Wayne Rooney brani nogometaše. Foto: Reuters
Wayne Rooney brani nogometaše. Foto: Reuters

"Vsi igralci želijo prispevati in bodo prispevali svoj delež, a tak ukrep bi pomenil skupno znižanje plač za več kot 500 milijonov funtov, kar bi pomenilo veliko izgubo tudi za državo, ki bi bila zaradi manjšega priliva davkov ob približno 200 milijonov funtov. Kaj bo ta primanjkljaj pomenil za nacionalni zdravstveni sistem (NHS)? Je bilo to upoštevano v predlogu? Je minister za zdravje razmišljal o tem, ko je nogometaše prosil, naj privolijo v znižanje plač?" so zapisali pri sindikatu.

Sorodna novica Premier liga se bo nadaljevala, ko bo to "varno in primerno"

"Klubi bi se morali pogovoriti z vsakim nogometašem posebej"
Wayne Rooney
, nekdanji zvezdnik Manchester Uniteda, zdaj pa član drugoligaša Derby County, brani nogometaše. "Način, na katerega smo začeli urejati to vprašanje, je sramoten. Napoved tega ukrepa je povečala pritisk na nogometaše, posebej če bodo rekli ne. Čudim se, zakaj je vsaka druga odločitev sprejeta za zaprtimi vrati, ta pa je bila objavljena javno. Klubi bi se morali pogovoriti z vsakim nogometašem posebej. Nekdo bo morda rekel, da lahko sprejme 30-odstotno znižanje, drugi, da lahko sprejme le petodstotno znižanje. Pozablja se, da gre polovica plače že tako ali tako državi. Sprašujem se, zakaj niso finančnemu nadzoru podvrženi tisti športniki iz drugih športov, ki živijo v krajih, kot so Monte Carlo, in ne plačujejo davkov," je Rooney zapisal v kolumni za Sunday Times.

Po predlogu, ki je bil objavljen v petek, bi morali igralci poleg znižanja plač nacionalnemu zdravstvenemu sistemu (NHS) in drugim ranljivim skupinam nameniti še 20 milijonov funtov. Klubi Premier lige so sprejeli tudi sklep, da bodo donirali oziroma plačali 125 milijonov funtov drugi, tretji in četrti angleški ligi (t. i. English Football League).

Selektor angleške nogometne reprezentance Gareth Southgate naj bi medtem privolil v znižanje svoje plače za 30 odstotkov, vendar angleška nogometna zveza tega še ni potrdila.

Lineker: Zakaj poziv ni namenjen vsem bogatašem, ki lahko pomagajo?
Za BBC se je oglasil nekdanji kapetan angleške izbrane vrste Gary Lineker, ki je dejal, da so nogometaši, s katerimi je govoril, naklonjeni temu, da bi pomagali, a so lahka tarča kritikov. "Zakaj poziv ni namenjen vsem bogatašem, ki lahko pomagajo, ampak se spotikamo le ob nogometaše?" se sprašuje Lineker.

Sorodna novica Tudi Jan Oblak in soigralci privolili v 70 odstotkov nižjo plačo

Španija: Zakaj ni bil predviden finančni sklad?
Tudi sindikat španskih nogometašev (AFE) nasprotuje pozivu La lige, ki je v petek 42 klubov prve in druge španske lige prosila, naj sledijo zgledu Barcelone in madridskega Atletica ter znižajo plače nogometašem in drugim zaposlenim, dokler v državi traja izredno stanje.

"Preseneča nas, da La liga ni prej predvidela finančnega sklada, s katerim bi zaščitili klube za dva meseca, dokler je prvenstvo prekinjeno. Prvenstvo je preloženo, ne odpovedano. Nogometaši ne bomo dopustili, da nam niso več zagotovljene naše delavske pravice," so zapisali pri sindikatu po sestanku s kapetani klubov prve in druge lige.