Res se prvi izbranci Matjaža Keka potijo v Španiji, a glavni slovenski aduti za uvodno gostovanje v Haifi, kjer bo Slovenija v četrtek, 21. marca, ob 20.45 proti Izraelu začela boj za evropsko nogometno prvenstvo, igrajo resne klubske boje. V preteklem tednu je izstopala trojica Oblak, Kurtić in Zajc.

Nepremagan tudi ob pomoči vratnice
Atletico Madrid
je brez najboljšega slovenskega nogometaša v vratih izpadel iz španskega pokala na neobičajno odprtem obračunu z Girono v osmini finala. Drugačna je bila prvenstvena pesem, ko je Jan Oblak v soboto na gostovanju pri Huesci v 20. krogu La Lige že desetič poskrbel za nedotaknjeno mrežo.

Najprej ga je v 11. minuti sicer rešila vratnica, a že v 16. minuti je poskrbel za ključno obrambo. V protinapad je zdrvel Cucho Hernandez, Oblak je šel iz vrat, 19-letni Kolumbijec pa v preigravanje, pri čemer je že obšel vratarja Atletica, a na koncu se je Škofjeločan vrgel v pravem trenutku in z roko spremenil smer žogi, ki bi morala zleteti v izpraznjena vrata. Na koncu je Škofjeločan zbral 3 obrambe in bil med bolj izpostavljenimi igralci Atletica (WhoScored ocena 7,21), predvsem pa v zadnjih šestih krogih španskega prvenstva kar 4-krat ni bil premagan.

Debi Valterja Birse, gol Miha Zajca
V Italiji, kjer igra največ slovenskih nogometašev na tujem in predvideno jedro Kekovih izbrancev za kvalifikacije, je konec ponovoletnega premora. Po pokalnih tekmah osmine finala se je konec tedna tudi v Serii A kot v La Ligi igral prvi krog druge polovice sezone 2018/19. Na Sardiniji je prišlo do soočenja Valter Birsa ‒ Miha Zajc. Upokojeni reprezentant je debitiral za Sardince, medtem ko je v klubskih barvah zasijala edina svetla točka reprezentančnega leta 2018.

Miha Zajc je sezono odprl z dvema goloma doma proti Cagliariju, ki mu je tako natresel tri od štirih golov sezone. Foto: EPA
Miha Zajc je sezono odprl z dvema goloma doma proti Cagliariju, ki mu je tako natresel tri od štirih golov sezone. Foto: EPA

Zaradi kazni Radeta Krunića je trener Giuseppe Iachini v prvo postavo šele drugič po svojem novembrskem prihodu v Toskano v prvo postavo uvrstil Zajca. Zaradi drugačne taktične postavitve in zamisli Iachinija je bil v zadnjih mesecih le vedno uporabljena rezerva, zdaj pa se je znašel v vlogi drugega napadalca. V 24. minuti pri 0:0 je na sredini Birsa slabo podal nazaj, Zajc je vzel žogo in podal na krilo, od koder mu jo je Acquah vrnil in sledil je volej iz obrata. Izjemna akrobacija, a je žoga za las zletela mimo vratnice. Če bi šlo v mrežo ...

Sorodna novica Pogodbena saga Jana Oblaka: Če je poleti zavrnil Chelsea in ga zahteva Simeone ...

Na svoj račun je dejavni 24-letni Šempetrc prišel v končnici, ko je v 81. minuti prodrl v kazenski prostor in z nenadnim strelom prikoval nasprotnega vratarja. 2:1 za Empoli tretji gol sezone za Zajca, vseeno pa to ni bilo dovolj za zmago gostov, saj se je končalo z 2:2. Empoli ostaja na zadnjem varnem mestu Serie A ‒ na 17. mestu. Zajc je bil visoko ocenjen, Gazzetta dello Sport mu je namenila 7,5, po WhoScored si je za gol, 4 strele in kar 6 preigravanj prislužil oceno 8,2.

Odlična predstava slovenskega napadalnega vezista, ki je pred časom prek menedžerja javno sporočil nezadovoljstvo s statusom v klubu, pri čemer sta se kot možna snubca pojavila Newcastle in Huddersfield, ki se borita za obstanek v Premier ligi. V Italiji se sprašujejo, ali bo Zajc res ostal na voljo na tržnici ali ga bodo raje zadržali kot orožje v boju za obstanek. Veliko bo povedala naslednja tekma Empolija, ki naslednji ponedeljek gosti Genoo.

Jasmin Kurtić je gol na derbiju Emilije Romanje prešerno proslavljal, manjkal ni niti značilni srček, kar so dobro ujeli tudi fotografi. Foto: EPA
Jasmin Kurtić je gol na derbiju Emilije Romanje prešerno proslavljal, manjkal ni niti značilni srček, kar so dobro ujeli tudi fotografi. Foto: EPA

Kurtič mož derbija
SPAL je na začetku zimskega prestopnega roka zavrnil ponudbo Cagliarija za Jasmina Kurtića, ki se je hitro oddolžil za zaupanje. Na nedeljskem lokalnem derbiju pokrajine Emilije - Romanje je namreč ravno Belokranjec iz Kanižarice poskrbel za delitev točk med SPAL-om in Bologno. V 63. minuti se je Kurtić prikradel pred gol, kjer je z visokim skokom in z glavo zabil četrti gol v sezoni za končnih 1:1. Lokalni dnevnik La Nuova Ferrara je v ponedeljek izšel z glavno novico s Kurtićevo sliko in naslovom: Kurtić mož derbija. 30-letni Slovenec je bil izbran za najboljšega igralca derbija, po WhoScored je prejel oceno 7,8 za 4 strele, 4 skoke in 2 preigravanji. Najpomembnejše: v boju za obstanek so Ferrarčani obdržali 4 točke prednosti pred Bologno, ki je prvi klub pod črto izpada.

Štulac podal za solo Gervinha
Z nadaljevanjem Serie A po tritedenskem prazničnem premoru se je v prvo postavo Parme vrnil tudi Leo Štulac. Na gostovanju pri Udineseju, najbližje domu, je prikazal dobro predstavo, pri čemer je v 68. minuti pod prekrškom s podajo v ogenj in šprint čez pol igrišča poslal Gervinha, ki je poskrbel za sladko zmago z 2:1. Ob podaji in enem poskusu strela je 24-letni Koprčan dobil 3 dvoboje in predvsem delil žoge s 94-odstotno natančnostjo (WhoScored ocena 7,4).

Obetaven začetek leta 2019 slovenskih reprezentantov na tujem, zlasti vezistov, medtem ko imajo branilci in napadalci dva meseca časa, da si naberejo minutažo in dobre predstave za samozavest pred štartom kvalifikacij za Euro 2020.