Julian Alaphilippe je prišel na dirko Milano‒San Remo v vlogi favorita in svojo nalogo opravil brezhibno.
Julian Alaphilippe je prišel na dirko Milano‒San Remo v vlogi favorita in svojo nalogo opravil brezhibno. "Ponosen sem na to zmago in ponosen tudi na način, kako je dirkala moja ekipa. Sanjal sem o tej zmagi, čeprav ne gre za dirko, ki bi mi najbolj ustrezala. Bilo je zelo nervozno, šlo je hitro, k sreči pa sem v prvih šestih urah privarčeval dovolj energije." Foto: EPA

Zadnji vzpon na Poggio je odrezal šprinterje, delno tudi Mateja Mohoriča, toda na spustu je Mohorič ujel priključek in se še pred ciljno ravnino vključil v boj za etapno zmago. Toda izbral je napačno taktiko, potem ko ni dobro slišal moštvenega radia in je mislil, da je ob njem šprinterski adut iz njegove ekipe Bahrain Merida Sonny Colbrelli, v resnici pa je bil to Vincenzo Nibali. Šprint je tako začel prehitro.

Mohorič napadel prehitro

"V zaključku sem naredil napako. Ko sem videl, da je zraven še en naš kolesar, sem bil prepričan, da je to Colbrelli, ne Vincenzo Nibali. Zato sem prej začel šprint, ker sem želel pomagati Sonnyju. Vseeno peto mesto ni slab rezultat v takšni konkurenci." Res ni, gre za najboljši slovenski dosežek na dirki Milano‒San Remo (prej Andrej Hauptman, leta 2002 je bil 13.).

Legendarno pomladansko klasiko, dolgo kar 291 kilometerov (to pomeni 6 ur in 40 minut dirkanja) je dobil Julian Alaphilippe. Letos je v izjemni formi, ima že sedem zmag. "Očitno je bil tako dober, da je lahko nevtraliziral vse napade in potem še zmagal v šprintu. Zmago si je res zaslužil," je dodal 24-letni Mohorič, ki se bo v pomladanski sezoni preizkusil tudi na Dirki po Flandriji in na Parizu‒Roubaixu. Že pred sezono si je kot enega od ciljev postavil, da bi se rad preizkusil na kockah.

Če bo šlo vse po sreči, ga julija čaka debi na dirki Tour de France.