Na večinoma ravninski petkovi etapi v osrednji Španiji med Avilo in Toledom (165 km) kolesarski sladokusci verjetno niso pričakovali kakšne drame, a zgodilo se je nasprotno. Približno 65 kilometrov pred ciljem se je namreč zgodil skupinski padec, v katerem se je na tleh znašel tudi Roglič, vodilni na španskem krogu.

Primož Roglič nasmejan na zmagovalnem odru v Toledu. Do največjega uspeha v karieri in slovenskega kolesarstva nasploh – skupne zmage na Dirki po Španiji – ga loči še 297 kilometrov. Foto: EPA

Movistar potegnil, ko je bil Roglič na tleh
Sledila je še nešportna poteza ekipe Movistar s prvim zasledovalcem Valverdejem na čelu, ki je spredaj potegnila in si privozila minuto prednosti, namesto da bi po kolesarskem "bontonu" počakala, da se rdeča majica pobere in znova priključi glavnini.

Roglič je bil 65 kilometrov pred ciljem vpleten v skupinski padec, a jo je k sreči odnesel brez večjih posledic. Med največjimi žrtvami padca so bili prav člani njegovega moštva, saj je moral pomemben Rogličev pomočnik Tony Martin odstopiti. Prav tako Marco Marcato iz Pogačarjevega moštva (UAE Team Emirates). Foto: EPA

Movistar nato le počakal Kisovčana
Pozneje je Movistar le "spoznal" svojo napako, počakal 29-letnega Kisovčana in druge, tako da so nato favoriti približno 50 kilometrov do cilja prekolesarili skupaj. Roglič je ciljno črto v Toledu prečkal deseti, Tadej Pogačar osmi, Valverde pa peti.

Roglič ima za soboto 2:50 naskoka pred Valverdejem
Roglič je tako pred odločilno sobotno etapo ohranil dve minuti in 50 sekund naskoka pred Valverdejem. Tretji, Kolumbijec Nairo Quintana, zaostaja tri minute in pol. Pogačar je peti (4:49).

Roglič: Bilo je že boljše, a tudi že veliko slabše
"Padli so tik pred menoj, ni se bilo mogoče ogniti padcu. Najhuje sem udaril ob beton. A marsikateri jo je veliko hujše odnesel. Sam sem zamenjal kolo. Bilo je že boljše, a tudi že veliko slabše," je v prvi izjavi dejal Roglič.

Direktor Jumba Visme: Ne morejo nas premagati v poštenem boju Športni direktor Rogličeve ekipe Grischa Niermann je bil zelo jezen, ker se njihovi največji tekmeci za skupno zmago iz Movistarja niso držali nenapisanega pravila, da ne napadaš, potem ko je bil vodilni na dirki udeležen v padcu. "Način, kako je Movistar prevzel pobudo po padcu z namenom zmanjšati zaostanek, ni bil nič kaj športen. K sreči smo Primožu hitro zagotovili nadomestno kolo in ga vrnili. Ne morejo nas premagati v poštenem boju, zato skušajo na takšen način," je vrelo iz Nemca.

24-letni Francoz Remi Cavagna se je takole veselil prve etapne zmage na treh največjih dirkah. Foto: EPA

Prvenec za Remija Cavagno na največjih dirkah
V boju za etapno zmago je približno 25 kilometrov pred ciljem iz ubežne skupine devetih kolesarjev napadel Francoz Remi Cavagna in se pripeljal do prve zmage na največjih dirkah. Drugi je bil Irec Sam Bennett, tretji pa Čeh Zdenek Štybar (oba sta zaostala pet sekund). Luka Pibernik je bil 96., Domen Novak pa 144.

V soboto dan D
V soboto sledi veliki finale – etapa s šestimi kategoriziranimi vzponi, od tega z dvema prve kategorije, in ciljnim vzponom, ki je tretje kategorije. Kolesarji bodo premagali 190 kilometrov med Arenas de San Pedrom in Platformo de Gredosom.

Primož Roglič preživel padec na Vuelti
19. etapa, Avila-Toledo, 165,2 km:        
 1. R. CAVAGNA     FRA  3:43:34 
 2. S. BENNETT     IRS   +0:05 
 3. Z. ŠTYBAR     ČEŠ    vsi 
 4. P. GILBERT     BEL      
 5. A. VALVERDE    ŠPA      
 6. T. VAN DER SANDE  BEL      
 7. D. TEUNS      BEL    isti 
 8. T. POGAČAR     SLO      
 9. M. A. LOPEZ    KOL      
 10. P. ROGLIČ     SLO      
 ...                  
 20. N. QUINTANA    KOL      
 22. R. MAJKA      POL    čas 
 96. L. PIBERNIK    SLO    5:52 
144. D. NOVAK      SLO   15:26 
Skupni vrstni red po 19. etapi:    
 1. P. ROGLIČ     SLO  75:00:36
 2. A. VALVERDE    ŠPA   +2:50
 3. N. QUINTANA    KOL    3:31
 4. M. A. LOPEZ    KOL    4:17
 5. T. POGAČAR     SLO    4:49
 6. R. MAJKA      POL    7:46
 7. W. KELDERMANN   NIZ    9:46
 8. C. F. HAGEN    NOR   11:50
 9. J. KNOX       VB   13:23
 10. M. SOLER      ŠPA   21:09
 ...                 
108. L. PIBERNIK    SLO  3:35:14
117. D. NOVAK      SLO  3:49:47