Predpremiere sta se udeležila tudi nekdanja košarkarska reprezentanta Erazem Lorbek in Primož Brezec. Foto: Toni Cahunek
Predpremiere sta se udeležila tudi nekdanja košarkarska reprezentanta Erazem Lorbek in Primož Brezec. Foto: Toni Cahunek

Premiera z gosti bo v četrtek ob 20.00 v ljubljanskem Koloseju, film pa bo na ogled tudi v Mariboru, Celju, Kranju, Novem mestu, Kopru in Murski Soboti.

Mnoge športne in medijske zvezde so svoje prve korake v soj žarometov naredile prav v ŠKL-ju, šolski košarkarski ligi. Projekt, namenjen popularizaciji športa in spremljevalnih dejavnosti med mladimi, se po 25 letih poslavlja s filmom "ŠKL ‒ šport tisočerih obrazov," ki bo od četrtka dalje na ogled v večjih slovenskih kinematografih. Tako bodo številni navdušujoči trenutki in posamezniki zasijali tudi na velikem platnu.

Vrata odprl ... Luka Dončić!
Kdo bi si mislil, da vrata odpira bodoči košarkarski superzvezdnik? Bilo je konec leta 2003, ko je ekipa oddaje ŠKL odšla na obisk k družini Dončić. Vrata v stanovanje odpre Luka, okoli katerega se vrti družinsko življenje.

ŠKL na obisku pri Luki Dončiću

Bogat nabor zvezdnikov
V košarkarskem tekmovanju je, kot prvi bodoči zvezdnik, naslov prvaka osvojil Jaka Lakovič, košarkar z največ nastopi v dresu Slovenske košarkarske reprezentance. Nato so slavili Primož Brezec, Erazem Lorbek in brata Murić, v ligi so se kalili tudi Udrih, Nachbar, Ožbolt, Joksimović in mnogi drugi. Kot zadnji so naslov košarkarskih prvakov ŠKL-ja osvojili dijaki ŠC Celje pod vodstvom dveh izjemnih košarkarjev iz Tuzle ‒ pod obroči sta dominirala Alen Omić in Jusuf Nurkić.

Dvojec iz Tuzle je v srednješolskih dneh izkušnje nabiral na slovenskih parketih in tako sta Jusuf Nurkić, zdaj zvezdnik Portlanda, in Alen Omić, košarkar evroligaša iz Milana, kot zadnja osvojila naslov ŠKL-prvakov v košarki leta 2012 v Kopru.

Nurkić in Omić pod obroči ŠKL-ja

Množični spektakel
ŠKL je prinesel mnoge novosti in v slovenski šolski šport vnesel element spektakla. Razvijale so se plesne, navijaške in akrobatske skupine, ki so pozneje vse osvajale naslove svetovnih prvakov. Še bolj izstopa dejstvo, da je bilo prek ŠKL-ja v različne aktivnosti vključenih več kot 350.000 osnovnošolcev in srednješolcev, kar je pri mladih spodbudilo navdušenje nad športom. Razvijala se je kultura spremljanja košarke, od navijačev, sodnikov, trenerjev pa do košarkarjev, ne nazadnje med člani zlatih junakov le Anthony Randolph, Goran Dragić in Luka Dončić niso zaigrali v ŠKL-ju.

Spomin na naslov evropskih prvakov 2017! Foto: Reuters
Spomin na naslov evropskih prvakov 2017! Foto: Reuters

- Matic Rebec, 1995, Srednješolski center Domžale

- Aleksej Nikolić, 1995, Šolski center Celje

- Klemen Prepelič, 1992, Srednješolski center Domžale

- Edo Murić, 1991, Gimnazija Šentvid

- Jaka Blažič, 1990, EGSŠ Radovljica

- Gašper Vidmar, 1987, Gimnazija Moste

- Sašo Zagorac, 1984, STSŠ Šiška

- Žiga Dimec, 1993, Ekonomska šola Celje

- Vlatko Čančar, 1997, SUAŠ Ljubljana

- Jaka Lakovič, 1978, Gimnazija Šiška (pomočnik trenerja)

Tudi nogomet in odbojka
To so bili lepi časi in prav je, da so zapisani v filmu in niso ostali izgubljeni v kakšnem zaprašenem arhivu. Film je pravzaprav kolaž arhivskih posnetkov, ki jih vodijo spomini obeh ustanoviteljev projekta, Sreča Zakrajška in Vojka Korošca. Fascinantna je raznolikost idej in številčnost gibanja, ki se je ustvarilo z leti. Odbojka je bila sestavni del gibanja ŠKL-ja in kot prvaki tega tekmovanja se lahko pohvalijo številni odbojkarji in odbojkarice. Tako sta obračunala Tine Urnaut in Nejc Zemljak pred finalom ŠKL-ja.

Bodoča reprezentanta v finalu

Močan pečat ŠKL-ju so v drugem desetletju dali tudi odbojkarji in nogometaši, ki so tekmovali v svoji različici. Med prvake ŠKL-ja so se vpisali Tine Urnaut, Alen Šket, Jan Klobučar in mnoge odbojkarice Mariborskega Branika, med nogometaši so sodelovali tudi Amedej Vetrih, Luka Zahović in Martin Milec.

Jan Oblak zadnja leta igra za Atletico. Foto: Reuters
Jan Oblak zadnja leta igra za Atletico. Foto: Reuters

ŠKL enajsterica finala:
1. Jan Oblak ‒ OŠ Cvetka Golarja Škofja Loka 2006
2. Aris Zarifović ‒ TŠC Nova Gorica 2007
3. Leon Milek – Ekonomska šola Kranj 2007
4. Dino Bajrić ‒ Šola za strojništvo Škofja Loka 2008
5. Amedej Vetrih – Gimnazija Nova Gorica 2009
6. Denis Kramar ‒ Poslovno-komercialna šola Celje 2010
7. Martin Milec – Gimnazija Ptuj 2010
8. Luka Zahović – Gimnazija Maribor 2012
9. Rok Sirk ‒ Gimnazija Maribor 2012
10. Lara Prašnikar ‒ OŠ Šmartno ob Paki 2012
11. Larissa Šoronda ‒ ŠC Novo mesto 2012

"Sem Goran Dragić, igralec Geoplina Slovana"
S temi besedami se predstavi golobradi najstnik v posnetku, ki je del dokumentarnega filma o zgodovini Šolske košarkarske lige. Kratek insert se konča s posnetki Dragića v času prestopa v Ligo NBA.

Predstavi se Goran Dragić

V arhivu Zavoda ŠKL se je z leti nabrala kopica videomateriala in tako so zabeleženi spomini tisočerih danes uspešnih posameznikov. A ne le športnih! Prve karierne korake so namreč v ŠKL-ju naredili tudi številni estradniki in medijski obrazi, med njimi tudi RTV-jevci kot Tomaž Hudomalj, Aleš Potočnik ter tudi avtor dokumentarnega filma Toni Cahunek.

ŠKL je vsem predstavljal odskočno desko. Mladi so tako dobili priložnost, da se izkažejo in pridobijo izkušnje, da pokažejo, v čem so dobri, in tu še zdaleč ni šlo le za košarko, ampak pripadnost ekipi, delu, šoli ... Mnogo ljudi se bo prvič videlo na velikem platnu, nekateri se bodo spomnili svojih začetkov, predvsem pa bo film pokazal, da je bil ŠKL projekt tisočerih obrazov.