Športni direktor Maribora je po odhodu Zlatka Zahoviča postal Oliver Bogatinov. Foto: www.alesfevzer.com
Športni direktor Maribora je po odhodu Zlatka Zahoviča postal Oliver Bogatinov. Foto: www.alesfevzer.com

Potem ko sta se po 13 letih razšla nogometni klub Maribor in Zlatko Zahovič, se v štajerski prestolnici začenja novo nogometno obdobje. Voditelj Luka Petrič ter radijski športni reporterji Boštjan Janežič, Marko Cirman in Jože Pepevnik so razmišljali o prihodnosti 15-kratnih slovenskih prvakov. Obdobje po Zlatku Zahoviču bo zagotovo drugačno.

Sorodna novica Pavlin: Mladi upi prehitro odhajajo, polovični tujci nas ne smejo zanimati

"Klub bo od zdaj naprej skušal delovati drugače, na nekoliko bolj vzdržen način in tudi s tem, da so imenovali Oliverja Bogatinova, so v Mariboru pokazali, da bodo skušali probleme rešiti znotraj z nekimi rezervami, kakšnih velikih, dragih imen ni pričakovati," je povedal Jože Pepevnik, Boštjan Janežič pa dodal: "Dobro poznam Oliverja Bogatinova. Zdi se mi študiozen, miren, odločen, a ne preglasen, bolj preudaren, delaven človek. Takšnih zagotovo manjka v slovenskem nogometu."

Miran Pavlin v novi, zelo pomembni vlogi
Na reprezentančni ravni bo slovenski nogomet ta teden dobil novega direktorja reprezentanc. To vlogo je doslej opravljal Milan Miklavič, njegov naslednik pa bo dolgoletni reprezentant Miran Pavlin. Boštjan Janežič o tem, kaj lahko Pavlin prinese ustroju slovenskih izbranih vrst: "Ni želel na glas govoriti o reorganizaciji, vseskozi je ponavljal besedo sodelovanje, da bo pomagal trenerjem, selektorjem nižjih kategorij, da bi bil nekakšen povezovalec, še posebej zato, če igralci v tako mladih letih že igrajo v tujini. Nekaj ima, še iz časov, ko je bil v Kopru, tudi direktorskih znanj. Želi si, da bi odpadalo manj igralcev, s svojim zvezami bi lahko to omogočil."

Pavlin je pred časom dejal, da nikoli ne želi biti trener, si bo pa prizadeval, da bi čim manj igralcev iz slovenske lige odšlo prehitro igrat na tuje. To bi se po njegovem mnenju lahko zgodilo le ob dovolj veliki odškodnini, in ne za drobiž, Marko Cirman pa je ob tem pristavil, da Miran Pavlin dobro pluje po vseh teh funkcijah, od manj do bolj odgovornih: "Zelo me zanima, kako mu bo uspelo zadržati vse te igralce ob tako mizernih finančnih pogojih. Po drugi strani pa si želim, da bi zadržal prihode nekaterih igralcev, ki ne pripomorejo k dvigovanju ugleda slovenskega prvenstva. Naše prvenstvo je bilo vse prevečkrat v zadnjem obdobju poligon za hrvaške nogometaše iz druge ali celo tretje lige."

Gostovanje Dinama za Bežigradom, bučnice, lubenice in prebavne motnje
V zadnjem delu oddaje so se avtorji spominjali obiska svoje prve nogometne tekme. Miselno popotovanje se je razbohotilo od bežigrajskega stadiona, kjer je Boštjan Janežič v sezoni 1982/83 gledal zagrebški Dinamo. Prva tekma Luke Petriča, ki je odraščal na Cipru, je bila Olympiakos - Epa v Nikoziji. "Na starem, utrujenem stadionu v centru mesta, zgolj pred nekaj sto gledalci. Ko sem po nekaj letih znova obiskal Ciper, tega stadiona ni več, tam je zdaj makadamsko parkirišče. Za Olymipakos sem začel navijati, ker je zanj navijal sošolec. Ob koncu tisočletja je prišel premožen lastnik in klubu pomagal v Evropo, za ta klub je igralo kar nekaj Slovencev, med njimi tudi Marko Simeunovič, ki je dejal, da se vedno znova rad vrača na Ciper zaradi lubenic, ki jih prodajajo ob cestah v velikih tovornjakih."

Spomin Jožeta Pepevnika sega na tekme Maribora v kvalifikacijah za evropska tekmovanja in "tremi" pred tekmo z litovsko Karedo in belgijskim Genkom. Marko Cirman, ki je odraščal in živi v Celju, ne bo pozabil legendarnega stadiona Skalna klet, neverjetnega zadetka Boštjana Tratnjeka, pobiranja žog in obveznega rituala na vsaki tekmi, luščenja bučnih semen.

Morda niste vedeli?
Ob koncu tokratne oddaje pa lahko tudi vi preizkusite svoje nogometno znanje. V nedeljskem športnem popoldnevu na Valu 202 je Luka Petrič pripravil dve vprašanji za kviz. Kateri reprezentanci je Slovenija zabila največ golov doslej in kdo je v povprečju dobil največ in najmanj rumenih kartonov doslej.

Žoga je okrogla s02e17: Naslednik Zahoviča nasprotje Zahoviča