kot 24. aprila, ko Muri ni uspel veliki met z uvrstitvijo v finale pokala. Lahko so se le trepljali po ramenih in tolažili, da bo drugič bolje. Moštvo, za katero navijajo, je sicer še naprej v igri za najvišja mesta, saj za vodilno Olimpijo zaostaja samo sedem točk, toda zamudilo je priložnost, da bi še zgostilo konkurenco na vrhu lestvice.

Sorodna novica Maribor po zmagi v Murski Soboti diha za ovratnik Olimpiji

Mura sprva preveč previdna ...
Prvi polčas ni bil po okusu domačega občinstva, ampak, kar se tiče Mure, "zelo sterilen", kot ga je označil Šimundža na novinarski konferenci po tekmi. Maribor je imel vse niti igre v svojih nogah, bil precej boljši in zasluženo vodil z 1:0.

"V prvem polčasu nisem bil zadovoljen predvsem z gibanji veznih igralcev, premalo želje je bilo pri iskanju medprostorov in napadanju v globino. Nismo bili dovolj pogumni in agresivni, nismo jim vsilili načina igre, ki smo ga želeli. Dovolili smo, da je prišla do izraza njihova kakovost. Zato je bil prvi polčas popolnoma na njihovi strani. Maribor je igral na zelo visoki ravni. Bili so zanesljivi, razigrani in delovni. Kljub temu pa se je ponujal prostor, ki bi se ga dalo izkoristiti, a smo bili malce preveč 'ziheraški' in igrali preveč v širino," je slabo predstavo v uvodnih 45 minutah analiziral Šimundža, ki ni mogel računati na pomembnega igralca, kaznovanega Luko Bobičanca.

Ni nam v tolažbo to, da smo igrali dobro, a izgubili, toda stvar je preprosto takšna, da hodimo po svoji poti. Imamo svojo pot, svoje želje, cilje in zamisli. V drugem polčasu so fantje pokazali, da je ta pot prava.

Ante Šimundža

... v drugem polčasu s Horvatom boljša
Po prihodu iz slačilnice so gostitelji zaigrali bolje in z visokim ritmom postali živahnejši, prebudili so se gledalci, vse skupaj pa je vodilo do izenačenja Luke Šušnjare v 66. minuti. Zelo verjetno je bil sicer podajalec Žiga Kous na začetku akcije v prepovedanem položaju.

"Z vstopom Tomija Horvata na igrišče smo tisto, česar v prvem polčasu nismo delali, v drugem zelo dobro počeli. Z globinskimi žogami smo bili zelo nevarni, imeli smo lepe priložnosti. V 92. minuti bi lahko še drugič izenačili. Andrija Filipović ne bi smel udariti po žogi, ampak z notranjim delom stopala po tleh 'podati' v gol. Vratar bi zelo težko reagiral. Malo je tudi igrišče ustavilo žogo tako, kot si on ni želel," je Šimundža opisal akcijo iz sodnikovega podaljška, zaradi katere so si domači navijači pulili lase.

"Žal je Maribor z enim strelom v drugem polčasu prišel do treh točk. Je kakovostna ekipa, ki te kaznuje ob vsaki nepazljivosti, to se je tudi danes zgodilo," je še dodal.

Analiza po koncu tekme Mura – Maribor
"Lepo je, ko zmagaš na takšni tekmi, ko si v določenih trenutkih tudi v podrejenem položaju. Končno smo zmagali v Murski Soboti. Seveda sem vesel tudi svojega zadetka," je za TV Slovenija povedal strelec zadetka za 2:1 pet minut pred koncem tekme Andrej Kotnik. Foto: www.alesfevzer.com

Odlično delo treh vezistov
Milanič ni mogel skriti velikega zadovoljstva. Pošalil se je tudi ob prihodu v improvizirani studio TV Slovenija k Saši Jerkoviću in Branku Zupanu ob robu igrišča.

"Obe ekipi sta zaslužni za odlično tekmo. Jasno je, da smo zaradi prikazanega in treh točk zelo zadovoljni. Naši trije vezisti Dervišević, Pihler in Cretu so zapirali celotno širino in s tem delali zelo težko delo, saj so morali veliko teči. V prvem polčasu so to tako dobro počeli, da sta zelo dobro igrala tudi Kronaveter in Požeg Vancaš, ki sta imela več svobode in bila zaradi tega malce bolj sveža. Oba sta zadela, dosegli smo pravzaprav dva gola. Drugi polčas bi bil z rezultatom 2:0 popolnoma druga pesem. Bili bi mirnejši," je trener Maribora zbodel sodnike, ki so v 35. minuti napačno dosodili prepovedan položaj, ko je po protinapadu mrežo zatresel Rudi Požeg Vancaš. Glavni sodnik je bil Dejan Balažič iz Ljubljane.

Z Mešanovićem sem zelo zadovoljen, ker je bil tam, kjer mora biti. Držal je položaj. Dobil je zelo malo uporabnih žog, a je delal dobro, zadrževal žoge, tudi v obrambi je bil taktično prisoten, dober.

Darko Milanič o Jasminu Mešanoviću, ki je zamenjal poškodovanega Luko Zahovića.

V drugem delu preveč statični in pasivni
Zakaj je nato sledila takšna sprememba v razmerju na zelenici v nadaljevanju tekme? "V drugem polčasu je bila predstava domačinov fantastična, pritisnili so nas, ko smo imeli težave ter bili preveč statični in pasivni. Neverjetno so šprintali, pri tem se nismo dobro znašli. Prostor za hrbtom naših vezistov je bil slabo pokrit, tudi njihova bočna igralca sta prihajala zelo visoko. Poskusili smo zgostiti sredino z Mešanovićem in Požegom Vancašem, a tudi to ni 'štimalo'. Po prejetem zadetku nam je s spremembo postavitve in svežimi igralci le uspelo vzpostaviti ravnotežje in znova prevzeti nadzor nad tekmo. S Pihlerjem in Vrhovcem v sredini smo znova dobili stabilnost in kompaktnost. Danes je bilo treba vleči prave poteze, tako kot pri šahu. Tekmec se je, ker je tako jurišal, tudi malce iztrošil. Super zadovoljen sem s tem, kako so fantje oddelali in kakšen pristop so imeli. Če bi nam uspelo izločiti še tisti del tekme, ko smo trpeli, bi bilo res odlično," je pojasnil Milanič.

Izjemna podaja Vilerja in odločilni gol Kotnika

"Kotnik zadel iz netipičnega položaja"
In kako je zadovoljen s strelcem odločilnega zadetka v 86. minuti Andrejem Kotnikom, ki je po sijajni dolgi podaji kapetana Mitje Vilerja dosegel prvi zadetek v letošnjem prvenstvu? "Ima zelo veliko talenta, s katerim mora odgovoriti na zahteve moštva in trenutka. Na veliko tekmah naredi kakšno izjemno dobro stvar, tudi danes je tako zabil. Zadel je iz netipičnega položaja zanj, saj nerad napada s tekom v globino. Redko ga boste videli to storiti, a ga spodbujamo, da to dela. Ko bo to ponotranjil in se bo to poznalo tudi pri njegovi statistiki, potem bo odličen. Mislim, da je na pravi poti."

V naslednjem krogu bo Maribor v soboto ob 18.00 gostil Tabor Sežano. Olimpija, ki je v torek z 0:2 izgubila proti Triglavu, bo ob 14.00 gostovala pri zadnjeuvrščenem Rudarju. Prenos bo na TV Slovenija 2 in MMC-ju. Mura se bo v nedeljo zgodaj popoldne pomerila s Kranjčani, ki so v uvodnih dveh spomladanskih krogih edini dvakrat zmagali. Preostali dve tekmi bosta Bravo – Aluminij in Domžale – Celje.