"Risi" so bili po izjemnem uspehu pošteno utrujeni, po polnočni novinarski konferenci pa nekatere naslednji let čaka že v ponedeljek navsezgodaj zjutraj. Foto: MMC RTV SLO

Fantje niso spili niti enega piva. Res vse do zdaj, niti po Danski, takšna je ta skupina fantov.

Kapetan Razingar o nič kaj žejnih "risih"
Hokej
Na letališču je bilo veselo: pesem, smeh in dobra volja nad prvo uvrstitvijo hokejske reprezentance Slovenije na olimpijske igre. Foto: MMC RTV SLO
Gasilska slika "risov" po zmagoslavju v Vojensu
Skupina 23 "risov", ki so Sloveniji priigrali prvi nastop na najprestižnejšem dogodku zimskih olimpijskih iger - hokejskemu turnirju. Foto: HZS/Drago Cvetanović

Kot rečeno, uresničene so sanje mnogih generacij slovenskih hokejistov, tako da bi kar prepustil besedo fantom, ki so za to najbolj zaslužni.

Kratek uvodni pozdrav predsednika HZS-ja Matjaža Rakovca
Mitja Robar, Aleš Mušič in Žiga Jeglič
Slovenska hokejska reprezentanca zdaj sodi med elitnih 12 reprezentanc sveta, ki bodo februarja 2014 zaigrale na olimpijskih igrah v Sočiju. Foto: HZS/Drago Cvetanovič
Razingar, Kristan in Kopitar po zgodovinskem uspehu

"Harmonika igra, zastave vihrajo, ogrevanje za sprejem hokejistov so v polnem teku," je bil opis ljubljanskega letališča, ki so ga v nedeljo pozno zvečer zasedli bučni in prešerni navijači. Čartersko letalo z odprave risov je pristalo z enourno zamudo, ker so imeli na Danskem na letališču v Billundu težave pri rentgenskem pregledu obsežne hokejske opreme.

Po vrnitvi slovenske hokejske reprezentance na letališče Jožeta Pučnika je bila polnočna novinarska konferenca, na kateri so bili prisotni predsednik HZS-ja Matjaž Rakovec, sekretar Dejan Kontrec, selektor članske reprezentance Slovenije Matjaž Kopitar in trije igralci: kapetan Tomaž Razingar, prvi vratar Robert Kristan in najboljši igralec turnirja David Rodman.

"To je uspeh fantov, v katere sem verjel"
“Kaj naj rečem, saj ste po vseh izjavah v teh dneh že lahko siti mene. Vesel sem! In to fantje dobro vedo, da uživam v teh trenutkih. Vse se začne in konča pri njih, oni so si to prigarali. Moram reči, da smo ena čudna 'klapa', a kot kaže, nam stvari dobro uspevajo. Včasih malo na strogo, včasih na lepo, je pa dejstvo, da jim zelo zaupam, oni pa zaupajo meni," je umirjeno pripovedoval selektor, kot da za njim ne bi bil največji uspeh v trenerski karieri.

"Ali zmagaš ali izgubiš, bodi tisto, kar si. In ta ekipa to je. Ko se emotivno izprazniš, je zelo težko priti nazaj na visoko raven koncentracije. Čeprav največje koncentracije na zadnji tekmi ni bilo, so nam Ukrajinci pomagali z nekaj neumnimi napakami. Mi pa imamo igralce, ki so to znali izkoristiti. Zato je bila tudi zadnja tekma mirna, turnir pa smo zaključili v takšnem slogu, kot 'se zagre'," je 47-letni Jeseničan obrazložil, da tudi zadnja tekma z Ukrajino, ki ni odločala o ničemer, ni bila samo formalnost za njegove varovance. Zdaj se bo Slovenija natanko čez leto dni pod olimpijskimi petimi krogi pomerila z velesilami Rusijo, ZDA in Slovaško.

"Naložili smo si breme, ki smo ga zdržali"
Najbolj zgovoren je bil kapetan Tomaž Razingar, ki je še nekaj mesecev nazaj nihal med nadaljevanjem kariere in upokojitvijo, zdaj pa je bil pravi vodja reprezentance na in ob ledu. ''Zadali smo si cilj, v katerega smo verjeli. Preden smo odšli, nismo imeli pomislekov. Ponavljali smo, da gremo po prvo mesto, kar je morda kdo 'vzel' kot arogantno, a resnično smo šli na Dansko po prvo mesto. Naložili smo si breme, ki smo ga zdržali. Ekipa si je zaupala, vsak je vedel, kaj si želi in po kaj smo prišli," je o silni želji pripovedoval "Raza".

Kljub Sočiju ni bilo spito niti eno pivo
“Pred tekmo je bila v slačilnico tišina, a ne iz strahu, ampak zaradi osredotočenosti na uresničitev skupnega cilja," je poudaril kapetan in v dokaz predanosti "risov" še dejal: “Fantje niso spili niti enega piva. Res vse do zdaj, niti po Danski, takšna je ta skupina fantov.“ V soboto, ko je bil na turnirju prosti dan, se je reprezetanca tako odpravila na bowling in s tem razbila hokejsko monotonost.

Za konec pa strelec izjemnega kazenskega strela proti Belorusiji ni mogel mimo čustvenega doživljanja ob zgodovinski uvrstitvi na olimpijske igre. "Bilo je izredno lepo in polno emocij. Vsak ima svojo zgodbo, ki si jo bo zapomnil."

Ko je Kopitar prevzel "rise", smo začeli verjeti
Eden izmed nosilcev igre Slovenije je vsekakor prvi vratar Robert Kristan, ki je v Vojensu branila na prvih dveh ključnih tekmah in pri tem ubranil 94,74 odstotka strelov. "Ključev od vrat ravno nisem imel, saj v tem primeru ne bi prejel nobenega gola," je Kristan zavrnil kompliment, da je imel ključe slovenskih vrat.

''Ko je Matjaž Kopitar prevzel reprezentanco, smo začeli verjeti v uvrstitev na olimpijske igre, vase in v to, da smo sposobni premagati tudi na papirju boljše reprezentance. To smo dokazali tudi na tem turnirju, na katerem smo dosegli velik uspeh, ki si ga bomo zapomnili za celo življenje. Mislim, da smo vsi od prvega do zadnjega presrečni in bomo še kar nekaj časa uživali v tem trenutku,'' je o uresničitvi hokejskih sanj Slovencev povedal "Lix".

Najboljši igralec Vojensa - David Rodman
“Da sem najboljši igralec turnirja zdajle prvič slišim," je bil začuden David Rodman, ki je bil kot najboljši strelec (4 goli in 2 podaji) in mož odločitve na ključni tekmi z Dansko zasluženo razglašen za najboljšega hokejista olimpijskega kvalifikacijskega turnirja v Vojensu. "Rad bi se zahvalil vsem akterjem te naše zgodbe, vodstvu, soigralcem in vsem ostalim," je bil kratek mlajši izmed bratov Rodman, ki se skupaj z Marcelom že ob pol sedmih zjutraj odpravlja v svoj nemški klub.

Že v torek v nove klubske boje
"Naš naslednji korak je odit domov in spat. To je sodobno gladiatorstvo: ob pol šestih odhajam z Gašperjem na letališče, brata Rodman se odpravljata petnajst do šestih. Klubi, ki jih plačujejo, jih želijo videti že danes, v torek pa marsikoga že čaka nova klubska tekma,"
je selektor Kopitar razkril, da časa za slavja in uživanja v uspehu ni, saj se reprezentanti takoj vračajo v klubsko realnost.

V Stockholmu potrditi elitni status
A slovenska hokejska reprezentanca ima letos še en vrhunec, ki ga lahko pričakujemo z optimizmom - to je svetovno prvenstvo elitne divizije v Stockholmu v začetku maja. Generalni sekretar Dejan Kontrec je potrdil, da so se na Danskem srečali z švedskimi prireditelji in da je operacija SP 2013 v polnem zagonu. Majski cilj je že znan: obstanek med elito, kamor zdaj "risi" nedvomno sodijo in čim boljše uigravanje za vrhunec te generacije - igranje na prvih zimskih olimpijskih igrah pod zastavo Slovenije.

Fantje niso spili niti enega piva. Res vse do zdaj, niti po Danski, takšna je ta skupina fantov.

Kapetan Razingar o nič kaj žejnih "risih"

Kot rečeno, uresničene so sanje mnogih generacij slovenskih hokejistov, tako da bi kar prepustil besedo fantom, ki so za to najbolj zaslužni.

Kratek uvodni pozdrav predsednika HZS-ja Matjaža Rakovca
Razingar, Kristan in Kopitar po zgodovinskem uspehu