Vsi nagrajenci s predsednikom republike Slovenije Borutom Pahorjem. Foto: BoBo
Vsi nagrajenci s predsednikom republike Slovenije Borutom Pahorjem. Foto: BoBo
Goran Janus
Red za zasluge je prejel tudi glavni trener skakalcev s svojo ekipo Goran Janus: "Odlikovanje je lepa priložnost, da se še enkrat spomnimo lepih uspehov in izjemnih dosežkov. Čutimo pa določeno odgovornost, da nadaljujemo to tudi v prihodnje." Foto: BoBo
Prevc pri Pahorju slišal tudi svojo najljubšo pesem

Prevc je priznanje prejel za izjemne športne dosežke, prispevek k uveljavljanju Slovenije na svetovnem športnem prizorišču in navdih mladim.

Slovenski junak, veliki zmagovalec, planiški orel ...
"Slovenski junak, veliki zmagovalec, planiški orel. Te besede so danes v Sloveniji sinonim za Petra Prevca, 23-letnega skakalca iz Selške doline, ki je celotno zimsko sezono več kot navduševal Slovence s svojimi rekordnimi smučarskimi poleti na svetovnih velikankah. Je edini skakalec v zgodovini smučarskih skokov, ki je v eni sezoni osvojil veliki kristalni globus, zmagal na novoletni turneji in v razvrstitvi poletov ter postal svetovni prvak v poletih. Svoje zmage je okronal z vsemi štirimi najprestižnejšimi lovorikami skakalnega športa in postavil več rekordov, med drugim po skupnem številu osvojenih točk, skupnem številu stopničk in skupni dolžini skokov. V enem letu je preskočil neverjetnih 23,26 km,"
je v obrazložitvi odlikovanja Prevcu med drugim zapisal predsednik države.

Prevc: Še dolgo bom moral opravičevati čast
"Ob prejemu odlikovanja čutim, da sem ga prejel zelo zgodaj, ker računam na visoko starost, bom moral še dolgo opravičevati to čast. Veliko ljudi mi je pomagalo na poti do teh uspehov, ne gre prezreti predvsem prostovoljcev v klubu in staršev, preden sem pred sedmimi leti prišel v člansko reprezentanco. Potem je veliko dela opravila Smučarska zveza Slovenije, med katerimi bi posebej omenil prizadevno delo Ljuba Jasniča,"
je v zahvali med drugim dejal Prevc.

Gorišek: 70 let sem posvetil skokom
Predsednik Pahor je podelil tudi srebrni red za zasluge slovenskemu gradbenemu inženirju, enemu največjih konstruktorjev skakalnic in letalnic na svetu, Janezu Gorišku, za inženirski in tehnični prispevek k razvoju smučarskih skokov in poletov. "Dvainosemdeset let imam, od tega sem jih 70 posvetil skokom. Nenehno sem ustvarjal, kar mi je dajalo moč za delo. Moja želja je bila vedno, da smo Slovenci nekje prvi. Smučarski poleti to so in za nami je ekipa fantov, ki bodo delo nadaljevali," je dejal Gorišek, konstruktor planiške velikanke in letalnice v Vikersundu, kjer je padel tudi svetovni rekord.

Nagrajeni še Janus, Grilc, Frank in Polak
Predsednik Pahor je red za zasluge podelil ekipi trenerjev smučarskih skakalcev za prispevek k vrhunskim dosežkom reprezentance A v smučarskih skokih; nagrado so dobili glavni trener reprezentance Goran Janus, njegova pomočnika Jani Grilc in Nejc Frank ter kondicijski trener Matjaž Polak.

Prevc pri Pahorju slišal tudi svojo najljubšo pesem