Gregor Hrovat je bil z 12 točkami najboljši slovenski strelec. Foto: www.alesfevzer.com
Gregor Hrovat je bil z 12 točkami najboljši slovenski strelec. Foto: www.alesfevzer.com

Tekma sicer ni imela večjega pomena, saj je bila Turčija že pred tem uvrščena na svetovno prvenstvo, Slovenija pa si je vrata na Kitajsko že zdavnaj zaprla. V kvalifikacijah za SP tako evropski prvaki ostajajo pri le dveh zmagah, imajo pa kar devet porazov in so prikovani na dno skupine. Od zadnje zmage vrste Rada Trifunovića na uradnih tekmah bo minilo več kot eno leto. Naslednji dvoboj jo namreč čaka v ponedeljek, ko bo gostila Ukrajino, v soboto pa bo ravno leto dni od slavja v Črni gori. Temu je v kvalifikacijah sledilo osem zaporednih porazov.

Zoran Dragić se je v slovenski dres vrnil z desetimi točkami. Foto: www.alesfevzer.com
Zoran Dragić se je v slovenski dres vrnil z desetimi točkami. Foto: www.alesfevzer.com

Ob vseh težavah s sestavo moštva je selektor ostal še brez Vlatka Čančarja in Žige Dimca. Tako ni imel klasičnega centra in so pod obročem igrali tudi košarkarji, ki se sicer najbolje znajdejo na krilu. Dokler je bila obramba še na zadovoljivi ravni, je Slovenija držala stik s Turki, ki so bili na začetku ofenzivno nerazpoloženi. Ko se je gostiteljem, ki so imeli na voljo tudi šest evroligaških košarkarjev, v napadu vendarle odprlo, pa so hitro prevzeli pobudo in ves čas višali razliko, ki je bila v drugem delu takoj dvomestna, nato pa tudi narasla prek 20.

Trifunović: V drugem delu se nam je poznala utrujenost
V slovenskem napadu ni bilo prave kombinatorike. Situacije so Trifunovićevi varovanci reševali v večini s samostojnimi akcijami, vse preveč je bilo neizdelanih akcij in metov izza črte (8/34). Razigranih posameznikov ni bilo, na koncu je bil z 12 točkami najuspešnejši Gregor Hrovat, Zoran Dragić in Jan Kosi, ki mu je zmanjkal en skok do dvojnega dvojčka, pa sta jih dodala po deset. Dokler so bili nekoliko konkurenčni v skoku, so še bili blizu, na koncu pa so bili tudi pri ujetih odbitih žogah Turki bistveno uspešnejši (45:33). S tako oslabljeno in limitirano postavo ter obenem tudi s tako igro bodo tudi v prihajajočih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo velike težave.

"Pričakovali smo težko tekmo, saj smo vedeli, da nam manjkajo centimetri. Vseeno so fantje z veliko mero borbenosti, kar dokazuje predvsem skok v napadu, to delno nadoknadili, žal pa je ta boj s precej višjimi in težjimi igralci Turčije zahtevala svoj davek. V drugem polčasu se nam je poznala utrujenost in temu je sledil visok poraz. Hkrati nam tudi meti z razdalje, ki so bili naše glavne orožje, niso šli od rok, pa še gostitelji so v nadaljevanju zaigrali precej bolj fizično, česar sodniki niso kaznovali. Kljub porazu si fantje zaslužijo pohvale za borbenost in vztrajanje vse do konca," je po tekmi povedal Trifunović.

Ko smo videli postavo Turčije in izvedeli, da Dimec in Čančar ne bosta mogla igrati, smo vedeli, da nas čaka hud in naporen boj. Manjkalo nam je centimetrov in igralcev. V takem primeru se moraš zanesti na koše z razdalje, mi pa smo bili v tem pogledu katastrofalni. Na drugi strani so Turki zadeli tudi nekaj težkih metov, gledalci v dvorani so se prebudili in razlika je hitro narasla. Zdaj se moramo zbrati za tekmo proti Ukrajini, ji vrniti za hud poraz, ki smo ga tam doživeli, nato pa čim prej pozabiti te kvalifikacije in misli usmeriti v boj za evropsko prvenstvo 2021.

Edo Murić, kapetan Slovenije

Spodbudna prva četrtina, slabo nadaljevanje
Peterka Matic Rebec, Dragić, Hrovat, Edo Murić in Kosi je uspešno odprla tekmo. Slovenci so že v prvih šestih minutah vrgli kar osem trojk, dve pa zadeli. S tretjim natančnim slovenskim metom izza črte je Rebec v osmi minuti zadel za gostujoče vodstvo 15:9, zatem pa je po uspešnem skoku v napadu Kosi, ki se je pod obročema po najboljših močeh boril z višjimi in močnejšimi Turki, popeljal Slovenijo na +8. Trifunovićeva vrsta je bila konkurenčna v skoku, ključna pa je bila obramba, ki je bila na ustrezni ravni in tudi po zaslugi štirih ukradenih žog so evropski prvaki dobili uvodni del tekme.

Drugo četrtino je s trojko z velike razdalje odprl Luka Rupnik, Jan Špan, ki je prvič oblekel reprezentančni dres, pa je v tretji minuti izza črte Slovenijo popeljal do dvomestne prednosti. A nato so sledile črne minute. Po devetih zaporednih turških točkah je Trifunović posredoval z minuto odmora, ki pa želene spremembe ni prinesla. Rebec je poskusil s popolnoma neizdelanim metom izza črte, za tri sta metala še Špan in Dragić, Turčija pa je po nešportni osebni napaki zadnjega in po prostih metih Metecana Birsena povedla. Gostitelji so naredili serijo 13:0, ki jo je s prostim metom prekinil Rebec, a učinkovita turška igra se je nadaljevala in do polčasa je razlika narasla na osem. Slovenci so v prvem polčasu vrgli kar 21 trojk, zadeli pa jih le pet.

Turška prednost narasla celo na 25
Sinan Güler je v prvem napadu drugega dela prednost povišal na deset. Izkušeni branilec Fenerbahčeja je bil najzaslužnejši, da so Turki naskok povišali celo na 15, a sledil je še (zadnji) uspešen slovenski odgovor. Prek Dragića, ki je v prvi polovici tretje četrtine dal sedem točk, je Slovenija naredila delni izid 7:0, nato pa se približala na -7. Vendar je bil zaključek četrtine znova v znamenju gostiteljev, ki so s serijo 11:0 povedli za 18.

Turki previsoka ovira za evropske prvake

Z vodstvom za 16 je Turčija vstopila v zadnjih deset minut srečanja. V slovenskem napadu ni bilo prave ideje, obrambo pa so gostitelji zlahka prebijali in razliko kmalu dvignili prek 20, ko je debitant Leon Šantelj pozabil na Sertaca Sanlija, ki je zabil za 63:42. Vmes je prednost narasla celo na 25, do konca pa so jo evropski prvaki le nekoliko omilili in tik pred iztekom 40. minute je Hrovat po košu in zadetem prostem metu poskrbel, da je bila vendarle manjša od 20 točk.


SVETOVNO PRVENSTVO 2019
KVALIFIKACIJE, drugi del, skupina I, 5. krog:
TURČIJA ‒ SLOVENIJA
77:58 (11:17, 23:9, 24:16, 19:16)
Tuncer 22, Güler 212, Erden 10, Sanli 8, Gecim 6, Arslan in Ugurlu po 5, Birsen 3, Balbay, Köksal in Türen po 2; Hrovat 12, Dragić in Kosi po 10, Murić 7, Rupnik in Rebec po 5, Škedelj, Mesiček in Špan po 3.

Prosti meti: 11/19; 10/18
Met za dve: 21/31; 12/32
Met za tri: 8/24; 8/34
Skoki: 45; 33

UKRAJINA ‒ ČRNA GORA
74:76 (34:17, 6:9, 16:25, 18:25)
Bobrov 19; Needham 26, Dubljević 11.

LATVIJA ‒ ŠPANIJA
62:67 (14:25, 11:13, 18:13, 21:16)
Škele 18; Brizuela 17, Colom 13.

6. krog, ponedeljek:
SLOVENIJA ‒ UKRAJINA ob 19.00
ČRNA GORA ‒ LATVIJA
ŠPANIJA ‒ TURČIJA

Lestvica:                              
ŠPANIJA                11  9 2  +60 20 
TURČIJA                11  8 3  +85 19 
ČRNA GORA              11  7 4  +23 18 
-------------------------------------- 
LATVIJA                11  6 5  +26 17 
UKRAJINA               11  5 6  +17 16 
SLOVENIJA              11  2 9  -80 13 
Na SP, ki bo med 31. avgustom in 15.   
septembrom 2019, vodijo prva tri mesta.